乳酸菌

Y_S_ 發表於 2010-05-13 17:32|只看該作者|倒序瀏覽|打印
我想知呢 ,
兔兔係咪要間唔中食下d乳酸菌/乳酪粒ge野????

thanks!!!
Maggie)) 2010-5-13 05:50:49 PM
原帖由 Y_S_ 於 2010-5-13 05:32 PM 發表
我想知呢 ,
兔兔係咪要間唔中食下d乳酸菌/乳酪粒ge野????

thanks!!!

會唔會係唔駛食呢?會唔會好似零食咁既?:050:
我只知道兔兔只要食草、少許糧、少許蔬菜.......

所以,我相信除非醫生叫食,如果唔係,我估係唔駛食既......

唔知我咁推論岩唔岩呢﹖﹗:055:
wesky 2010-5-13 05:54:20 PM
唔需要
Y_S_ 2010-5-13 11:23:26 PM
因為之前我砵砵豬病過一次 , 唔食野 , 咁E生就幫佢打左字針 , 仲開左D乳酸菌俾佢食 , 話會令腸腸郁返 , 咁我問佢 , 問平時洗唔洗食 ,
佢話間唔中可以食下 , 咁我咪寵物店同上網搵下 , 都係見到有D係零食咁GE乳酪餅 ,
所以好奇問下囉
wesky 2010-5-14 12:22:54 AM
腸停會令盲腸內的惡菌增生
益生菌(Probiotic)(eg. Protexin Bio Lapis) 可以話係治療腸停的助手 (Encourage a healthy gut flora)

有時間睇下呢兩篇:
http://mini-house.info/thread-8130-1-1.html
http://mini-house.info/thread-6362-1-1.html
Futagoza_Kaniza 2010-5-14 01:23:40 AM
你都識講寵物店賣既係零食LA, 乳酪餅/乳酪糖都唔啱兔兔食.
食草, 糧, 菜已經好足夠. 唔使食呢D野.
Y_S_ 2010-5-14 02:54:19 PM

回復 5# 的帖子

THANKS !!!!
呢兩篇文章我之前都有睇過好幾次 , 但睇完過一排都總係有d野記唔住 , 哈哈
又再睇多次 , 哈哈(我記性好差)

快速發帖