Jacqueline的門牙因咬合不正,已脫了2-3個月, 現在發現上面門牙2隻,下面門牙1隻,共3隻再生了小小出來, 請問:

1. 經獸醫脫了,不是永久不生長的嗎?
2. 再生的牙,是否一定也是咬合不正? 是否要去再脫一次?  脫完又生,,那豈非隔數月又脫.....好慘喎....剝牙好痛啦 >o<
wesky 2010-7-21 02:52:23 PM
剝果陣佢幾大啊??
傘仔)) 2010-7-21 03:03:20 PM
估計4-6月大 (因是山上棄兔)
tracy)) 2010-7-21 05:27:25 PM
脫咗既牙係唔會再生架bor......
adamchan1023 2010-7-21 06:30:35 PM

回復 1# 的帖子

如果你家兔兔有incisor malocclusion(門牙咬正不合)
一般黎講拔左係仍然有機會再生
原因係無完全拔清
呢D案件話常件唔常件話無亦唔係無
因此我上網查左一下
裡面有個過案裡面既醫生解釋話兔兔既門牙係非常之根深底固
要將距完全拔除並非一下間就一定做得黎
因為獸醫有時亦無法完全確認門牙是否完全拔除
兔兔既門牙其實係兩培我地視覺上見到距地門牙既長度
另一個更大既可能性就係門牙拔了但 Peg Teeth在長
因為兔兔既門牙係有兩組既~~一就係正式門牙~~二就係peg teeth
如果係peg teeth甘就唔需要太擔心~好多人直頭話自己用手整斷距都得
但當然我地就唔好甘啦…直接去醫生搞埋D手尾距…安全第一
peg teeth既話…就唔需要太肉痛…始終距唔似門牙甘根深底固
下面有張圖…可以比你容易D理解乜野係peg teeth

再下面係我穩果個資料既網址~~英文的~~你可以自己慢慢參考一下
http://rabbitsonline.net/view_to ... 1&jump_to=90502

傘仔)) 2010-7-21 07:35:50 PM
唔該晒adamchan1023, 好詳盡。

根據上述所講, Jacqueline再生的上面2隻門牙, 是peg teeth, 因為眼見是很幼的(約1mm闊) ,而下面再生1隻的好可能是incisor, 是普通闊度的(約2-3mm).....
Cottontail 2010-7-21 08:29:08 PM
剥o左o既牙,唔會話一定唔會生返,因為好視乎剥完牙後,入面牙根o既細胞被破壞晒未,有時可能須要再做多次剥牙。如果生返出來伯3只係細細隻o既peg teeth,好多時係唔須要再做手術,除非係大隻o既incisor就要返去見獸醫了。

兔仔門牙一共有6隻,我地會見到上下各2隻(即係4隻),上而o既門牙後有兩隻好細o既peg teeth,我地前面望唔會見到的。

平時我地所見d門牙其實只係整隻牙長度o既一小部份,牙肉入面仲有好長o既牙仔,所以剥兔仔牙其實係好複雜o架。
lingyan 2010-7-21 11:45:35 PM
你要留意下佢係咪門牙,如果生出黎既係門牙,即係獸醫無清乾淨,
如果清乾靜,佢地就只有2條牙纖仔,
兔兔自己食食下草就會斷左ga la。
twpig 2010-7-22 09:36:51 AM
嘻嘻!我小波上排都仲有2隻好小的像牙籤仔的小門牙係度!我問過兔協的姐姐,她們話如果那對牙仔不會影響到牠們的飲食及沒有整到唇仔的話是可以不理的,不過我們都要久不久留言一下.

快速發帖