1P 幣
宜家天氣咁熱 咁緊係帶埋小哈入房涼冷氣一齊訓啦
不過發覺佢係房會食少左一半草 all少左一半便便
俾佢係番出面 俾冰種佢 佢就食番好多草 all番好多便便
咁應該點好呢
我估佢係唔適應間房既環境?!
#^60^#
katy)) 2010-6-22 10:00:10 AM
會唔會係覺得凍?

有日放假開足全日冷氣,呀B就母雞蹲同訓左好耐…
但係平日淨開門開窗開風扇,佢就訓一陣就起身食草草…

佢晚上入房係訓覺?? 我諗佢早上會食返多d草 (假設佢晚上訓左,早上係活動時間)
wesky 2010-6-22 10:41:09 AM
你開幾多度?
太大溫差會唔慣
其實夜晚有冰種都夠
guggg 2010-6-22 12:44:23 PM
我諗我間房開既冷氣唔係太凍
因為even我著短衫短褲都覺得唔凍 我相信佢有件fur應該都唔會凍既
咁或者我放番佢係出面食多d草啦

guggg 2010-6-22 12:45:10 PM
佢係中午訓架 夜晚唔食草既時間係扒係度休息
hamster1013 2010-6-22 12:51:38 PM
我夜晚都無帶布甸入房, 亦無俾冰種佢,
只係將佢搬近我間房, 咁都可以嘆到冷氣但又唔會太凍~

其實, 我都有類似你o既問題,
唔同o既係你講緊涼唔涼冷氣,
而我就係俾唔俾佢出多啲嚟~
以前返工, 只會夜晚7點幾8點先放到佢出嚟玩, 玩到11點半到就返入籠~
但依家無做嘢, 見平時朝早早起就放佢出嚟玩,
下午就睇吓屋企得唔得, 得的話都放佢出嚟,
但係就發現俾佢出多咗嚟玩, 佢就食少咗草, 便便自然少啲啦!
如果唔放佢出嚟, 佢喺籠入面就會食多啲早.
所以依家下午都唔會太早放佢出嚟~
光之天使)) 2010-6-22 03:04:38 PM
又或者係佢轉左環境過夜,
所以唔係好慣je~

我諗應該唔太關個溫度事~

暫時夜晚唔係太熱,
但係到七八月,就應該會好熱喇

如果你想,
可以試多幾晚,睇下佢會唔會習慣夜晚轉你房呢個環境~
正常返食量~
又或者~開左冷氣太舒服~訓多左~
朝早可能會食返多d~