平時一天24小時內只會飲一個m記粉紅色水樽份量左右,但由幾日前開始
就每12小時內飲晒一樽,飲到水樽都趺埋落地下....
而食草方面最近2天既食量竟比之前食多左一倍......
糧同菜既份量一直都無改變過的.
便便份量同之前差不多,尿尿就明顯多好多.
我兔近6個多月大,雄性.
究竟點解會咁架?
wesky 2010-6-24 10:54:22 PM
大隻左, 自然食多左
正常每日平均攝水量為 50-100ml/kg/24h
喵女)) 2010-6-24 11:34:10 PM
仲有
熱呀MA....
wm20472 2010-6-24 11:48:17 PM
可能天氣、心情...
唔飲唔食無屎呵才要驚.....
傘仔)) 2010-6-25 12:05:13 AM
原帖由 wesky 於 2010-6-24 10:54 PM 發表
大隻左, 自然食多左
正常每日平均攝水量為 50-100ml/kg/24h

......Jacqueline體重1.5kg左右, 每天飲水400-500ml!  她好鐘意飲水, 一口氣可飲200ml, 近這星期,可能用舌舐一滴滴太慢又太累,她竟然索性頂住水樽粒珠,等d水直接流入口.....:026: 因為飲水多, 所以尿尿好大篤,直頭聽到尿尿時射落去廁所的聲音!
天才文仔 2010-6-25 12:16:26 AM
同埋想問呢,呢排兔兔d尿清澈左好多同稀左,會唔會有咩事架?
因為之前d尿尿都好黃同無咁稀,會唔會係營養唔夠呢?因為
我停左a草3星期了,會唔會停早左呀?
而t草平時我24小時內比一滿大草架會食剩1/5,但由禽日開始就
每12小時清晒一草架,草不是新草,還是同一包.
因為突然食多左,覺得有異樣怕兔兔生病,

請兔友前輩指導一下,謝謝幫忙.
:001:
喵女)) 2010-6-25 12:48:40 AM
因為飲多左水= =
你飲多都會啦..
古古力;$ 2010-7-12 09:39:59 AM
可可,1.5kg
熱愛飲水<-----(= =???)
一日普通飲水量為750ml=,=!!
一日要加三次水
晚晚都聽到佢好努力既飲水聲
不過我已經習慣佐呢啲聲音
冇佐反而覺得奇怪#^72^#
rita0620)) 2010-7-12 10:42:25 PM
可能心情好#^64^#
yuenhan 2010-8-6 11:09:45 AM
夏天熱呀嘛^^我個隻都係咁
Maggie)) 2010-8-6 02:24:33 PM
我小B而家都係每日飲750ML…(多過平時成倍既水)…好在佢有食好多草草......
ssc314 2010-8-6 02:34:49 PM
我個隻都係咁,飲得水多自然就會稀左
heibylaw 2010-8-7 01:27:17 AM
食得多飲得多真係好~

快速發帖