大家應該記得我隻小v
佢e家同岩岩返黎屋企果幾日唔同曬
首先係佢行為一返黎屋企好乖唔會周圍行咬野
之後佢d毛色本來灰色e家變左啡啡地
跟住本多識去次所又唔去次所到vivi
重有惡左好多唔比人摸抱
e家好似熟悉左屋企
當正自己係大佬- -
我應該點教番乖佢呀??
crystal_xd)) 2010-5-15 12:54:35 PM
你都應該記得好多兔友都叫你惡補下你既養兔知識,
但你捫心自問,
係唔係真係有聽兔友們講,
惡補下自己既養兔知識呢?

兔仔岩岩返屋企既時侯,
係會因為驚而唔會點會曳,
而時間慢慢過去,
兔兔習慣左環境之後,
先會慢慢開始曳,
所以咁樣係正常既!!

同埋,你之前比足球佢玩,
佢已經比你對佢既行為嚇親,
所以,佢惡係正常!
"有因必有果!"
好己為之,你對佢好d!

請馬上惡補你自己既養兔知識!!!
如果出事既時候,你就會後悔!!!
已有 1 人評分P 幣 收起 理由
Maggie + 1 我很贊同,正是我想講的話﹗

總評分: P 幣 + 1   查看全部評分

amen0616 2010-5-15 01:13:28 PM
唔好話兔
就算係人
一熟左某個地方就會唔驚
兔有兔既性格
兔仔多數都會咬野~你買佢返黎果時唔知?
如果要佢乖既...你買隻電子兔差唔多
`c0ney:) 2010-5-15 02:00:50 PM
雖然我係新手.
但係之前潛水個陣睇過你既poz
都覺得你養兔方面好有問題 orz

兔兔岩岩到埗既時候一定會唔習慣新環境
而且你之前嚇過佢 佢而家保護自己都正常姐
仲有 每隻兔兔都有自己既性格
有d好乖有d就女皇 有d唔鍾意俾人摸/抱
正如你都可能唔鍾意人地摸你個頭啦
咬野同周圍vivi 仲可以話係習性
毛轉色可能係因為換毛/你屋企污糟 =  =

正常不過既野你都可以話佢變左.
我覺得係你唔習慣養兔仔喎
唔該惡補下啦 #^81^#
tracybb 2010-5-15 02:32:52 PM
有d兔兔習慣左新環境就會大膽d.
我個皇后bb 都係會愈來愈大膽的.
而大部分的兔兔都唔中2比人抱(包括我個bb)
開頭佢肯比你抱可能係因為佢太驚了
咬野我bb就冇  唔知關唔關我比左個磨牙木佢呢?
如果要佢乖 真係要落好多心機教的..
如果不願做一個兔奴 當初就不要選擇帶兔兔回家..
既然依加大局已定 咁就只可以睇多d po..
如果你有時間就多d陪佢玩  睇住佢..
firen_freeze)) 2010-5-15 05:00:39 PM
兔兔惡左? 大膽左係好事,你俾多D按摩佢,等佢親近你,咁遲下佢就唔會咁抗拒你抱...

MAX養左一年先俾我抱下

當正自己係大佬即係身心健康啦

你而家係需要教返佢VIVI
smallsuishan 2010-5-15 05:52:59 PM
咁樣係正常...
你係屋企同係人地屋企都有唔同既表現啦..
當兔兔熟識左佢住既地方同人 兔兔就會表現得習慣 當自己係主人!!

同埋兔兔既毛色轉變係因為季節性換毛
and 兔兔係唔鍾意俾人抱
如果佢唔鍾意你抱千祈唔好迫佢
廢事你抱佢個時佢一爭扎跌到就麻煩

坦白講...
你所提問既野 你有心扒文你一定會知
我希望你可以用行動證明俾我地睇你對小v係真心 而唔係玩下玩下
fishbu 2010-5-15 11:02:44 PM
其實呢...我諗你既出發點係錯架囉根本...
佢冇唔乖, 只係係你既角度佢唔符合你既標準...
我既BB都係咁, 岩岩黎好肯比我抱,,
(我唔覺得因為驚, 因為真係有1日突然唔同晒,,我開始懷疑係我男朋友細佬嚇親佢)
而家惡到飛起, 簡直係兔版葉問!! 唔通我要去揾馴兔師?
兔仔唔同狗仔, 其實兔仔同貓好似, 佢地唔會照你意思做, 亦唔會刻意討好你,
照顧兔仔既樂趣就在於見到佢地可以自在咁生活, 得閒跳下兔仔舞同埋中槍..
你覺得你「調教」佢地變到好似狗仔咁佢地會開心咁生活咩...

要改變既係你,,要調整下你既想法..咁先會令你地之間有良好關係#^54^#
已有 1 人評分P 點 P 幣 收起 理由
丫芷^0^ + 1 + 1 很同意你的講法

總評分: P 點 + 1  P 幣 + 1   查看全部評分

kolgnat 2010-5-15 11:52:12 PM
其實, 抱兔呢家野真係好睇兔兔本身既性格,
多數兔都唔鍾意比人bb抱/反身, 佢會以為自己死左,
或者你等佢熟你d先, 覺得你比倒佢安全感, 咁就應該ok,
但如果兔兔點都唔肯比你抱, 咁你就無謂逼佢了,
你都唔想自己既兔兔唔開心/一見倒你就怕嫁?

其實以上好多兔友都解答左你既問題嫁喇..
你真係需要自己扒下文喇, 唔係樣樣野靠人加嘛~
起碼你第時見倒自己兔兔有咩異常行為都可以第一時間知咩事先啦~

快速發帖