唔知大家仲記唔記得我上個星期開POST 話 KULU D 便便細左
之後俾左菜菜佢, 佢好返幾日
點知呢兩日D胃口又細返

今日同KULU 睇完Betty
Betty 話呢d係初期腸停
不可忽視

開左好多藥
仲有講聽日無改善就要即刻打俾佢地

要日日俾菜,草粉同草 kulu
仲要立即介糧

雖然我知道兔仔腸胃好重要
腸停係好大件事
不過我無諗過d便便細左少少係咁SERIOUS
真係有d嚇親

betty話起碼呢個月要日日俾菜
糧又要等完全好返先可以俾

我都有問過怕唔怕菜菜糖份高
佢話唔會

大家可以睇下d藥同唔同你地d兔兔腸停食開個d
kulu 之前係大圍睇腸停,得兩隻藥
宜加有咁多隻

PS 同kulu睇醫生,我要轉成三程車,次次都攰到想嘔, 好辛苦#^68^#
不過betty無開橙免藥水,因為我自己有,
佢話可以食自己個d

KULU-BETTY (2).jpg (95.4 KB, 下載次數: 17)

KULU-BETTY (2).jpg

為食仔 2010-6-4 06:37:32 PM
kulu辛苦曬,又要食咁多藥藥,不過快d食完快d好,要加油啊!
呢排好多兔兔腸停,好想知道係兔兔天生身體問題定係生活&飲食習慣問題.....
wesky 2010-6-4 06:40:20 PM
都係果幾隻藥~~
Prepulsid 腸蠕動藥
Metacam 止痛

食多d 草啊~~
redbean 2010-6-4 06:45:06 PM

回復 2# 的帖子

我都有問過betty
佢話kulu生活飲食都無問題
可能有d外來環境轉變影響到
我都有問過,會唔會d草質變左影響
betty 話都有可能
不過草質每季都會變, 控制唔到

不過真正原因要問兔兔先知
redbean 2010-6-4 10:04:01 PM

回復 3# 的帖子

個o個腸蠕動藥係藥丸黎,
你地點餵架?

kulu 仲有支fibre 膏
佢好似好鐘意食咁
wesky 2010-6-4 10:24:48 PM
有d 兔肯就咁食藥丸
or 整碎撈落草粉度餵~
smallsuishan 2010-6-4 10:35:36 PM
下次你應該call van仔一程車就到~~
俾心機照顧兔兔啦
redbean 2010-6-4 10:52:47 PM

回復 7# 的帖子

我諗搭的士同call Van 價錢差唔多
我三程車已經有一程係20蚊的士
諗住節省d ma,哈哈

順帶一問,
d草粉好難吸上針筒
即使開到好稀, 吸到既好多時都係水
到真係有草粉個d, 就會失住針口
要好大力先按得出
同埋咁咪要餵好多支

有冇其他方法?
光之天使)) 2010-6-4 11:06:09 PM
吸草粉要慢慢吸~~
當你吸到d草粉塞住個針口~
你又要唧返少少出黎~再攪一攪佢~
然後又慢慢吸一支~

秘訣就係要: 慢慢吸~

我自己餵草粉係用10ml既針筒~
餵大約3-5支就ok~
但係betty果度好似得1ml定5ml針筒~?
你試下去藥房睇下有無d大少少既針筒~
redbean 2010-6-4 11:32:22 PM
原來有10ml, 唔該曬
我聽日去問下

betty個度得1ml
而我之前去d貓貓狗狗個d診所買左d3ml
原來仲有 10ml , 太好啦
我岩岩吸左同餵左一個鐘,先餵左8支 3ml jar 

快速發帖