我今晚O係佐敦執到貓BB,兩個月大左右,其實係佢叫我先走過去,
不過佢好瘦弱,咁我二話不說就帶左佢睇獸醫(太平道)啦...
睇完知道佢有蚤,巳經與BUBU隔離左一段距離,
但未知道點樣養貓,敢問兔友有養過/正在兩種動物一齊養嘛?
有無咩網址比我爬下文或者咩心得講講分享下?
因為我對貓係零知識既...淨係知道要帶佢去覆診杜蚤...
請問同養兔兔有咩分別?

**小記:BUBU係貓B既兩倍體形,好搞笑既對比XD**

wincy)) 2010-7-6 03:24:37 AM
如果你係太平道嘅話 去附近搵間pet shop到殺蚤就ok!唔洗去vet到嫁!
vet都係比野你滴頸!如果佢幫你沖埋可能仲貴!同埋啲蚤會周圍走!就算佢2個分得幾開都好,都有機會上身!所以越快殺蚤越好!
殺完之後記得帶走所有動物之後再放滅蚤彈!可以確保冇蚤”尼”埋係屋企!
傘仔)) 2010-7-6 09:06:12 AM
由細到大,我屋企(外家)都有養貓的, 所以都知點養,  其實無咩特別, 同養兔兔差不多:
1.  預備一個貓廁所, 入面要裝半滿貓砂, 等佢大小便用, 佢痾完會抓砂覆蓋d大小便,  兔兔清理廁所係成盆倒,, 貓廁就唔係, 只要用貓砂剷"北"走污物就得啦, 盆裡的砂繼續用。
2.  同兔兔一樣,每天梳毛。
3.  用一個食物碗裝水, 唔駛用水樽。
4. 食物一般是貓餅+貓罐頭。貓罐頭可以撈白飯(不過食白飯多易肥胖)。可以自己煮熟雞肉及魚拆骨起肉俾佢食,不用調味料, 千祈唔好成條魚俾佢食,其實貓會啃骨的!  貓其實咩都食,但隻隻口味都唔同, 要試過先知佢like食咩。
5. 間中用水沖涼 (我家>1個月1次)
6. 有需要時剪指甲,小心剪到血管。
7. 長毛貓怕熱, 同兔兔一樣, 要搵方法令佢夏天涼快d。
8. window要有window花,防墮樓。

我諗到係咁多最基本野, 貓好易養, 無聽見人會"養死", 多數是跳樓身亡, 所以一定要有window花。
baby_fire 2010-7-6 10:59:18 AM
佢食完野飲完水隔一陣又叫....我唔知佢想要咩...
Maggie)) 2010-7-6 03:05:39 PM
原帖由 baby_fire 於 2010-7-6 10:59 AM 發表
佢食完野飲完水隔一陣又叫....我唔知佢想要咩...

佢有無行來行去,在你腳邊轉來轉去﹖如果有就係想食野/想搵你玩/搵你陪佢......

如果真係想養貓既話,一定要比隻貓知道佢個地位係比BUBU細......因為貓一大左就開始唔會聽教,一定要從佢好細個開始讓牠知道BUBU係大佬,唔可以蝦BUBU,如果唔係會被BU媽打打﹗
baby_fire 2010-7-6 05:06:43 PM
個問題佢依家需要隔離,我無放過佢出黎,費事佢靠近呀BU一齊有蚤....
係咪因為咁所以係咁叫?
醫生話要隔離至少三四天,因為D蚤先會死.
smallsuishan 2010-7-12 10:29:27 AM
我諗安全起見, 你隻兔兔都要滴蚤蚤藥
因為之前睇vet佢講過 D蚤係識搵地方lee
無論你放到幾遠(即係同1間屋入面) 佢都可以走到另一隻pet身上

快速發帖