請大家給意見...為左教兔兔去廁所,所以將草架放係廁所上面,但係兔兔成日食草食到成個廁所都係...之後又食返廁所D草....我怕佢會食壞肚仔...有冇人可以幫我諗下辦法呢??

m1k1 2010-6-14 02:03:23 PM
你個問題我答吾到你..但系我有D野想提提你.
1.吾好用個網底,用網底兔兔好易有腳倉
2.為左兔兔安全起見..最好拆左塊跳板,因為如果兔兔跳吾岩位/開心得濟系個籠到周圍跳既話有機會跌親/撞到
katy)) 2010-6-14 02:04:19 PM
將草架放係廁所上面 +1

呀B間唔中都會食返跌左去廁所的草,但只限跌喺廁所面的草,
因為便便尿尿已經跌左去下一層,所以好少話食到污糟的草。(通常污糟果D佢都唔食,其實不用太擔心,兔兔好嘴刁,除非冇哂佢鍾意ge草先會食的^^)
katy)) 2010-6-14 02:06:27 PM
原帖由 m1k1 於 2010-6-14 02:03 PM 發表
你個問題我答吾到你..但系我有D野想提提你.
1.吾好用個網底,用網底兔兔好易有腳倉
2.為左兔兔安全起見..最好拆左塊跳板,因為如果兔兔跳吾岩位/開心得濟系個籠到周圍跳既話有機會跌親/撞到

妳好細心~~ 我都睇唔到個網底~~@@"
另外想講講個水樽set得太高,可以的話放返去草架果邊.
天才文仔 2010-6-14 03:02:54 PM
就咁睇我仲以為你偷左我隻仔tim,有d似樣:037:
territai1229 2010-6-14 03:12:06 PM
其實我係網上面加左墊板架喇..只係有一小部份墊唔到...
另外個水樽如果再SET低D...佢就會扭住個頭飲水..好似飲得好辛苦咁....同埋佢成日都係企係個廁所上面飲水..
adamchan1023 2010-6-14 03:16:25 PM
唔洗驚距食返d草…無問題的…食面果d唔會污糟得去邊…
:010: 哈…我都同你一樣係將草放左廁所上面
我重將水都放埋響草隔離…都係廁所上面
原因係我果隻飲水…咬個珠珠會咬到成地都係水…
搞到我成日都要抹…墊毛巾都唔掂…結果我就將水都放埋響廁所上面
甘樣就唔驚水會成地都係……直接流入廁所…乾淨又易搞
地下就米用網底…能拆就拆…唔拆得…就出去外面買將硬既浴室平面防水地墊…剪好個位
墊響底…甘就搞掂…
反正距遲下學識去廁所後就唔再亂小便…
adamchan1023 2010-6-14 03:24:27 PM

回復 6# 的帖子

:010: 墊左就無問題了…
水樽果度其實感覺上你可以好似我甘整響個廁所上面
反正距都係企響廁所上面飲
:009:
territai1229 2010-6-14 03:28:46 PM
我用哩個方法要佢去廁所都有成1個多禮拜喇...佢都係會係其他地方小便...雖然好少...但係我想佢完全唔會係其他方去先至唔用網底....
等我過幾日去完旅行..返黎再督促佢用廁所...先至拆啦....
我想問下大家..你地出去旅行..會唔會交兔仔去寵物店寄宿架?
返黎之得兔兔會唔會唔記得左屋企同我架???
因為我依家同我男朋友住...屋企得我地兩個人....叫親戚幫忙又太麻煩..一日最少要上黎兩次...又要清潔....我屋企又係四樓...怕老人家辛苦....
chacha 2010-6-14 04:30:01 PM
盡量係呢排同兔仔講你地要去旅行, 多d陪佢玩,
因為兔仔可能以為你唔要佢, 番到屋企會發脾氣架,
另外去旅行前的一天保留番佢d便便或者有佢氣味的物品,
等佢去到另一個地方都有安全感,
呢排天氣熱, 寄宿的話可以考慮下請朋友看管 (緊記用冰種或開冷氣),
兔協 (好少位+需預約),
或者揀8 號 or pet xgg 比較出名d既寵物店寄宿,
咁樣會令你安心d去旅行ma :002: :002:

以上係我之前出門的經驗 :041:

hkrchei2 2010-6-14 04:46:01 PM
我上次去旅行就帶花花去兔協~~~ #^74^# #^74^#
territai1229 2010-6-14 10:26:29 PM
唔好意思呀...我住澳門架....兔兔過唔到海...不過多謝大家既意見.....

快速發帖