你地既倉鼠糧係咪1日換1次?!
因為寵物店d職員同我講話1日要換1次糧*
所以想問一問你地係咪真係1日換1次...
但我都係1日換1次的-
甜品糕 2008-8-15 11:10:54 PM
一定係啦~~~因為d糧暴露於空氣當中太耐得話, 一來冇晒味道鼠鼠唔中意食, 二來好大機會變壞的~~:001:
wesky 2008-8-15 11:19:01 PM
係啊  要日日換
放得耐, 會滋生細菌, 變壞架~~
所以俾夠一日份量佢就ok~~
amyluilui 2008-8-15 11:30:02 PM
yes it is ^^
if put outside for too long...
the hamster  will "55" and "liu liu" in the food plate
and the food plate should not be that big
for a hamster to get in...
茵茵 2008-8-15 11:42:17 PM
YES :062:  水水 都要日日換呀!!^^
檸啡 2008-8-16 10:09:17 AM
你大概俾佢得咖喇~1日份量
水同食物都要日日換,你自己都安心嘛 ~^^~
stephen28 2008-8-16 11:29:59 AM
系牙,,,我日日都換糧...
因為糧擺得會有細菌嫁*
aR婷 2008-8-16 12:26:17 PM

=A=

我通常都係等佢地食晒先換ga wo......:077:
乜要日日換ge咩..??:044:
甜品糕 2008-8-16 02:35:44 PM
原帖由 aR婷 於 2008-8-16 12:26 PM 發表
我通常都係等佢地食晒先換ga wo......:077:
乜要日日換ge咩..??:044:

咁你唔好擺咁多糧嚕, 擺每日食得晒的份量就可以了, 咁咪可以日日換嚕
不過無論我擺幾多, 我的鼠鼠都唔會食得晒= =, 點都會有淨少少, 因為佢地會揀黎食= =
babyflower0875 2008-8-16 11:21:51 PM
哦....原來係咁..
吾講都吾知TIM
我仲以為D店員想我快D番佢間店到買糧先咁講..:068:
不過又係既..我地既食物都吾可以就咁擺係到啦..一定會壞..
更何況鼠鼠既食物係冇保鮮紙包住同埋冇擺係雪櫃..

小兔 2008-9-16 05:33:12 PM
我而家都係每日放一次糧,之前放得太多,隻衰妹收埋哂又唔食:046:

快速發帖