1P 幣
尋晚帶蚊蚊同朋友的兔兔玩, 明明2隻都係男仔, 但朋友的兔兔一見到蚊蚊就"un"佢... :024: 點解咁o既?
而且玩左陣佢就開始跳上我地大脾, 咬下我地o既手指咁...
朋友的兔兔是領養的.. 2歲大... 聽前主人講,都佢係領養兔兔返來, 前主人話兔兔已經絕左育...
但佢o既行為, 好似發情咁, 係正常的嗎?
smallsuishan 2010-5-21 11:24:34 AM
可能兔兔係未絕育之前已經學識左UN呢個動作
有D兔兔係絕左育都有機會會有un既動作
jackal_1102 2010-5-21 12:39:03 PM
UN既動作唔一定係發情~
有時侯佢地會以UN個動作黎分別身份地位~
即UN人果隻兔兔係大佬~
光之天使)) 2010-5-21 01:03:40 PM
就算兩隻同姓都會un架~~
我見過兔女un返兔仔添~~
(見到佢地un記得分開佢地呀~)

有好多發情既習慣,可能係desex前已經學左~
就算做左手術都未必改得到架~
e.g. unun, 噴尿, 惡咬人之類~
有d兔兔本身地盤意識比較強,
or唔鍾意陌生人, 隻隻兔都唔同,所以唔係好關desex事既~

desex除左係想改變佢地既行為之外,
主要原因都係想佢地健康d~
so unun,咬人呢d行為教到就教,教唔到都唯有玩既時候小心d~
wesky 2010-5-21 01:10:22 PM
我兩隻都絕左, 間中都仲會un 下~~
mandycpi 2010-5-21 02:24:51 PM
兔女un返兔仔?? :042:  咁都有...

咁即係絕左育, un下只係心理上.. 不過, 唔會有bb?

快速發帖