當我發現呢樣野的時候,,我竟然感動流眼淚 (我太眼淺,,)
但真係好窩心好窩心,,

我已經唔係第一次養寵物
不過細個種GE花,,養GE魚仔龜仔
唔知點解全部都好快養死哂,,
所以我承諾以後都唔會養竉物
我好驚我會害左一條生命

直到一個機緣巧合
我受到一個朋友的託咐 收養左臭波
可能因為今次多左朋友的託咐,
要好好照顧臭波的壓力更大

男朋友成日都笑我太神經質, 過份緊張
臭波食得多又驚佢過肥會病,
臭波飲水飲得多又驚佢唔知係咪腎有事,又還是係有兔瘟
臭波食得少飲得少又驚佢會腸停,
開一包T草係多葉少莖又驚佢唔夠磨牙要剪牙
開一包T草係多莖少葉又驚佢唔食莖,,食唔夠野落肚,飲水又少左會腸停
臭波卷埋孵蛋pose又擔心佢會唔會係肚仔唔舒服
臭波中槍中左多又驚佢會唔會整親自己
又驚太凍整到佢傷風
又驚太熱會焗親唔舒服
又驚佢悶又驚佢見唔到我地冇安全感
.......

我知我可能真係太誇張
但有時我真係寧願自己咁敏感
好過佢有咩事上黎我遲左發現
老實講,, 我真係好怕臭波會養唔大
我真係唔希望以前GE事會再發生

直至今日執臭波D相,,
我第一次感受到生命力的存在
生命真係好奇妙

我盡我的能力付出我的金錢,我的時間,我的愛
我希望臭波係年老 離開呢個世界之前可以有一個快樂的時光
即使佢唔係最錫我我都唔介意
因為我冇諗過要係佢身上得到D乜野 只要佢健康 快樂就好了

但原來臭波一直都好努力 默默地表演

15/03/2010 臭波第一日出現係我屋企 不足2個月大

15/05/2010 只係短短個半至兩個月,,你已經大個豬 唔再係傻仔嘅樣(但你而家仍然係傻仔一個=])

由一個手短腳短頭大大嘅兔仔

變到而家大大隻腳仔跳上我張書枱(我真係完全諗唔到佢究竟係點上=-=)

仲由一個可愛的兔仔樣

變到而家成隻狒狒咁GE樣,,,HA

只係個半月的時間  佢上演左一套活生生的 "變變變生命力"比我睇
我太遲鈍 原來你已經靜雞雞長大左咁多
我要等到今日執相 我先知道
以前讀咁多的杏林子,給媽媽梳頭,燕詩,背影,甚至蜜蜂和螞蟻
我而家呢刻我先知道 原來佢地所講的生命力係咁樣GE一回事
係你倒過來令我成長

唔怪之得我中文閱讀理解做極都唔高分啦
一個理應與生俱來的感受 我足足遲左近二十年先明白

多謝你,臭波仔
我真的好感動好感動

文章有點長,多謝大家用心的看完 =]

已有 1 人評分P 點 收起 理由
wesky + 2 原創內容

總評分: P 點 + 2   查看全部評分

wesky 2010-5-17 10:25:51 AM
耳仔長到掂地啊~
Maggie)) 2010-5-17 10:36:45 AM
兔兔由佢矇矇地既樣子,變到咁大個咁成熟,真係好開心﹗:057:
栗子)) 2010-5-17 11:05:56 AM
睇到眼濕濕..你講出我既心聲..成日都好擔心兔兔會唔會病
擔心呢樣擔心個樣..前幾日兔兔唔食草只攤係度
已經喊到我死死下..好彩睇左醫生冇事.我都覺得自己太敏感
不過都係錫兔兔先會咁神經質.

