我婆婆過左身,上星期出席左葬禮,但甘岩我已經book左參加影樓搞既世紀婚禮活動,星期六去了(即不是真係結婚那隻),比曬錢...
甘點算??算不算係紅撞白了??

同埋我都book左影婚紗相,可不可以去影的??

補充: 我地不是同婆婆同住,但佢既輪椅在死前曾暫放在我們家中,到死左之後,我父母拋左張輪椅了~~

請大家幫幫忙,Thanks!!
katy)) 2010-5-27 05:43:40 PM
我覺得現今社會冇咩所謂… 只在乎妳同屋企人介唔介意
但係你幾時先影相?
wesky 2010-5-27 11:06:48 PM

回復 2# 的帖子

agree
hh0 2010-5-27 11:45:24 PM
0甘講啦....自己影相或者真係結婚都無問題
只要你自己同雙方家人ok就可以做
婆婆都係親人, 若然係笑喪就更加百無禁忌

但就避免參加別人的紅事
始終人地個心會介意既
darlingy 2010-5-27 11:57:07 PM
Re: Katy

婆婆4月尾過身,上星期5&6葬禮,
世紀婚禮活動(即不是真係結婚那隻),比曬錢,就星期六去了,而影婚紗相就6月6日囉~~
darlingy 2010-5-28 12:02:19 AM
Re: hh0

笑喪是百無禁忌嗎?婆婆年終89架喇~~但是發燒不退肺炎死的,算不算是笑喪??

因為一來,雙方父母不會出席呢個活動~~

2來我同同媽咪講過就不太介意,因為不是真係結婚~~

只是出席活動,當去旅行甘,所以她說不介意囉~~

影相個度都是呢,她也不介意,只要不是而家即刻結婚就ok,要結都是出年年尾先結,只是影相早就book左了而已~~

而是怕不知會不會好像對先人不敬而已咋~~
hh0 2010-5-28 12:15:19 AM
只係一個活動, 同返工行街一樣
你媽又唔介意咪得lor
問心無愧又點會是對先人不敬呢
何況又唔係真結婚, 根本無野顧慮

贈言: 本來無一物, 何處惹塵埃, 別想得太多
darlingy 2010-5-28 03:07:28 PM
你講得岩,心好過了好多,Thanks!!^_^
珊迪小姐 2010-5-28 03:56:25 PM
搞結婚d野真係要雙方家長一齊商量呀
傾好就無問題啦 無謂迷信
btw 恭喜哂呀
firen_freeze)) 2010-6-1 12:29:15 AM
度度地方習俗都唔同.

同埋年輕人百無禁忌

唔注意開的話就唔駛咁擔心E D野

最重要係自己有冇心情投入E個活動

快速發帖