4個月還不去廁所尿尿,周圍去,但有時又懂去廁所,好似同作對甘。I have used all the methods to teach it cc for months, but not success.

不like 我抱、梳毛。He only like me to message for him.

這幾天咬了我三次,好不開心,又嬲!The basic is he could not bite us.

点解好像沒有開心過。成曰鬧、罰、曳,有時嬲到打牠pap pat,自己也气壞(But I gave him gift or praise when he did the right thing).  HOwever,又知不可以再這樣下去,佢又唔happy, 怎辦????

請教路...#^21^#
vivipig 2010-5-24 11:14:40 PM
點解要諗咁多呢?
隻隻兔都唔同, 我養過好兔隻, 有乖有唔乖, 有可以抱到瞓係我身上, 亦有掂都唔比掂~ 你當佢係一個BB, 你養佢就食, 佢CC, 尿尿就要換片, 個個父母都係咁做~
唔通個仔唔識叫阿媽就要比人掉左佢? 咁呢個世界咪妹多棄嬰??!
呢到好多兔奴都係以兔地行先, 乜都為晒佢地, 但點解我地咁開心?
係因為地想法唔同~ 好似我咁, 我一返到屋企, 幾急都好, 手上有好多野都好~
我都去同丁丁講. "我返黎啦~ 你今日有冇乖乖呀?" 之後先去搞自己既野~
有時忙上黎, 唔可能一返到去就餵丁丁, 丁丁乖時會係飯碗前等, 心情唔好會咬個碗叫我餵, 我唔會嬲, 我反而會一直同佢傾計, "今日好肚餓呀?" "攞緊比你啦, 太后~~~" 而且會陪下佢, 同佢講好多野~ 未必有反應, 而且丁丁識好廁所又如何, 一半屎屎一齊係出面, 我一面汁一面講佢, "又啊出黎呀? 今日好大粒wor, 有乖乖食草wor""今日CC細左, 快D食多D草啦~"廁所既野, 你養咩都要換架啦~
但我既快樂來自~ 有時見到佢瞓左個樣, 我唔會去摸佢, 而係靜靜地望住佢瞓, 丁丁會瞓到則晒, 又或者磨一牙, 釣下魚, 我見到已經好開心~
按摩日日都做, 而且係你同佢溝通既最好時間, 問佢邊到舒服呀~ 我丁丁而家會頂個頭叫我摸, 你可以諗:你叫我做野呀?我叫你又唔做? 但別一方面, 係因為兔兔認得你, 鐘意你既表現~ 又唔見佢要其他人摸?
零食, 我要丁丁上大脾先比佢, 好既時候佢會成隻跳上黎, 多數都係放前腳, 食完就走~ 咁都係要個親近下既機會~ 佢做錯, 佢地知架, 因為你已經大聲左, 不過我 say no 之後, 我會捉住佢一陣, 因為丁丁都係唔比人抱既, 係呢個時候我當係程罰, 會係咁哦佢, 一兩分鐘先比佢走, 久而久之, 佢知我唔鐘意, 而做左亦有佢唔鐘意野事等緊佢~
哦完佢, 我會錫返佢, 叫佢下次唔好啦~ 不過當然有下次, 下下次啦~
溝通, 點都係我地做主動~ 佢有冇反應根本冇得講, 不過你覺得唔開心, 兔地都feel 到, 佢會覺得你唔愛佢~ 咁佢咬你都好正常姐~
我覺得你係其他方向諗, 你就會明白同開心D~ 而且係你帶佢返屋企, 佢冇得選擇架, 所以係你去愛佢鍚佢, 佢感覺到自己會對返你好~
你留意多D佢, 你會發現佢地好多可愛之處~~ 加油啦!~
Jessie)) 2010-5-25 12:12:58 AM
咁人都有慢熱嫁啦, 我兔兔都慢熱嫁wor, 我覺得你兔兔係一隻正常到不得了的兔兔
睇左你一大篇野, 我覺得你誤會左你家兔仔是一頭狗:051:
有冇communication要時間嫁wor, 你都唔係養左佢好耐
除非你識兔仔話既姐, 唔係你會想佢點communicate with you 呢
付出後得到回報,但這並非必然 <--------上面既朋友講得好岩, 我覺得你set既期望太大
其實你對佢咁好, 只要佢all d靚屎俾你, 已經好足夠喇:078: :057:
sandy812)) 2010-5-25 12:39:50 AM
唔好做不付責任的主人呀,你唔開心就唔要佢,你有冇諗過佢比你唔要,佢重唔開心啦.........
我都養左3隻兔,佢地都好百厭架,唔識去廁所,重試過咬爛左D野,咁我又唔要佢咩,我咪又係咁照顧佢地.......返完工+返學返黎累到死都要幫佢地清潔咪又係咁,唔通我又唔要佢地.......:046:

try your best la:010:
naBboy 2010-5-25 09:38:19 AM
ah. so much reply.  Thanks a lot.  Although most of you scolded me here.  (always)

If I don't want to care of him, I abondand him already three months ago.  I just don't know how to care and teach him.  

One girl told me last night he bit me before maybe I blocked his way, he wanted to pass.  He seldom bit me before.

I did not know what he was thinking.  I thought he did not like me ah.  

So, I feel better now and I kiss and touch him again last night.  Actually, he is lovely. #^5_002^#
otola 2010-5-25 12:42:11 PM
其實你越打 or scold 佢, 佢會越naught ,
我 david 係屋企total 有3個 toliet, 佢識去toliet,
但都會周圍 vivi, 有時見到佢想 vivi,
就立即推佢去 厠所, 推得多佢會識得去 ,
但有時都會周圍 vivi, 因為玩野 or 發皮四,

佢咬你, 係因為你打佢, 佢當你係 enemy,
比多d 耐性同愛心, 佢將來會 feel 到,
但 兔仔係十分慢熱, 你要辛苦一段時問了,
加油, 吾好放棄佢, 佢好需要你
syl 2010-5-25 06:44:46 PM
原帖由 naBboy 於 2010-5-25 09:38 AM 發表
ah. so much reply.  Thanks a lot.  Although most of you scolded me here.  (always)

If I don't want to care of him, I abondand him already three months ago.  I just don't know how to care and teach  ...

你識諗就最好啦 =] 大家都係為你好
當然啦, 跟本冇人會真真正正明白兔仔諗緊咩
不過就盡力地試下囉, 好快你就會同佢有默契
繼續努力~ =]
naBboy 2010-5-26 07:20:35 PM
thanks thanks thanks thanks Monica..... No. thanks all of u.

快速發帖