1. 倉鼠可以剪手甲嗎?
   肥妹d 爪好長, 同佢玩嗰時好吉,
   我見過寵物店有倉鼠指甲坩賣,
   but 唔識用, 又驚整親肥妹,
   有冇人識用?:017:

2. 正常倉鼠體溫係幾多?
   因為摸波子同肥妹( 都係小灰霸 ),
   發現肥妹係"慶恰恰",:052:
   but 波子最多都係暖。
   肥妹係咪有病?
茵茵 2008-8-12 03:29:26 PM
倉鼠正常係唔洗剪指甲咖,. 你唔識同佢剪 會剪到D血管咖

天氣可能熱姐. 你放籠既位置通風MA?
甜品糕 2008-8-12 03:34:13 PM
唔好剪呀
好危險架, 佢隻手咁細隻, 真係好易剪親d血管架
買d木玩具比佢磨下嚕~~
TinG 2008-8-12 07:48:02 PM
唔好剪呀 !!
http://www.zizi-land.info/viewthread.php?tid=929&highlight=
買d木玩具把啦 ~~
wesky 2008-8-12 07:54:28 PM
唔好剪,  一唔小心可能會無左隻腳架
放塊磚係地下都可以磨到甲~
吃不到的蘋果 2008-8-13 02:31:51 AM
我這陣子都覺我家唯唯的爪子越來越利

有了前車之鑑.....今次我不會再亂來~買些木玩具給牠吧!!

要不~~木橋也行(最好是必經之路)...在牠爬來爬去的時候

可以順便磨爪!^___^

http://zizi-land.info/redirect.p ... o=lastpost#lastpost
homy0421 2008-8-13 05:31:26 PM
原帖由 茵茵 於 2008-8-12 03:29 PM 發表
倉鼠正常係唔洗剪指甲咖,. 你唔識同佢剪 會剪到D血管咖

天氣可能熱姐. 你放籠既位置通風MA?

我放佢地係廳,
都有d風吹到個籠架~
homy0421 2008-8-13 05:35:01 PM
原帖由 TinG 於 2008-8-12 07:48 PM 發表
唔好剪呀 !!
http://www.zizi-land.info/viewthread.php?tid=929&highlight=
買d木玩具把啦 ~~

我之前都有見過呢d木玩具,
但我驚有雜質,
佢地咬咬下食在落肚,
所以無買到。
我諗我而家會買架la~~
檸啡 2008-8-13 05:36:56 PM
你寧願去五女鋪買張沙紙俾佢自己磨,
你自己剪,1個唔覺意就真係.....唉
之前都有個會員試過,後過嚴重,睇VET隔左好耐先好返
homy0421 2008-8-13 05:38:03 PM
原帖由 吃不到的蘋果 於 2008-8-13 02:31 AM 發表
我這陣子都覺我家唯唯的爪子越來越利

有了前車之鑑.....今次我不會再亂來~買些木玩具給牠吧!!

要不~~木橋也行(最好是必經之路)...在牠爬來爬去的時候

可以順便磨爪!^___^

http://zizi-land.info/redirec ...

唔唔,
睇完嗰個post,
發現木穚好d,
事關之前嗰d屋,
肥妹未必入都去:043:
homy0421 2008-8-13 05:40:12 PM
原帖由 檸啡 於 2008-8-13 05:36 PM 發表
你寧願去五女鋪買張沙紙俾佢自己磨,
你自己剪,1個唔覺意就真係.....唉
之前都有個會員試過,後過嚴重,睇VET隔左好耐先好返

沙紙質地咁粗,
會唔會整親佢地d皮膚?

快速發帖