今日邊左兔仔去睇醫生
醫生話兔仔有疥癬蟲,由於我係養兔新手
醫生怕屋企人都受到傳染, 建議我送佢去動物醫院

因為我知道有d動物醫院係唔醫兔仔
所以想問下大家邊間動物醫院老實d同好d?

希望兔仔快d好返喇~~~='(
elvisli 2010-7-8 07:24:29 PM
你睇左咩醫生
StefaniaTsz` 2010-7-8 07:30:26 PM

回復 2# 的帖子

帶左去大埔獸醫診所睇.
elvisli 2010-7-8 07:45:30 PM
一般真正專業兔仔醫生不會建議兔仔留醫,原因有2

1.陌生環境會令兔仔心理受壓,可能會惡化病情或衍生出其他不適,例如腸停等,而且兔兔生命跪弱,始終親力親為最好

2.疥癬蟲只是皮膚病,如家居一般清潔做得足夠,不用太擔心會傳染比人類,最緊要兔籠清潔,勤洗籠,準時用藥

建議找一些兔友推薦的醫生再check一次,亦可以帶上一個醫生開既藥比另一個醫生睇睇
Vinkivan 2010-7-8 11:40:10 PM
大埔獸醫診所... 唔... 好似唔識醫兔咖喎~!! 同埋我以前帶過隻狗俾佢哋睇, 仲整傷咗我隻狗, 所以... 我諗你都係去兔友推薦懂得睇兔兔嘅獸醫再CHECK下啦~!! 如果你係住大埔, 近近哋可以去大圍珍禽, 如果可以嘅話, 喺大埔都有架75X直出到九龍城九龍動物醫院睇DR. BETTY~

呢度有養兔入門宣傳單張, 你可以詳細睇睇, 同埋入面有以上獸醫嘅詳細地址電話~!!
http://mini-house.info/publish/Rabbit_Keeping_For_Beginners.pdf
StefaniaTsz` 2010-7-9 12:15:29 AM

回復 5# 的帖子

大圍珍禽我今日打過去但係有個英文ge電話綠音
其實係點樣book?
diobonnie 2010-7-9 12:16:53 AM
如果你去大圍珍禽...

1係搵dr. tiger ..一係就搵dr. lam

佢地睇RABBIT 都唔錯架..

DR. LAM 都RECOMMAND 一個叫NICOLE 架...
StefaniaTsz` 2010-7-9 12:29:51 AM

回復 7# 的帖子

但係點樣book時間
我打過去有個英文電話綠音, 唔知佢講咩-_-...
Vinkivan 2010-7-9 12:44:05 AM
原帖由 StefaniaTsz` 於 2010-7-9 00:29 發表
但係點樣book時間
我打過去有個英文電話綠音, 唔知佢講咩-_-...

因為我啲仔仔女女都喺加拿大, 所以, 未起香港睇過獸醫, 點BOOK要等其他兔友答你~ sorry~!!
不過, 會唔會係你打去嗰陣已經閂咗門所以係電話錄音呢??? 你可以聽朝再打去試下~!!
StefaniaTsz` 2010-7-9 12:56:12 AM

回復 9# 的帖子

唔該哂!!!
我聽日再試下喇...再唔係就打去book九龍果間喇..
wincy)) 2010-7-9 03:11:14 AM
不過我無記錯嘅話疥癬蟲係母體感染嫁喎!
應該冇咁易�唔會傳染比其他人同動物嫁喎!
你去睇醫生嘅時候問多問丫~
如果真嘅就唔洗帶佢住院咁慘啦!
同埋呢様野好大機會番發嫁!要有定心理準備!!

仲有呢疥瘡=�=疥癬蟲喎(呢個係人嘅皮膚醫生講)
中左疥瘡有排痕呀!!因為我中過><

StefaniaTsz` 2010-7-9 11:44:31 AM

回復 11# 的帖子

係咪姐係人會有疥瘡係人類感染
疥癬蟲係兔仔感染
wincy)) 2010-7-10 02:06:56 AM

回復 12# 的帖子

噤我就唔肯定喇!!!
Cottontail 2010-7-18 11:53:01 AM
錄音即係唔係診証時間,你試下office hour 再打去啦..

快速發帖