話說我和囡囡、豆腐花就快搬家了,
上兩個星期不斷同囡囡找學校轉校,
考左好多間都冇回覆,在剛剛有一
間學校的校長親自打來話有學位,
囡囡係升二年級的,但呢間學校的
校長就想囡囡重讀一年級,因為囡囡
考出來的成績唔好,但就欣賞她的操行,
想囡囡在新學校重生開始,校長仲話我囡囡
係細囡,起初我唔明點解話我囡囡係細囡,我
仲同校長講我得一個囡,原來校長的意思係話囡囡
屬於年尾出世,現在留一年級會比較好d,校長話一、二
年級都有位,如其要囡囡現在升二年級讀得辛苦,不如
就俾囡囡讀多年一年級打好基礎先,校長叫我考慮下,
下星期答覆佢,大家可以俾d意見嗎?我應該點做好。
Maggie)) 2010-6-25 12:15:55 PM
其實我都想pm問你的近況,果間學校係邊間?d學生既成績同埋操行好唔好?其實,你覺得囡囡一年級的成績如何?如果覺得佢成績都唔係太好的話,重讀多一年都好...........

校長都講得岩,大人係年頭年尾出世就無所謂,但因為小朋友細三個月就係少過同年紀既小朋友發育三個月......即係咁小朋友0個月大同埋3個月大既分別就好大的

main point:  係果間學校的學生既成績同埋操行好唔好?如果唔係太好的話,就可以讀返二年級:054:
m1k1 2010-6-25 12:57:32 PM
唔好啊..留班既感覺好難受,由其是佢甘細個,D同學唔識野會笑佢架
hamster1013 2010-6-25 02:15:39 PM
你自己認為囡囡o既成績如何? 偏向好還是差?
如果真係唔係咁理想的話, 我都同意校長o既講法,
我覺得基礎真係好重要, 如果基礎打得唔好,
咁第二時小朋友就會讀得好辛苦, 唔識, 唔明.....等.
勉強俾小朋友讀上去, 二年級可能問題不大,
但當再讀上去時, 小朋友就會越嚟越辛苦~
亦有可能會因為咁, 而對讀書無興趣添!!

同時,我認為亦需要同囡囡講,
睇吓佢個反應如何!
如果囡囡唔想, 就解釋俾佢聽,
再睇吓囡囡反應會唔會有所改變~

珊迪小姐 2010-6-25 04:15:13 PM
不如你搵番之前果間學校果d老師問下意見丫
始終佢地對你女女既成續比解了解 知道佢既成續對比其他同學仔來說如何
又或者會吾會兩間學校吾同level 所以先想你女女重讀呀?
其實同一班同學仔 上下相差幾個月大就實會有
而考名次考得前成績好果批 又吾代表係年齡大幾個月果批
所以我覺得讀書都真係因人而異 同差果幾個月大無咩關係
katy)) 2010-6-25 05:14:16 PM
細個又係咁,小一要搬屋,最後我係升二年班 (果陣搵左好幾間學校,有2間係叩門,我唔記得一間叫我重讀定唔收,總之冇選果間)

可以的話,打聽一下/請教舊校老師對於呢間學校有咩意見 (教學方式/老師/學校方針/是否集中於精英班...)

我覺得小朋友基礎打得唔好好難跟得上同埋好吃力,我小三/四已經開始跟不上數學,小五/六直情跟唔上,日日比人罰留堂又要比人罵,好唔開心…

另一方面要同囡囡講下,其實留班冇咩大不了,跟唔上先大件事呀!! (同埋唔係原校留班我覺得冇所謂,D人都唔識你GE)
明月 2010-6-25 05:33:11 PM
間學校叫東華三院周演x小學,
囡囡現在讀緊呢間大坑東宣x小學
的成績屬中下級,上學期考試考尾4,(全班33人)
我問過囡囡的班主任,個班主任話
間間學校的程度唔同,所以俾唔到意見,
我走去問教電腦的主任,呢個主任反而就知
道囡囡係早產嬰同弱視,學習能力係比較慢,
重讀一年都唔係壞事來的。可以考慮下。
其實囡囡現在講緊呢間學校我跟囡囡的功課
都跟得好辛苦,囡囡根本就唔明,講書
速度好快,3日內教5課書,囡囡跟唔上間學校
的速度,全都靠死記。
我仲未答覆東華三院呢間學校,之前考果間仲未有回覆(呢間係第四間)
等唔等埋其他學校的答覆先至決定呢?
古古力;$ 2010-6-25 06:24:09 PM
呢啲野我都吾係好識比意見= =
不過都希望你囡囡可以係未來既新學校讀得開心
wesky 2010-6-25 08:11:01 PM
問下你囡囡意見啦
重讀多年可能會令佢有負面影響
Vinkivan 2010-6-25 09:10:45 PM
其實你既然都覺得你囡囡喺一年級嘅時候都讀得比較辛苦同緊, 亦都覺得佢跟唔上嘅話, 我覺得重讀一年真係會比較好, 小朋友仲細, 仲可以重新開始嚟過, 但如果大啲先嚟唔得話留級, 咁樣就算留多幾年都未必有用, 始終根基已經打唔好, 以前我做幼稚園嗰陣, 有幾個高班嘅小朋友, 因為係身體各有唔同嘅健康問題, 有啲係輕弱, 有啲係過度, 有啲係障礙... 所以, 成績都比一般正常嘅小朋友差啲同跟唔上, 因為升小一要轉新學校, 好多嘢都要重新適應, 對小朋友嚟講唔單止要面對新嘅課程, 仲要面對好多新事物, 學校會考慮到小朋友嘅進度, 都有同家長提意佢哋讀多一年高班都唔好升小一住, 盡量打好基礎, 等小朋友將來冇咁辛苦, 啲家長都一一接受, 始終今日決定係為咗小朋友嘅將來打算。

