大家好呀~
我岩岩買左一隻獅子兔~有個半月大~
我係旺角間"i love rabbit"買架~
因為第1次養依類既小動物所以想請教一下你地><"
我買左基本用品,籠,水樽,owbox提摩西草(唔知買得岩唔岩),幼兔糧,木糠(買左先知對兔仔唔好..個sales又唔講,只係就咁幫我執..),沖涼粉,草球,廁所
我重未買趾甲鉗,針梳就本身有不過好似大把得制~所以依個應該都要買,
同埋我想問下"塞"梳需唔需要買架?
其實如果溝多一種owbox既鈣成份高d既草比兔兔食係咪會好d??

重有一樣重要事問~旺角或九龍邊到有一間信譽好好價錢又合理既商鋪??可唔可以話我知呀~
唔該~勞煩你地了><
elvisli 2010-6-21 02:06:32 AM
不如去置頂文章睇睇基本養兔知識..有齊所有你想知的答案

因為近來太多太多太多太多人開這類POST問了

兔友總不能為你一一解答...所以最清楚最詳細既答案都在置頂文章了..
angietsang 2010-6-21 02:31:23 AM
但我想知我買左沖涼粉....點算好呀....
有冇人可以教我..??
喵女)) 2010-6-21 09:13:29 AM
原帖由 angietsang 於 2010-6-21 02:31 AM 發表
有冇人可以教我..??

無用的
1.掉左佢
2.送俾有鼠鼠GE朋友
其他就自己爬下文啦/...
6個月會賣俾你???????
Maggie)) 2010-6-21 10:08:34 AM
原帖由 angietsang 於 2010-6-21 02:31 AM 發表
有冇人可以教我..??

你可以放比養鼠/龍貓既人……佢地需求好大的……:051:
katy)) 2010-6-21 10:32:45 AM
angietsang你好,你隻兔兔得半個月太細喇,要好小心好小心照顧佢!你要多點爬文

佢肯唔肯食草先? (我驚佢未戒奶)
除了提摩西草,幼兔仲要食Alfalfa hay(苜蓿草)攝取鈣質.

虱梳要買返比兔兔用果隻,因為兔地d毛幼過狗/貓.
把梳太大可以留返兔兔長大後用^^

你可以影下佢間屋睇下有咩可以改善~
otola 2010-6-21 11:33:11 AM
爬下文, 真係會清晰好多, 好過諗到乜就問乜

努力:001:
bonedog 2010-6-21 11:37:40 AM
兔兔係半個月定個半月﹖:013:
wm20472 2010-6-21 11:51:36 AM
草/糧: 你爬文看邊隻牌子好
木糠: 轉用木粒, 又平又好用
沖涼粉: 轉送鼠友
趾甲鉗, 針梳: 斜對面的Q-x廊, 會平好多
katy)) 2010-6-21 11:52:57 AM
係BO.. 樓主寫個半月... 我錯睇成半個月...#^68^#
不過都係好細呀!!!
angietsang 2010-6-21 03:39:27 PM
原帖由 katy 於 2010-6-21 11:52 AM 發表
係BO.. 樓主寫個半月... 我錯睇成半個月...#^68^#
不過都係好細呀!!!

因為我知兔兔大左就要換一個再大d籠比佢~
開頭覺得買太大好似誇張得制所以買左個中等,
有好多野個sales好似執葯咁執比我~我又有d覺得唔需要住~所以都冇買~
就係想問下各位兔daddy兔mami意見...
crystal_xd)) 2010-6-21 04:44:56 PM
1)草 要餵幾多.幾耐餵一次 牌子 幾多錢)
草係要無限量既,一冇就加,如果你唔比草兔兔食既話,兔兔一習慣左唔食草就好難令佢習慣食返草,如果長期唔食草既話,兔兔就會生牙蒼,生牙蒼既話會插爆隻眼或者下巴,所以千其唔好唔比草!
牌子就::
(1)apd 1st cut timothy hay
(2)jojo's 1st cut timothy hay
(3)momi 1st cut timothy hay
(4)0xbow timothy hay
呢個係成兔同幼兔要食既草.
而幼兔就一定要食alfalfa
alfalfa牌子有::
(1)APD Alfalfa Hay  10oz $5x  5lbs $2xx-3xx
(2)Momi American Alfalfa Hay  1Kg  $78
(3)0xbow  Alfalfa Hay 15oz  $42
2)糧要餵幾多.幾耐餵一次 牌子 幾多錢
6個月以下既兔兔就要食幼兔糧,早晚半匙至一匙(外賣匙)
牌子就::
(1)apd Alffy Rabbit 6lb $1xx
(2)0xbow Bunny Basics 15/23 5lbs $6x 10lb $10x
(3)lab diet 1lbs $3x
呢個係幼兔要食既糧
成兔要食既就係以下的糧
(1)APD Timmy Rabbit 6lbs $10x
(2)Oxbow Bunny Basics/T 5lbs $6x 10lbs $10x
3}水樽(最好買幾多毫升既水樽.幾耐清洗一次,方法 牌子 幾多錢)
250ml或者500ml 睇返你自己隻兔仔飲幾多 夏天係會比較飲得多d 最好一日洗一次 買個奶瓶刷 幫佢刷 d牌子魚街既店多數都有 250ml $2x 500ml $3x (p.s.千萬唔好用狗水樽,因為會濁死既!)
4)草架(幾大 牌子 幾多錢)
你去十蚊店果d地方買個膠籃插滿晒草就ok
5)廁所 (幾大.$ 形狀.要墊咩係底 墊料咩牌子 $
睇下你隻兔仔幾大,自己衡量,可以墊木粒,尿片,紙粒,睇你用邊隻
廁所d墊最好一日換一次!
6)磨牙用品 (洗吾洗用嫁?? 如要痳煩 講低價錢牌子)
唔洗用既,千其唔好用tim,磨牙石果d對兔兔既健康有害既,如果你想比兔兔磨牙既話,你可以買d專f0r動物既木製玩具比佢玩!
7)食物碗 (牌子 價錢)
睇下邊個你鐘意啦,一定要用陶瓷既,唔好用膠,因為膠既話佢地會反既!
8)梳 (牌子 價錢)
針梳,睇下個牌子靚唔靚,好唔好用
9)用散熱板定冰種? (牌子 價錢)
用雲石最好,因為雲石最涼同埋涼既時間係最耐(只要唔好比太陽曬)
p.s.冰種千其唔好比佢咬,會食死佢既!!

同埋你新帶隻兔兔返黎,就要帶去bodycheck
check下佢有冇病.
識醫兔兔既獸醫:
大圍珍禽異獸及寵物醫院
http://www.taiwaiexotic.com/
沙田大圍積信街69-75號立和樓地下B舖
電話:2687 1030
急症:9339 6842

九龍動物診所 Kowloon Veterinary Hospital
http://www.kowloon-vet-hospital.com
Dr. Betty or Dr. Yan
九龍九龍城啟德道24及26號地下
tel: 2382 3300

我msn係:[email protected]
你可以add我,有咩唔明就係msn問我就ok!
nooo 2010-6-21 10:05:03 PM
趾甲鉗←吉之島十蚊店有,

快速發帖