係甘既..因為我屋企隻兔兔係混種兔兔
所以佢既牙點食草都磨吾到牙
係一個月之前已經係dr.yan度脫哂
我隻兔食開OXBOW既
不過今次呢箱d草太硬啦 我吾cut成幾份momo根本食吾到
就算cut左佢都會哂左好多..
甘岩見到有網友問兔兔食乜草好
我想問問MOMI 2 CUT草係咪多葉少少吾會甘硬?
因為我隻兔兔已經吾洗磨牙..
如果係既我又可以去邊度買?
就甘同個sale講MOMI 2 CUT草?
知既答一答我! thz..
wesky 2010-6-9 12:51:32 AM
你隻兔兔係脫左門牙定係全部脫晒??

2nd 葉會多d, 枝大約係1st 既1/3, 較幼身, 不會太粗
可以去有momi草賣既鋪頭問下有冇~~
唔駛磨牙唔代表可以淨係食葉~~
redbean 2010-6-9 01:08:40 AM
2nd cut 成份唔同
蛋白質高d
應該唔可以淨食2nd cut
天才文仔 2010-6-9 01:22:03 AM
好奇想問,點解混種兔兔會有"點食草都磨吾到牙"呢個情況?
珊迪小姐 2010-6-9 10:04:55 AM
吾係wo...見過d無門牙既兔兔 佢地食既草同其他有門牙既兔兔一樣嫁wo!!
佢應該食到嫁 可能係仲未習慣姐
照計MOMI會比OXBOW硬...
而且吾食硬枝就纖維吾夠 便便吾靚嫁~
津津豬 2010-6-9 10:09:21 AM
点解會唔洗磨牙? 脫咗那些牙? 不會再生長的嗎? 唔係好明!:059:
katy)) 2010-6-9 10:55:38 AM
別忘記兔兔D大牙會繼續生長的!! 假如兔兔只脫了門牙的話…
再者,兔兔的牙一生都會不斷生長,沒有品種的分別呀~~~#^5_002^#
df9534)) 2010-6-9 11:34:11 AM
因為醫生話佢d門牙可以品種問題
磨極都會過長
之前已經係醫生度割過一次
但一個月之後都過份
要脫左佢
df9534)) 2010-6-9 11:35:18 AM

回復 5# 的帖子

個因為個d枝太硬
佢連食都吾會食..
katy)) 2010-6-9 11:57:42 AM
原帖由 df9534 於 2010-6-9 11:34 AM 發表
因為醫生話佢d門牙可以品種問題
磨極都會過長
之前已經係醫生度割過一次
但一個月之後都過份
要脫左佢

可憐呀~ 但係兔兔一日食D咩???? 例如比幾多草/糧/其他??
佢而家幾歲???

岩岩上網搵左D資料:
(http://tw.myblog.yahoo.com/ladio ... &l=f&fid=23)

節錄︰第十一章 牙齒(The Teeth)
(1)   先天性(遺傳性)咬合不正-Congenital (hereditary) malocclusion
      在短鼻吻品種的兔子最常見到,例如迷你兔和垂耳品種(下頷骨凸頷畸型)

df9534)) 2010-6-9 12:19:24 PM
恩恩-_-佢係隻侏儒仔
一日食2次糧 一次6粒到
草我就比好多既.. 因為佢有好多枝都食吾到
我會放好多係個籠度比佢慢慢簡..
katy)) 2010-6-9 12:33:22 PM
但係醫生有冇講要比D軟草佢?

佢不嬲都唔食硬草??
我覺得你試下狠心一點,佢食剩草唔好加住,睇下佢係挑食定食唔到 (食到就最好,對腸胃好D). 剪草太費時...
df9534)) 2010-6-11 12:29:35 AM
sor 呢排少上左..
甘又吾係醫生叫我比佢食軟草既.
不過momo通常吾會食d硬枝
佢會選擇留番係籠等我清..
可能係我岩岩買個批草硬
吾知甘多位兔友呢排買o記9磅係咪都係甘硬?
williamchw 2010-6-11 01:27:54 AM
今批oxbow 9磅真係好多好硬嘅枝,硬到惠惠都唔肯食!:056:
wesky 2010-6-11 01:28:46 AM

回復 14# 的帖子

ME2

快速發帖