放兔

connie0909 發表於 2010-07-19 16:37|只看該作者|倒序瀏覽|打印
1P 幣
你地有冇帶過自己兔兔出去??有咩好地方..有草地..同冇乜人同狗?
Maggie)) 2010-7-19 04:54:19 PM
唔係這幾個月..........因為太熱了......
elvisli 2010-7-19 06:44:25 PM
沒有23度以下..切忽戶外放兔..屋企寶貝兔都嬌生慣養...太熱兔地會好辛苦..甚至中暑而死
Cottontail 2010-7-19 07:39:10 PM
兔仔其實唔適合出街玩,原因有好幾個:

1) 天氣太熱,兔兔好易中暑身亡,兔仔最好生活o係大約18-21度 (最好25度以下),而家出街成33-35度,仲要著住件皮草,太熱了。
2) 兔仔比較細膽,好易因不習慣而受壓,因而引起各類身體問題。
3) 草地可能有好多農藥,兔兔誤食會中毒。
4) 街上有好多其他動物,一不留神,兔兔可能會被Attack。

兔兔唔係狗仔,唔須要出街玩的。
connie0909 2010-7-19 10:06:25 PM
我唔係宜家放兔..只不過想問下大家..
wesky 2010-7-19 10:32:57 PM
一歲以上先好考慮放兔, 放兔是好是壞好視乎你點睇。
係合適的時間, 合適的地點, 係草地跑跑步, 晒下太陽, 使身體制造 vit.D, 對生理心理都有益 。
但如果放兔地點周圍太多人, 太多兔的Predator (eg 貓狗), 環境存在危險 (eg. 草地有農藥, 近海無欄杆), 就不適合。
天氣亦要留意, 氣溫高, 濕度高, 風速低時, 運動後難散熱, 容易中暑, 不適合放兔。
事前或事後可以滴定revolution 預防蚤 (到獸醫診所查詢)

非公眾假期時候的大棠郊野公園無咩人
connie0909 2010-7-19 10:38:03 PM
大棠郊野公園係咪元朗??
小白就黎4歲嫁啦...
wesky 2010-7-19 10:58:38 PM

回復 7# 的帖子

係啊
adamchan1023 2010-7-20 12:07:34 AM
哈…我一個月帶距地出去後面公園玩一次…反正無人…得一兩個鬼佬放下狗…
都幾爽…距地不知幾開心…
不過我就慘了…成日要拉住距地驚距地食左出面d草
上一次有個鬼佬要影我相添……話見人用蠅拉住狗貓見得多…兔就真係第一次見
跟住我無奈地=____=笑左出黎…嘿嘿嘿…好冷…=__=''
傘仔)) 2010-7-20 12:10:51 AM
如果是冬天,我會考慮帶去山上的郊野公園, e.g. 大帽山, 北潭涌,塔門

快速發帖