我愛兔手仔指甲斷左流血點算!:050: :050: :050:
請各位回答我!十萬分感謝:054:
m1k1 2010-7-21 10:48:49 PM
有 冇 止 血 粉?
Cottontail 2010-7-21 10:51:11 PM
你用乾淨紙巾壓住出血地方幾分鐘止血先啦。
止o左血後用生理鹽水/洗con水輕輕力抹一抹附近。
呢幾日留意住有無發炎o既 signs,呢d算係小問題,應該無咩事的。
pooh2347 2010-7-22 12:34:56 AM
冇止血粉呀,不果依家冇咩血了,我會留意架LA~唔該曬
adamchan1023 2010-7-22 01:54:37 AM
其實指血用爽身粉都得
效果一樣的
一樣可以好快止到血…乾淨也安全
我上次唔小心剪到距指甲流血時都係用爽身粉…不過事後當然要再check有無繼續流…有就是從複再用直到血止…過一兩日距就會好返

colour)) 2010-7-22 05:28:11 AM
下...乜可以用爽身粉嘅咩?
wesky 2010-7-22 09:13:13 AM
通常都好快自動止血
Cody)) 2010-7-22 11:19:07 AM
原帖由 adamchan1023 於 2010-7-22 01:54 AM 發表
其實指血用爽身粉都得
效果一樣的
一樣可以好快止到血…乾淨也安全
我上次唔小心剪到距指甲流血時都係用爽身粉…不過事後當然要再check有無繼續流…有就是從複再用直到血止…過一兩日距就會好返

如果無止血粉,應該用生粉.因為可以食用都得. 爽身粉都係唔好用.
adamchan1023 2010-7-22 03:36:47 PM

回復 6# 的帖子,回復 8# 的帖子

爽身粉係可以止血架~~嘻~
生粉都一樣可以的

多謝8樓remind左我…其實我講漏左~~就係用爽身粉既話一定要買pure cornstarch果隻
我自己個人係用Johnson's Baby Powder Pure Cornstarch(with aloe+vitamin E)…夏天熱出汗多所以有響度
千奇唔好用其他唔係pure cornstarch既爽身粉…因為果D裡面既成粉可能有毒的有D重話會致癌…兔兔食左就麻煩了
但pure cornstarch成粉既爽心粉兔兔食左都無問題…當然你先睇清楚Product Ingredient
It is very important to read product description and Ingredient before you buy!!!!!

下面係Johnson's Baby Pure Cornstarch既Ingredient(成份安全~BB同兔兔食左都無問題的)

Ingredients: Zea Mays (Corn) Starch, Tricalcium Phosphate, Aloe Barbadensis, Tocopheryl Acetate, Fragrance

全部都對人體或動物無害~~safe to use
hh0 2010-7-22 11:41:50 PM
另一溫馨提示:
如果用紙巾係要按實個傷口一陣直至止左血
千祈唔好一路按一路抹, 甘樣印印下反而係度索血
變成流血不止, 小心不要令小問題變嚴重

快速發帖