講下留級嘅問題, 我同意樓上有兔友所講留級唔好受, 但我哋做大人要先分清楚, 唔係學校嘅強制性留級, 而係大人為咗小朋友嘅根基而想佢讀多年, 有分別咖~ 唔好俾小朋友攪錯咗, 你要俾佢知道因為要轉校, 學校嘅程度同之前嗰間唔同, 為咗想佢可以重新適應, 所以你覺得想囡囡由一年級再讀起(千其唔好同佢講話係間學校嘅校長講, 因為咁會令佢覺得係學校嫌棄佢), 等佢打好基礎升二年級或之會讀得冇咁辛苦。你要講明囡囡呢啲唔係叫留級, 係由家長決定嘅重讀, 為咗佢好嘅重讀。

講真, 如果係我囡囡我一定會決定俾佢重讀, 因為, 今日能夠自己下決定俾佢重讀係一個好好為佢嘅機會, 反而可以幫助你同囡囡加強信心, 但如果今日決定佢照升小二, 萬一囡囡真係跟唔上, 去到大啲因為成績唔好俾學校強制性留級嘅話, 咁會對囡囡會有更大嘅傷害同自卑感, 因為越大就越懂事, 到時你想講得佢明會更難。

明月 2010-6-25 09:58:03 PM
囡囡好似聽唔明咩叫重讀,
我打電話俾囡囡幼稚園的班主任,她說以囡囡的
情況,重讀係比較好,同埋囡囡係細囡,讀多年
都唔係大問題。
第一間考的學校到現在都冇通知,係唔係唔通知
等於唔收呢?果日囡囡去第一間考果陣,有4個都係考轉校2年級的
而且從未睇過囡囡的成績表的,反而現在呢間由我幫囡囡報名時已問
定要囡囡的成績表。
栗子)) 2010-6-26 12:05:53 AM
我小一因為成績唔好而重續..細個個陣連續幾年都好唔開心(真的),開頭唔知咩叫重讀,但一聽到老師叫我排返去1年級個面就喊到收唔到聲,真係冇哂心機上堂,之後習慣成自然唔聽書(希望你囡囡唔會)重讀係為囡囡好.但要多留意重讀後佢行為有冇異常同佢傾多D計.
hkrchei2 2010-6-26 12:31:00 AM
新學校, 新同學... 咩都係新開始, 可能係好辛苦,
不過打好基礎好緊要, 基礎唔好, 好難再讀上去...
個人覺得重讀對囡囡都係好事~~~

我屋企, 有個例子...
因有學校收佢入小一... 就唔讀高班就飛左入小學...
入到去咩都唔識...屋企人想佢重讀一年...
當時D學校又唔比... 結果, 低子好差, 咩都學唔好~
到現在人大了, 想學都好難了~~

真的重讀愈早愈好...
天才文仔 2010-6-26 11:03:54 AM
我覺得呢個校長既建議幾好同真係有諗過野,點解好呢?

因為而家2年級的同學大多都是從1年級原級升上來的,巳經
做了一年同學/朋友,會分左黨派之類,新加入易比人恰.

而1年級的大多都是在不同幼稚園上來,咩野都唔識,又驚,十分
雖要朋友,妳囡囡又有一年經驗,人地有咩唔明妳囡囡實認叻教
人(小朋友係咁,大人都會),因為其他小朋友覺得佢叻,所以一定多朋友.

其實1至3年級主要係學寫字同教基本26個英文,加減數同紀律,真正
像樣的學識是在4年級開始,所以從學識來說,照讀2年級也沒問題.

問題在於:1)讀2年級"有機會"新加入易比人恰.
             2)讀1年級"大機會"一定多朋友.
             3)"細囡"讀多年沒問題,但應在邊年讀多年呢?呢個都要諗一下.

其實還有很多其他因素要諗,所以做家長的真的很頭大......
明月 2010-6-26 10:24:15 PM
我囡囡讀緊呢間一年班已經學加減混合數、雙位減法仲要係借位、3日內要背識1至11的乘數表
我幫囡囡溫習囡囡溫到不停喊,囡囡已經俾呢間學校的老師罰留堂。

快速發帖