呢幾日我隻兔仔唔知點解周圍亂咬,又咬斷d電線,仲咬爛埋張梳化,又抓爛埋我放係個寵入面張地墊tim,我養
栗子)) 2010-5-21 10:36:55 PM
兔兔天生中意咬野..放佢出黎個陣睇實佢.就可以避免佢咬難野
smallsuishan 2010-5-21 10:36:57 PM
呢D係正常既行為
你養之前冇做足功課咩??

為左兔兔安全著想, 你應該包好D電線
Jessie)) 2010-5-22 12:46:54 AM
:078: :057: 今日我兔兔先咬完兔爸, 佢地係咁嫁啦, 冇咩原因嫁wor,
咬人果方面, 你見到佢咬人就一定要罵low!!!唔好太大力打呀A_A
輕手拍1-2下pat pat算喇, 等佢知道唔岩low,
咬電線好難教, 你自己要用(水管, d包電線的通...我都唔知果D叫咩)
包好哂d電線, 佢就冇心機咬嫁喇,

我希望你唔好怪兔兔, 根本隻隻兔兔都係咁既, 可能你之前冇睇清楚兔兔習性,
so 冇做足功夫:051:
bonedog 2010-5-22 02:44:44 PM
隻隻兔都係咁, 天生都係鐘意咬野...
你養先前無做足功課..
只要你係佢玩既範圍避免有危險性既野唔好俾佢咬..
安全起見就包哂屋企既電線, 你覺得唔俾得佢咬既野就加野圍住個底 等佢咬唔到..
同埋你可能俾個裝草既紙箱佢玩 俾佢咬下抓下 分散下注意力, 教佢咩野咬得咩野唔咬得, 不過要哂好多心機時間耐性..
不過唔係隻隻都聽教, 或者應該係唔同性格既教既方法都唔同..
我家普樂都知咩野咬得咩野唔咬得, 邊到去得邊到唔去得
但有時玩起上黎佢都係忍唔到口.. 唔出奇, 因為就好似小朋友咁, 就算明知唔得有時玩創哂個心都會做d唔應該做既野, 同埋佢地有時貪得意貪新奇..

唯有係盡量做好預防措施, 再慢慢教..
你唔可以怪佢 因為呢個係天性

快速發帖