照顧兔兔冇諗過要係佢身上得到回報..只係想俾佢最好
對佢最好..唔想等佢離開左先後悔
mandycpi 2010-5-17 11:35:25 AM
好似我之前o既bunji呀..  睇完你o既post, 令我好掛住bunji..
睇住兔兔一日一日大.. 真係好感動架...
千千 2010-5-17 01:18:26 PM
樓 主 講 得 好好 "
但 下 次 影相 唔 好 開 閃 光 燈"
傷 眼
natalie1202 2010-5-17 01:25:51 PM
thx,,

你放心,,果次係唯一一次,, 佢第一日黎左我屋企又攤低,,
心急上黎好想影到佢先開左閃光燈影,,

所以某程度上就係想唔開閃光燈又想影到佢靚相我先買左部單反=]
當然,, 我自己要做FASHION PROJECT等等都唔會哂左部機,,
HAHA
Y_S_ 2010-5-17 01:45:39 PM
我覺得每一個做母親都係養兒一百 , 長憂九十九 , 哈哈
睇住兔兔越大就越百厭 , 有時都會勞氣 ,
但佢傻傻圍住你係咁問你拎野食搵你按摩時 , 真係再辛苦都咩都制 , hahaha
kiki_kiki 2010-5-17 02:04:27 PM
好感動~
我諗我都係前世欠左隻兔~
所以今世就還番比佢~~~haha
佢令我每朝都唔捨得番工想陪多佢一陣~
放工又要即刻番屋企陪佢玩~怕佢悶親~~
不過佢真係好鬼曳!!!!!!!!!!!!!成日搞破壞!令我對佢又愛又恨!
津津豬 2010-5-17 02:33:38 PM
兔兔有時百厭到另我有些閔閔地,但好似昨晚咁 : 佢見只有兔爸一個係廳,就去揾已熄咗燈瞓緊既我,跳上我頭後面既窗台中槍瞓咗喇,當時我真係好感動呀!因佢入咗我家成幾個月才肯中槍,仲係唔多淋個隻,所以我昨晚真係num爆呀!:063:
光之天使)) 2010-5-17 04:17:01 PM
哈哈~原來只係半個月時間咋?
真係大左好多呀~:053:

不過仲係一樣咁好可愛~
耳仔真係幾長wor~~遲d可能真係會掂地~~
同埋佢都仲係豎起一隻耳仔,好得意呀~
`c0ney:) 2010-5-17 05:59:02 PM
睇到我好感動 #^37^#
但睇到"狒狒咁GE樣"我又笑左 xd

以前細個個陣都真係養過好多野
仲養過隻兔仔 當時完全唔識養都養左成年幾
(諗返起我都幾佩服個隻白兔 =  =)

雖然我既兔仔未到埗
但係做兔媽既感動 我已經係你身上感覺到
natalie1202 2010-5-17 06:19:38 PM
原帖由 栗子 於 2010-5-17 11:05 AM 發表
睇到眼濕濕..你講出我既心聲..成日都好擔心兔兔會唔會病
擔心呢樣擔心個樣..前幾日兔兔唔食草只攤係度
已經喊到我死死下..好彩睇左醫生冇事.我都覺得自己太敏感
不過都係錫兔兔先會咁神經質.

照顧兔兔冇諗過要 ...

你兔兔前幾日唔食草,,
我臭波前幾日就淨飲淨食唔痾屎唔痾尿,,

佢地係咪夾埋GA,,,=0=?
natalie1202 2010-5-17 06:23:38 PM
原帖由 `c0ney 於 2010-5-17 05:59 PM 發表
睇到我好感動 #^37^#
但睇到"狒狒咁GE樣"我又笑左 xd

以前細個個陣都真係養過好多野
仲養過隻兔仔 當時完全唔識養都養左成年幾
(諗返起我都幾佩服個隻白兔 =  =)

雖然我既兔仔未到埗
但係做兔媽既感 ...

HA,,不過我唔會自稱係佢媽媽^^"
唔知點解好抗拒,,

但我承認我的角色又的確同做臭波媽媽一樣
咁,, 我係佢監護人LA :037:
`c0ney:) 2010-5-17 06:57:52 PM

回復 14# 的帖子

咁 我諗兔奴係大家公認既身份地位象徵 #^31^#

快速發帖