我家兔兔由3月份開始就飲好多水
我每次都應該畀大約或多過一支益力多的份量的水佢飲,佢都好快飲晒(大約半日飲晒)
我畀幾多佢飲幾多,佢咁樣係唔係有病呀??

佢成日周圍尿,D尿淡黃色,算正常。
佢會唔會有可能有糖尿病??
jackal_1102 2010-5-15 10:50:27 AM
以一支益力多黎講...係咪少左D...
我隻兔兔一日飲既水仲多~   一支250ML  一支350ML   佢一日飲晒,,,,,不過都係呢排先開始...可能熱左~
天氣熱既話..佢地會飲多D水去降溫....尿都會因為咁多左...當然亦會稀左啦~
lenmui)) 2010-5-15 11:07:00 AM
Jackal_1102:
天氣熱,兔兔係會飲多d水去降溫, 但如果你隻兔兔keep住長期都係飲咁多水(250ML+350ML=600ML) 而突然間有瘦左, 你就要小心D喇,
可能會有肝、腎問題. 咁就要即刻同佢睇醫生
karen195 2010-5-15 11:14:58 AM
其實都係....因為我媽之前每日都畀少少生果佢食,其實一星期加起來就超標。....
2月個時發現佢好似有D瘦左....之後就停左畀生果,佢就開始肥返。我好擔心佢係唔係食得生果太多有糖尿或肝病。
不過自個次之後開始佢好似飲多左水,不過而家又冇瘦到。
jackal_1102 2010-5-15 11:52:12 AM

回復 3# 的帖子

咁好彩我隻兔兔都冇瘦到...仲越黎越肥:053:
chacha 2010-5-15 12:53:35 PM

回復 4# 的帖子

其實兔兔食菜會健康過生果呀!
ssc314 2010-5-15 02:21:39 PM
天氣熱左啦麻~~
我隻兔仔都係狂飲水~
冇水飲會發脾氣...坐係到等你
jackal_1102 2010-5-15 02:37:10 PM
咁得意^^~
坐係度等你~:051:
kwankiuleung 2010-5-15 04:12:17 PM
益力多份量既水~唔好話人,兔都唔夠啦-.-

或者你要買番個大水樽~

事因夏天就到~

唔飲多d水好易中暑!!!#^9_003^#
syl 2010-5-15 04:20:58 PM
um 我覺得一枝益力多份量真係唔多呀
你去買個大d既水樽啦 =]
益力多大概100ml
我個水樽250ml 都唔夠飲呀,
平均每日飲2-3枝架
karen195 2010-5-15 05:22:11 PM
因為我之前唔記得邊度睇,唔係話兔子一日飲益力多咁多的水就夠咩??
原來係錯ga....
其實我係用緊mr 350ml的水樽。

其實佢差唔多日日都有菜食,其實生果真係可以唔洗日日畀....

咁原來係我諗多左.....我隻兔兔其實仲飲得少過你地多仔.....才一日一支半....
小米 2010-5-15 05:46:49 PM
你個樽可以裝咁多水都唔裝滿佢?!?!?!
@@"
karen195 2010-5-15 06:15:22 PM
因為佢冬天一日才飲半支,裝太多,d水就唔新觧嘛...
MOURINHO 2010-5-15 06:28:12 PM
我隻oreo一日都飲600ml~~~!

你隻兔兔飲得超少囉~!
lingyan 2010-5-15 10:00:04 PM
原帖由 karen195 於 15-5-2010 05:22 PM 發表
因為我之前唔記得邊度睇,唔係話兔子一日飲益力多咁多的水就夠咩??
原來係錯ga....
其實我係用緊mr 350ml的水樽。

其實佢差唔多日日都有菜食,其實生果真係可以唔洗日日畀....

咁原來係我諗多左.....我隻兔兔 ...

益力多份量係指兔兔最少飲水既份量。

而家開始熱啦,兔兔都會飲多d水,俾多d佢飲啦。
我隻咕仔一日都起碼飲成2枝350ml~

快速發帖