以下是我朋友我親身經歷,希望大家請這份文章轉寄給你的朋友,讓更多人知道發生甚麼事。:050:

我養了七年半的兔兔於2010年5月8日在大圍珍禽異獸動物醫院離開了,我好希望大家可以花十分鐘把我所寫的看
完,因為我不希望兔兔的經歷會在你心愛的寵物身上再次發生。

若嫌太長,可由「事發經過」開始看。

----------------- 前因 -----

我的兔兔是一隻七歲半大的雄性貓貓兔,於2010年4月22日凌晨,我在家中不幸意外地把他弄傷了。但那個星期
我正忙於大學畢業的功課,而且事發時是深夜,兔兔當時亦無明顯傷口及徵兆,所以未有即時於翌日把他帶到獸醫檢查
。但兔兔於意外後於咀嚼食物時明顯比以前慢,而我亦明白他已經一隻老兔兔了,所以於隔了兩日,於4月23日,我立即把他帶到旺角勝利動物醫院讓獸醫檢查。獸醫Dr. Stephen Brink檢查後,X光片證實兔兔左邊下巴骨斷了。Dr. Brink當時指無手術可以做,因為兔兔的骨太細小。唯有希望骨的傷口可慢慢康復,但骨是斷定的了,最後幫兔兔打了止痛針及開了一些止痛及消炎藥。

4月26日,我帶兔兔到Dr. Brink處覆診,Dr. Brink為他檢查後說傷口好像沒有好轉,但他與另一名
獸醫Dr. Owen Swan商量後,認為兔兔可以做手術。我問了好多關於手術的細節,主要有兩個做法:

1. 把斷開的部份骨移除,因為兔兔於咀嚼時會令已斷的骨移動,造成骨碰骨而
千千 2010-5-11 07:40:54 PM
兔兔r.i.p
我 覺 得 好 既 醫生 得 betty"
係碼  佢 真 係 會 睇 下 兔兔
唔 會  淨 係 對 電腦
mandycpi 2010-5-11 08:39:53 PM
唉..識得醫兔兔o既醫生真係小之又小... 十個有九一見到兔兔突發病時.. 都會答原因不明...

願你朋友的兔兔安息喇...
guggg 2010-5-11 08:46:56 PM
兔兔R.I.P.
最可惜係香港實在好少醫生識得醫兔,真係好無奈...
alaneva 2010-5-11 10:35:33 PM
我想講呢間野早幾年都唔會咁商業化,我(估)係間診所既制度唔同咗,因為佢地最近都走咗2個獸醫,其中一個都唔錯既!!可能係$作怪 !!
happygirl2009 2010-5-11 11:33:56 PM
如果連大圍都信唔過
兔兔有事所以人都唯有去九龍城睇
到時重難book...唉
Jessie)) 2010-5-11 11:42:45 PM
希望佢唔好再咁難過啦....兔兔應該唔會怪主人既,
主人係一心一意對佢好佢知道既......
ssc314 2010-5-11 11:55:22 PM
之前creami一直都係去大圍到睇e生
後尾睇睇下都冇睇到,我又係dr peter睇
coumpnet 2010-5-12 01:36:28 AM
千秋王子 2010-5-12 02:04:22 AM
betty係邊間??:051:
colour)) 2010-5-12 03:22:42 AM
betty係九龍動物醫院
珊迪小姐 2010-5-12 09:24:33 AM
呀...charcoal都係睇大圍的
不過就睇Dr.Tsang,都幾細心同溫柔嫁bo~
可能係女醫生既關係啦!!
上次body check都見到有幾只兔仔係診所排隊
大圍都應該好多兔仔睇緊啊....
吾知大圍方面會不會就有關事件回應一下呢
happygirl2009 2010-5-12 11:47:09 AM

回復 26# 的帖子

森美都有睇過Dr. Tsang
佢真係好溫柔同好好人~~~~~~~~:039: 又靚女
森美好鐘意佢ga~:021:
芝士媽 2010-5-12 01:55:52 PM
終於睇晒全文
兔兔rip
兔主節哀
由呢件事, 提醒左我萬一兔兔有事, dr suggest要留醫的話, 要考慮醫院夜晚冇人照顧兔兔呢個問題. 只怕我到時會驚到乜都諗唔到 ...
喵女)) 2010-5-12 09:04:23 PM
睇完...D眼淚係咁流...好心痛呀
redbean 2010-5-13 02:11:04 AM
希望兔主唔好咁傷心
個一刻真係好難諗得咁仔細
只有相信醫生

不過睇完呢個 同之前 d post
就算醫生建議, 我都唔會俾兔兔留院
因為實在有太多留院途中死亡例子

我相信兔兔係自己看管下會更好
不過氧氣箱既作用係咪好重要?
有冇兔友知道?