我想問旺角有邊間寵物店ge兔仔比較健康?
邊間寵物店有信譽?
銅鑼灣景隆街總統商場個D點?
你地GE兔兔系邊到買嫁*V*
因為上兔協d兔兔冇個種1見鍾情ge感覺-3-
始終要養好多年,都系自己鍾意ge好

今天到十蚊店見到寵物指甲鉗,,個d好唔好嫁?

:054:

smallsuishan 2010-5-1 09:50:27 PM
如果你有認真搵資料相信你唔會問MK邊間買兔好
因為可以大膽講MK的兔都是病兔
好多人係MK買既兔養唔夠1星期就死左

另外...養之前 諗清楚
1. 屋企人接唔接受
2. 自己有冇足夠既金錢 時間 精神
特別係金錢 因為兔兔一病 睇醫生既花費好難估計
3. 兔兔有自己既性格 唔同狗... 唔係你叫佢做咩 佢都會睬你!

可能你覺得我語氣重 但係最近太多CASES....
養兔之前冇諗清楚
拎到番屋企先後悔....
兔霧草;)餅姬 2010-5-1 10:14:07 PM
smallsuishan:
咁請問邊到d寵店好??
我明白你語氣重d都系唔想多1隻兔兔受害
我雖然唔可以比到最好ge野佢
但我會將我比到ge都會比佢
相信我,,我唔會棄兔嫁
wesky 2010-5-1 10:16:42 PM
一箱十幾廿隻既, 千萬唔好去買, 即使買, 你要預左佢有病
遠離旺角可能會好少少, 但買完都去body check 下
兔霧草;)餅姬 2010-5-1 10:19:17 PM

回復 4# 的帖子

@0@請問你系邊到買?
hkrchei2 2010-5-1 10:33:49 PM
除左兔協, 有冇睇過SPCA既兔兔呀~~ 佢地都有好多兔兔等緊主人丫~~~~

我同意其他版友, 版主既意見, MK D 兔兔真係唔係多健康..
好多都冇乜精神咁... 反而係兔協+SPCA既好好多~~~

如果樓主未睇岩, 可以等下先~~~
有時搵兔兔都係一個緣份...
有緣份既~~總會兔協 OR SPCA遇上~~~

另外樓主, 真係要考慮清楚~~
養兔兔既醫藥費真係唔少~~
係出面買兔兔, 要同佢做DESEX... 又要洗一大筆$$$
如果兔協+SPCA, 好多兔兔都已經DESEX... 真係好好多~~~

希望樓主考慮領養啦~~!!!!!

PS : 可能我太長氣... 請見諒~
兔霧草;)餅姬 2010-5-1 10:42:52 PM

回復 6# 的帖子

養寵物GE洗錢就預左
其實我依家都會去D WEB睇下有冇岩心水
其實領養真系幾好GE選擇,但自己鍾意系最緊要
多謝你GE意見

kwankiuleung 2010-5-2 01:46:38 AM
雖然旺角好多兔都有問題~

但我的bb仔都係旺角q pxt到買

但沒有問題

建議你去紅羅白同q pxt呢d出名d~#^60^#
為食仔 2010-5-2 02:50:19 AM
你話銅鑼灣總統地下個d店都ok,我成日都去個度買野加睇兔兔,d兔兔活躍d同精神d,起碼佢地唔洗好似mk咁吸埋馬路d廢氣....前幾日去見到有一隻純白侏儒bb好可愛,一見到我同兔爸就跳兔仔舞,兔爸勁想買,但已經被人訂左,屋企又無位,都係等搬屋先再睇!建議你得閒就多d去睇下,因為d兔兔好快比人訂曬,希望你可以快d搵到岩自己既兔兔!
兔霧草;)餅姬 2010-5-2 12:32:13 PM

回復 8# 的帖子

聽人講系同1個老細嫁啵-.-"
兔霧草;)餅姬 2010-5-2 12:34:25 PM
得我過去睇下先:073:
兔仔舞*0*
兔霧草;)餅姬 2010-5-3 04:12:49 AM
今日去完總統地下個2間,,有1隻好得意ge貓貓兔(應該系)
但系冇問價錢,,-33-
跟住又去左寶琳新都個間q pxt
有1隻賓尼兔勁可愛,,0..0好想要
但系佢d毛唔順,系咪因為冇梳?
便便大細就見唔到,不過幾大先算正常?
同埋q pxt有冇得訂兔-3-
uumeme 2010-5-3 09:38:04 AM
訂兔? 我諗無啦. 你付錢後遲d去攞就得. 不過你都係問清楚先.
Maggie)) 2010-5-3 10:01:11 AM
我上星期剛分別收到三個來自不同朋友的bad news.....就係她們分別在mk的兔店內分別買了三隻兔兔............分別都在1-3星期內死亡............而死因為兔店內常見的傳染病......:050: ........

我覺得在鋪頭買的,比較難控制衛生問題.............眼見牠們髒髒的,但得不到清潔的照顧,牠們未夠大,就被拎出黎賣。若幼兔在牠們未斷奶時,已離開兔媽的照顧,是非常容易生病的,加上,牠們所住的環境,真係太骯髒,還有的是牠們是一群群居住,所以令牠們發病率高於一般兔兔。:050:

去領養的,起碼都會check過兔兔有否生病才讓你學習如何飼養兔兔的基本知識,學好後,才給你領養,她們(兔協工作人員)不會hard sell你一些兔兔不必/並不需要的東西............

領養的好處真的好很多,但在鋪頭買/訂兔風險真係很高..........除非你真係好專業在鋪頭內選出沒有病痛的兔兔:054:
Maggie)) 2010-5-3 10:17:47 AM
有關訂兔問題..........

四、五年前,由於朋友的愛好較為特別,她愛純黑色的獅子兔、還愛要四蹄踏雪的,所以跟鋪頭訂了這種的兔兔........(價錢不提)..............在三個月後,她終於等到了這隻兔兔...........是男的

她歡天喜地的帶著牠回家去了...........在一、兩個月後,兔兔開始有皮膚病,醫了兩三個月後,又立即患有兔兔的流感......又醫了兩、三個月..........其實早在回家兩個月時-在剪指甲時,又發現了牠跟別的兔兔右前腳少了一隻指甲。

到了一歲要做絶育手術時,醫生又發現牠的(袋袋)在體內,不是像別的雄兔在體外..........絶育後的半年.......種種的病又出現了,過了不久又發現牠的前腳指甲有問題,以至發炎、有「龍」.......

我講出這個case不是嚇你不要在鋪頭買/訂兔......只是說出在鋪頭兔的風險........如果你承受的的話.........go ahead......but be careful:054:

快速發帖