我想問下..
我養果隻兔仔系7~8個月的..
算吾算成年兔.?仲洗吾洗比a草佢食?
糧系吾系買成年兔糧?
籠周圍可吾可以吾放墊料?
淨系系廁所放d木糠+格網..ok?
聽日開始養拉><我吾知有冇系錯區問!
到時放d相上黎呢到比大家睇下!
guggg 2010-5-22 08:40:39 PM
7-8個月可以唔俾a草佢,但要無限量t草加少量菜
糧都唔需要,但如果佢一路有食開咁就慢慢減少先啦
籠周圍可以唔放墊料如果佢識去toilet,但最好放草or vet bed
唔用得木糠,因為對兔兔有害,請用其他墊料
順帶一提,天氣熱喇,請放冰種或者開冷氣俾兔兔 =)
喵女)) 2010-5-22 08:49:57 PM
樓上ge兔媽答得好完美=]
期待新朋友仔喔~~
CHunGv3v)) 2010-5-22 08:53:21 PM
甘用木粒得吾得架??
喵女)) 2010-5-22 09:00:59 PM
m...我小吉係用尿片的~
因為我係e度睇到話木粒濕左變粉
我有鼻敏感~so選擇尿片~清潔又容易#^74^#
CHunGv3v)) 2010-5-22 09:05:20 PM
我都系聽日去買果陣先去揀拉!
喵女)) 2010-5-22 09:18:06 PM
你未買齊野~~??#^75^#
CHunGv3v)) 2010-5-23 12:21:15 AM
我聽日先去買野也..
因為我隻兔系聽日先領養的!
tracybb 2010-5-23 12:59:10 PM
我建議你買定好d啊..
聽日要買咁多野仲要帶住兔兔..
如果落起雨就仲加煩啦..
天氣又熱 #^80^#
天才文仔 2010-5-23 01:10:07 PM
通常同一日帶兔兔回家與同日買晒所有用品,往後一定會出現很多問題.........
因為我有朋友試過了...
elvisli 2010-5-23 02:13:55 PM
買好所有東西.等兔兔回安就有個籠用會更好

帶了兔兔回家就會亂...同埋會set得唔好
anthony 2010-5-23 07:13:23 PM
你快d買齊野 準備接佢返屋企啦=]" 因為買個岩佢大小既籠丫
CHunGv3v)) 2010-5-23 11:02:23 PM
我今日接左佢拉!
旦佢好似好驚我..
同埋佢便便尿尿果陣有時會去廁所,,
旦有時都周圍屙..我汁晒佢d屎落去廁所甘佢會吾會慢慢次次都會去架?
我開左籠佢都吾走出黎..我想抱佢佢又吾比..
同埋草球呢..我個草球整左d草之後好多草跌落地下..甘點?
lingyan 2010-5-23 11:17:14 PM

回復 13# 的帖子

周圍all都正常ga,就算絕左育既兔兔,去到新環境都會係咁。

執cc作用唔大,cc味道唔重,尿尿會好d。

兔兔到左新地方,就唔好搞佢,等佢慢慢安靜適應新環境,
如果咁快就做d佢唔鐘意既野,日後會更加唔俾你抱。

草球入完之後就dun一dun佢,跌左地下唔緊要,兔兔自己都會搵黎食 :p

add oil!
CHunGv3v)) 2010-5-23 11:27:33 PM
甘我可以點教佢去廁所也..我而家都系汁晒佢D屎落去廁所..順便當系清潔下..
旦而家隻兔仔好嚇我甘..我頭先望1望佢..佢好大既反應...
我驚嚇親佢..我隻兔仔7~8個月..系吾系應該淨系比T草+成年兔糧比佢食?

快速發帖