材料:
收納棚 x 1   $10
膠格墊 x 1   $10

工具:
1. 索帶 數條
2. 刀割 一把
3. 剪刀

制作流程
1. 度好位置, 然後切割

2. 切割後

3. 用打火機燒一燒切割面, 使其變圓滑, 每個切面大約燒6秒就ok 架啦~ 火機保持垂直~

4. 用索帶安裝散件

5. 最後固定係籠裡面

6. 如不希望草跌出籠外, 可於草架內後方放置一塊硬紙板

7. 完成品

前面間隔可能不夠大, 取草可能較難

改良方法一:
1. 材料全用膠格墊(2塊), 不用收納棚
2. 切割成適當大小, 再用索帶固定

改良方法二:
1. 改為外置式
2. 於四面添加硬卡紙, 防止草跌出造成浪費
已有 1 人評分P 幣 收起 理由
smallsuishan + 3 好發明!!~~

總評分: P 幣 + 3   查看全部評分

hh0 2010-6-13 12:02:28 AM
唔錯呀, 掛入面就唔怕跌晒D草
好有心機燒熔D邊
wesky 2010-6-13 12:13:24 AM
每個切面大約燒6秒就ok 架啦~
火機垂直咁燒~
hkrchei2 2010-6-13 12:17:30 AM
勁~!!!! 我都好想整返個架~!!!
喵女)) 2010-6-13 01:20:34 AM
好勁呀
不如我向你賣一個吖#^79^#
唔適合懶兔媽喔~呵呵~
lunguide 2010-6-13 01:48:12 AM
thx for sharing...
usagilai 2010-6-13 02:10:59 AM
用呢隻架,唔驚兔兔咬得多食左D膠落肚???
wesky 2010-6-13 09:29:48 AM
隻膠好硬, 佢地唔會咬~~
adamchan1023 2010-6-13 11:06:52 PM
整得唔錯~~直得讚賞~~:010:
wesky 2010-6-13 11:41:01 PM
設為外置式會比較好 ~ ^^
今日拆左再裝返~~
食得輕鬆~
uumeme 2010-6-14 09:31:58 AM
想問 圖一左邊的 "收納棚" 在那裡買到呢? size多少? 有沒有大少少呢? 我想想來做厠間, 放出長型大便兜內.:057:
wesky 2010-6-14 09:34:16 AM
吉之島買~
大小唔記得啦~
不過有點軟~~
uumeme 2010-6-14 09:45:52 AM
thanks, 我都會衡量下先.
HiN乂軒 2010-6-14 07:27:41 PM
好有心機牙你a_a
Siuwai:$ 2010-7-7 01:15:36 AM
讚! 好想整返個啊 , 可惜太懶 :056:

快速發帖