用兔爸個戶口問吓先,我頭先返屋企搭升降機時見到個女仔拎住好多兔用品同個籠,我估佢應該新養,咁我諗咗一陣就問佢係咪養兔,佢就即刻打開個紙袋俾我睇,我仲以為係侏儒兔,佢話係賓尼三個月,我話應該無咁大。同埋我睇過佢買嘅嘢都有啲怪,草就得a無t,但包糧就係成兔糧,用倉鼠用木糠同超細個水樽:043: ,佢仲問我俾咩水佢飲,我話要煲過放涼人飲個種,不要開水喉就飲得嗰種。我諗佢真係好新手。我叫佢要小心睇住兔兔同叫佢上黎讀吓書,仲要帶佢去vet body check。仲同佢交換咗電話添。PS.我想話佢買嗰間喺屯門華x商場,我平時行過都覺得佢係黑店,每曰行過啲兔兔都無草喺度食木糠:050: :052: 其實你哋會唔會覺得我好怪好多事呢?:044:

已有 1 人評分P 點 收起 理由
elvisli + 1 值得嘉許!!

總評分: P 點 + 1   查看全部評分

colour)) 2010-6-29 05:10:51 AM
做得好呀...比我都會咁做
otola 2010-6-29 11:43:58 AM
我都試過, 係mk 寵x便利, 見到對情侶想買兔仔,
我就同佢講d 兔兔睇落好似有 上呼吸道感染,
叫佢不如去領養 , 仲話同佢一齊去兔協,
講講下 , 個店員望住我, 好似想鬧我吾好咁多事,
之后個女仔無買到, 雖然交換左電話,
但佢無打過比我
為左d 兔仔, 吾理得咁多:031:
珊迪小姐 2010-6-29 12:21:56 PM
我都試過呀 果次搭火車 吾知點解個女仔可以連兔帶籠甘入閘...
係車上面我觀察過佢買果一大袋野
一睇就知佢又比人騙財啦 又日本糧又沖涼粉 超錯囉
終於鼓起勇氣聊佢講野 話佢知佢買錯野
最後教左佢d野 就交換左msn 再比埋mini house網址佢
不過之後傾過幾次計 就好少見佢online 吾知佢有無上來呢
我覺得作為兔友呢 如果見到有新手吾識野 開口教下佢都係件好事
將正確既知識傳開去 令不法之徒無機可乘!!#^62^#
chocolate301 2010-6-29 12:52:18 PM
你做得好好!你咁樣係幫梗隻兔兔架...支持你!!#^49^#
wanwahpenny 2010-6-29 04:55:36 PM
我都試過有一次係某間pet shop見到有人問點同兔仔沖涼...之後個店員話用沖涼粉,重話自己都有養兔..之後個人話自己捉唔住兔兔...就捉耳仔...
我聽到尼到我就好嬲= =之後走埋去話兔兔唔洗沖涼...唔可以用沖涼粉...重話佢兔仔耳仔有好多微絲血管..唔可以捉兔兔耳仔= =
之後重叫個人可以去兔恊同尼度...好多人會教佢養兔仔
makoi 2010-6-30 07:16:51 AM
其實真係唔好怕多事,

咩都同人講 反而可以減少好多誤會 同撞板都少d
勞仔 2010-7-7 11:49:24 AM
我好多時都會咁做,特別係見到d兔友買木糠,我都會問佢買木糠用黎做咩:046:
而且,我係男仔,d人見到我咁問人,都會覺得好怪:056:

快速發帖