帶佢睇醫生要買左佢....我應唔應該收養佢?
我家有已有一隻3.5years old寶貝兔
fishbu 2010-6-1 12:05:47 AM
如果你真心想幫佢照顧佢, 而經濟又許可..何樂而不為?
Maggie)) 2010-6-1 12:05:49 AM
如果你夠錢、夠精神、夠心機,咁當然好LA﹗:054:

但,比我.......我唔會收養佢..........因為,我覺得,你幫得一隻,幫唔到兔場咁多隻,果D都係不停咁拎出黎賣的........:051:
m1k1 2010-6-1 12:13:31 AM
自問有能力有錢有時間有地方而你會照顧佢1世既話,我支持你!因為雖然你救吾晒所有需要人救既兔兔,但你起碼救左你身邊既1隻先!你遇到佢系你地既緣份
光之天使)) 2010-6-1 12:15:30 AM
我好明白呢個心情,
因為我自己每次經過寵物店見到兔兔,甚至係兔協見到d兔,
都會有呢個諗法...

不過你一定要考慮清楚~
除左基本駛費,
仲有醫療(每次睇醫生可能要x2),
亦有兩隻一齊病既風險(兔兔間可以傳染得非常快)
另外屋企要有一定改變,
未必同家中兔兔夾到等等~

另外就係3.5歲既兔寶寶亦需要儲錢養老等~

基本上,我唔會反對你帶佢返屋企,因為我明白呢個心情,
但你決定前一定要考慮得仔細,好嗎?:010:
juju 2010-6-1 12:18:11 AM
剛剛試探老公, 佢反對....佢又係話幫得一隻,幫唔到其他咁多隻....
我明日再去探兔BB, 再考慮一下....
juju 2010-6-1 12:26:53 AM
原來您地都會有咁o既諗法~~
如果我收養, 我會照顧佢一生一世~~
我的寶貝兔係兔協2年之前領養的, 我一直反對係寵物店買兔BB........
仲要睇下我老公意願.....
hh0 2010-6-1 12:28:16 AM
有呢個心係好感動
但我係你既話就唔會再用錢去買兔兔
呢D case太多,
wesky 2010-6-1 12:34:54 AM
呢隻走左, 就會有下一隻, 不斷循環, 只要佢一日有生意, 都會繼續發生
如果係想幫兔, 去兔協或SPCA領養仲好
juju 2010-6-1 12:42:22 AM
我同意只要佢一日有生意, 都會繼續發生...

只係見到兔BB好似好辛苦咁....

所以才會去想應唔應該....

眼睛發炎如果唔理會點咖??? 會唔會致盲??? THANKS
Maggie)) 2010-6-1 12:42:30 AM
原帖由 wesky 於 2010-6-1 12:34 AM 發表
呢隻走左, 就會有下一隻, 不斷循環, 只要佢一日有生意, 都會繼續發生
如果係想幫兔, 去兔協或SPCA領養仲好

TOTALLY AGREE WITH THIS POINT:050: 我每次去MK都見到好多有問題既兔兔.......但佢地只要有生意做,事情就繼續會發生.........
elvisli 2010-6-1 12:51:08 AM
嗯..我而家搬左出太子...差不多三日就會經過一次ILOVERABBIT

每次見到都好心軟想救...但又有幾多可以救..而且自己都放不低MOCHA
choi_ching 2010-6-1 01:22:23 AM
我前果排成日都去金魚街 我時都會厚住面皮叫人地唔好用米糠,要食草架,唔好用網底/磨牙石 etc  有時遇到d 有heart去養兔 我會睇底自己電話no.同 mini-house既網址俾佢地(仲有諗過整d咭紙 寫一個專為兔兔而設既電話號碼 ,,mini-house既網址 兔協網站 一d獸醫診所既電話號碼去俾買左兔既人     不過唔知work唔work  好想去做) 有d仲會打俾我 有時候唔一定要買佢返黎先幫到佢 有時行過我都會人地傾下養兔既野 都ok架
elvisli 2010-6-1 01:49:57 AM
我都有呢個衝動..想話比人知有兔兔網可以教佢地養兔兔
redbean 2010-6-1 11:02:57 AM
我都有過呢個衝動
想叫D人唔好買KAYCEE
仲有上Mini house
不過最終沒有勇氣#^3_002^#

快速發帖