我呢個飲食版版主好耐都冇出過POST喇~ 偷懶tim~~~ 唔好炒我啊~~~ #^73^#

早排整咗個《New York cheese cake》, 覺得幾好食, 做法亦都幾簡單, 想分享俾大家, 可以喺屋企嘗試下整!!

所需工具:

15cm四方型餅模一個

材料:

1. 芝士餅底
a. 餅底碎  75g
b. 牛油(軟) 38g

2. 芝士餡
a. 忌廉芝士 365g
b. 砂糖   50g
c. 低筋麵粉 20g
d. 芝士香油 2滴 <--- 可以雲呢拿香油代替
e. 雞蛋   1隻
f. 蛋黃   2隻
g. 酸忌廉  40g
h. 原味乳酪 80g
i. 牛油(溶) 25g

3. 餅面裝飾
a. 酸忌廉
b. 糖粉

製作方法:

1. 餅模用錫紙包好底部, 於餅模內塗上少許牛油, 灑上少許餅底碎。

2. 焗爐以150°C預熱10分鐘。

3. 將1a.餅底碎與1b.牛油拌勻, 然後壓於餅模內。

4. 2a.忌廉芝士, 2b.砂糖, 2c.低筋麵粉及2d.芝士香油以打蛋器用慢速攪拌至光滑, 然後將2e.雞蛋及2f.蛋黃分兩次加入拌勻, 再加入2g.酸忌廉, 2h.原味乳酪及2i.牛油拌至光滑, 倒於餅模內抺平。

5. 蛋糕以175°C入爐, 隔水焗約30分鐘, 自動乾水後轉用125°C再焗約30分鐘。

6. 準備餅面裝飾3a.酸忌廉及3b.糖粉拌勻, 於蛋糕出爐後平舖於蛋糕面上, 放回焗爐以125°C焗1分鐘即成。

隨個人喜歡, 可於蛋糕面上加上喜愛的裝飾。

製成品:

hh0 2010-7-9 09:54:45 AM
你次次出post 都是令人流晒口水既~
wanwahpenny 2010-7-9 10:11:24 AM
蛋糕上面條魚仔好得意~haha
係自己整!?
wesky 2010-7-9 04:33:35 PM
好正
好想食啊
otola 2010-7-9 05:18:18 PM
可吾可以整比我食:023:
Vinkivan 2010-7-9 08:55:13 PM
原帖由 hh0 於 2010-7-9 09:54 發表
你次次出post 都是令人流晒口水既~

嘻嘻~~ 得個樣咖咋~~~!!^^

原帖由 wanwahpenny 於 2010-7-9 10:11 發表
蛋糕上面條魚仔好得意~haha
係自己整!?

粒餅餅就係買嘅, 之後自己唧啲朱古力上去令到更似魚魚^^

原帖由 wesky 於 2010-7-9 16:33 發表
好正
好想食啊

想食就易啦~ 等我返嚟香港, LUCKY媽約咗我同埋波波小丸媽一齊整蛋糕啊~ 到時你就有得食咖喇~ 放心啦~^^

原帖由 otola 於 2010-7-9 17:18 發表
可吾可以整比我食:023:

呢個問題就要睇下我返嚟香港嘅時候, 有冇機會有兔聚喇~ 如果有兔聚嘅話, 就可以整俾你試試啦~^^
hh0 2010-7-10 11:41:53 AM
唔使等兔聚, 我地住得甘近
你整左我第一時間上門又食又拎:040:
Vinkivan 2010-7-12 09:50:44 AM
原帖由 hh0 於 2010-7-10 11:41 發表
唔使等兔聚, 我地住得甘近
你整左我第一時間上門又食又拎:040:

哈哈~ 係喎~ 我同你住在左近呢!!
等我返嚟整咗通知你交收啦^.^
adamchan1023 2010-7-14 10:47:21 AM
睇落好似好好食咁~~~
好耐無食蛋糕~哇好想食呀
等我下次試下整先~~哈哈
不過蛋糕真係話整咁耐都未整過…
次次話整之後就無左件事…因為一林起要買好多野…材料多…
所以次次睇完recipe後就懶得去買
=_____=好想食呀
rita0620)) 2010-7-18 11:18:31 PM
流晒口水~~#^67^#
KANGAI=] 2010-10-8 06:18:31 PM
好正呀...
等我得閒都學下整先..HAHA
不過唔知有冇你整得咁令呢..

快速發帖