話說星期二(即係5月4號)兔媽同兔爸 就帶埋兩個兔兔Model 逸仔去兔協上兔兔護理工作坊
學d日常護理 剪甲 梳毛 簡單既body check 同按摩 超實用
雖然兩個人上堂要$500不過為左兔兔都唔理得咁多
因為通常我都係帶佢地去兔協剪甲,,不過夏天就黎啦 同埋帶住3隻兔兔出旺角好麻煩

不過係護理工作坊中得知,阿逸唔夠血氣 身體差 Joanna叫我試下俾逸仔食補品
每日將一粒冬蟲草膠囊打開 加落糧 / 溝水用針筒餵佢又得

試左四日 雖然而家仲未睇到有咩大既成效 不過我諗日子有功 逸仔既身體會慢慢咁強壯返#^65^#

hamster1013 2010-5-8 10:49:49 PM
"護理工作坊中得知,阿逸唔夠血氣 身體差"
請問點知到兔兔唔夠血氣呀?

兔仔一日食一粒蟲草?
人都係食一日2粒到咋喎,
兔仔可唔可以食咁多架!
而且, 兔仔唔係人嚟,
如果咁樣補身的話,
咁野生o個啲兔兔又要點補身呢?
Jessie)) 2010-5-8 10:51:47 PM
如果夏天食補品, 會唔會食到兔兔好熱既呢@@
你知啦好似人咁, 一到氣血好....個人就滾喇 :052:
光之天使)) 2010-5-8 11:02:22 PM
我知道係有人用虫草/中草藥黎幫兔兔滋保既~
但係份量我就唔知係咪太多~

不過...
點解係兔協會知道阿逸"血氣"唔好!?
阿逸係屋企都身體差架??
血氣呢樣野...點先叫好我都唔知.......

係唔係可詳細d講下點解會發現既?
choi_ching 2010-5-8 11:53:25 PM
原帖由 hamster1013 於 2010-5-8 10:49 PM 發表
"護理工作坊中得知,阿逸唔夠血氣 身體差"
請問點知到兔兔唔夠血氣呀?

兔仔一日食一粒蟲草?
人都係食一日2粒到咋喎,
兔仔可唔可以食咁多架!
而且, 兔仔唔係人嚟,
如果咁樣補身的話,
咁野生o個啲 ...

佢係睇耳窩同耳背既 同埋逸仔無咩肉 新陳代謝慢
佢話兔仔一日一粒已經好足夠

野生果d兔兔可能自己搵到補品呢#^64^#
choi_ching 2010-5-8 11:54:21 PM
原帖由 Jessie 於 2010-5-8 10:51 PM 發表
如果夏天食補品, 會唔會食到兔兔好熱既呢@@
你知啦好似人咁, 一到氣血好....個人就滾喇 :052:

我諗應該就唔會啦,,
choi_ching 2010-5-9 12:06:04 AM
原帖由 光之天使 於 2010-5-8 11:02 PM 發表
我知道係有人用虫草/中草藥黎幫兔兔滋保既~
但係份量我就唔知係咪太多~

不過...
點解係兔協會知道阿逸"血氣"唔好!?
阿逸係屋企都身體差架??
血氣呢樣野...點先叫好我都唔知.......

係唔係可詳細d講下點解會 ...

首先由頸沿背部摸去patpat位 就可以知道佢係肥定瘦
跟住就睇佢耳窩既顏色 阿逸既耳窩冇咩血色
再睇佢耳背 用平梳逆毛梳佢既耳背既毛毛 可以當同佢"丫"痕(賓尼兔效果更佳)
你逆毛梳佢耳背既毛毛時 應該會見到一d皮屑既 (好似 如界冇既就表示營養太好 如果有好多就會好似逸仔咁 身體冇咁健康 如果有少量係正常既)

P.S. 兔兔好鐘意"丫"耳仔架 快d試下啦
小米 2010-5-9 01:02:36 AM
吓~~
豆豆妹耳仔都好薄KA WO..但佢睇過幾次醫生都話佢身體健康..
同埋兔協 D 義工始終都唔係專業人士, 問咗醫生意見先食會唔會好 D?
(雖然睇兔協個卜都知佢地有比兔兔食蟲草膠囊)
點解兩個人上堂咁貴既? 單頭都係 $100 JA WO?!
lunguide 2010-5-9 01:14:10 AM
不過Joanna好有經驗,佢識好多多仔醫藥ge 嘢ga
光之天使)) 2010-5-9 01:27:36 AM
我都覺得會唔會睇左醫生先食好d~~
氣血呢樣野...好似標準好不一咁~
Futagoza_Kaniza 2010-5-9 03:18:17 AM
我兔兔上次body check果時都問過食冬蟲夏草既問題. 醫生話我兔兔身體好健康, 所以唔使食住都得, 我問過可否過3歲, 每日1粒, 佢話ok既, 都係當補健je. 唔會有影響.
佢地報果個應該係個人護理班. 唔同價錢嫁.
usagilai 2010-5-14 08:43:10 PM
咩兔協有活動攪咩???點解向佢地個"最新活動"冇講既???
而家仲有冇得報呀???
有冇人知呀??
謝謝

快速發帖