5-6個月前帶栗子去杜蝨2次
今日見栗子毛毛有d細細粒既黑點痴係d毛毛度,梳唔走
個d係咪蝨黎嫁?係咪應該要定期杜蝨?
千秋王子 2010-6-19 01:27:04 AM
兔仔多數有咩蝨???
千秋王子 2010-6-19 01:27:32 AM
栗子係咪生栗子蝨??
已有 1 人評分P 點 收起 理由
wesky -5 文不對題

總評分: P 點 -5   查看全部評分

Annie)) 2010-6-19 07:46:51 AM
我暫冇見過蝨
但聽我養狗的同學說佢隻狗生蝨時
D蝨係會郁的,但都係你所講是黑色一點點的
katy)) 2010-6-19 09:04:53 AM
係咪集中係屁股附近?醫生話好似胡椒粉咁細粒ge不是蝨而是寄生蟲,詳情還需要待醫生拿一些樣本在顯微鏡下檢查。
今年3月呀b發生過一次,比d資料你︰

1. 兔兔所患的疾病:屁股附近的毛有好細粒的蟲 (唔係虱,係比虱更細小的寄生蟲)
2. 醫藥費:$500
3. 帳單詳細項目~ 如藥物, 手術步驟等:Revolution 3枝,1個月滴1次;滴後頸。
天才文仔 2010-6-19 09:37:41 AM
原帖由 katy 於 2010-6-19 09:04 AM 發表
係咪集中係屁股附近?醫生話好似胡椒粉咁細粒ge不是蝨而是寄生蟲,詳情還需要待醫生拿一些樣本在顯微鏡下檢查。

1. 兔兔所患的疾病:屁股附近的毛有好細粒的蟲 (唔係虱,係比 ...

吓~~你係邊度睇架?點解咁平既?我睇大圍果間藥同你一樣要$690呀..........
栗子)) 2010-6-19 10:42:51 AM
原帖由 katy 於 2010-6-19 09:04 AM 發表

1. 兔兔所患的疾病:屁股附近的毛有好細粒的蟲 (唔係虱,係比 ...

d黑點係肚既左右2邊,好似胡椒粉咁嫁
寄生蟲會唔會吸兔仔血?好驚牙#^73^#
係咪去9龍動物醫院?
wesky 2010-6-19 11:35:11 AM
你上次杜過, 跟返上次份量滴就 revolution 都得
栗子)) 2010-6-19 01:11:04 PM
原帖由 wesky 於 2010-6-19 11:35 AM 發表
你上次杜過, 跟返上次份量滴就 revolution 都得

之前係美容個陣杜過,個陣岩岩養兔咩都唔識.冇問佢咩牌子#^37^#
約左聽日12點半見Dr Betty..如果係奇生蟲/蝨..係咪要剪毛?
hh0 2010-6-19 02:05:13 PM
天氣潮濕容易生蝨
要勤D梳毛
lunguide 2010-6-19 08:04:38 PM
你家還有其他兔子嗎?如果有最好一齊杜蝨,如果唔係交叉感染,好難好的。
katy)) 2010-6-19 09:04:49 PM
原帖由 天才文仔 於 2010-6-19 09:37 AM 發表

吓~~你係邊度睇架?點解咁平既?我睇大圍果間藥同你一樣要$690呀..........

我看屯門的dr gerry呀^^
katy)) 2010-6-19 09:14:03 PM
原帖由 栗子 於 2010-6-19 10:42 AM 發表

d黑點係肚既左右2邊,好似胡椒粉咁嫁
寄生蟲會唔會吸兔仔血?好驚牙#^73^#
係咪去9龍動物醫院?

不知會不會吸血,只知它們會由屁股開始擴散,如果愈來愈多兔仔就會好痕係咁抓~~~
雖然果次我用肉眼見屁股有黑點,但係係顯微鏡下除了寄生蟲外還有卵,所以呢d情況下最好請醫生看看(或滴杜蝨藥)

其實唔洗咁驚儘快看醫生就好,如果可以的話就看九龍吧~~ 始終有看兔仔的醫生! 可是九龍對我來講比較遙遠,所以我選擇了家附近的。

我果陣睇不用剪毛,只需滴一個療程的杜蝨藥就可以,希望兔兔早日康復~~~~:001:

快速發帖