我呢排放假係屋企
日日都放佢地出黎
發現佢地好鍾意好似雞孵蛋咁樣訓
睇書就話咁代表佢地好驚,凍,唔舒服
但我又唔覺得..究竟點解呢?!
有無問題呢?!

cat1028 2010-7-29 05:16:09 PM
佢地一係就會側身訓~~
有無問題架?!

katy)) 2010-7-29 05:35:10 PM
圖1--- 母雞蹲
        佢地鍾意安全感/互相取暖 (好似細個係寵物店倚靠住大家咁)
        當然不要忽略這個可能係兔兔唔舒服/肚仔痛個樣 (佢會長時間都係呢個動作, 你抱起佢落返地又係呢個動作, 不願你接觸牠, 大聲磨牙)

圖2--- 貴妃躺 / 中槍
        恭喜你!兔兔已經習慣左你屋企喇~ 佢地會突然"嘭"一聲訓的 (成日驚佢"嘭"果下會唔會好痛)

crystal_xd)) 2010-7-29 05:40:25 PM
佢地扮波訓果陣你可以輕輕摸下佢地隻耳仔,
如果佢地覺得凍既話,
隻耳仔係會凍既~
兔兔驚會震,
佢地有冇震?
同埋側身訓係度係因為佢地好放鬆,好舒服先會側身訓~

隨口一問,
你兩隻兔兔係一仔一女,兩仔定係兩女呢?
絕左育未呀??
Maggie)) 2010-7-29 05:50:30 PM
原帖由 katy 於 2010-7-29 05:35 PM 發表
圖1--- 母雞蹲
        當然不要忽略這個可能係兔兔唔舒服/肚仔痛個樣 (佢會長時間都係呢個動作, 你抱起佢落返地又係呢個動作, 不願你接觸牠, 大 ...

我成日驚小b"boom"果下會好痛......但見佢好似好enjoy咁...........

係呀,如果唔係冬天/天氣涼涼凍凍咁成日都母雞蹲,好可能係肚仔唔舒適......起初可以比佢食多d枝枝,多留意牠們的飲食習慣.....如果過多兩三天就可能開始要book定位睇醫生了…
cat1028 2010-7-29 05:56:13 PM
原帖由 katy 於 2010-7-29 05:35 PM 發表
圖1--- 母雞蹲
        當然不要忽略這個可能係兔兔唔舒服/肚仔痛個樣 (佢會長時間都係呢個動作, 你抱起佢落返地又係呢個動作, 不願你接觸牠, 大 ...

多謝你好詳細答我丫~
圖一..當佢地咁樣訓...我摸下佢佢又會變返正常....而磨牙又唔覺丫...我淨係見過一次佢攤係度訓時間中有D磨牙聲...
圖二..哈哈...佢地真係好鍾意咁訓.....太好喇^^
cat1028 2010-7-29 05:59:10 PM
原帖由 crystal_xd 於 2010-7-29 05:40 PM 發表
佢地扮波訓果陣你可以輕輕摸下佢地隻耳仔,
如果佢地覺得凍既話,
隻耳仔係會凍既~
兔兔驚會震,
佢地有冇震?
同埋側身訓係度係因為佢地好放鬆,好舒服先會側身訓~

隨口一問,
你兩隻兔兔係一仔一女,兩仔定係兩女 ...

佢地耳仔又無凍呀...亦都唔覺得震....
唔通真係肚仔痛?!

你睇得出佢地係...!?
本來收養佢地時..朋友話係兩女
點知........有日發現西瓜肚下面有舊野以為有病...
原來佢係仔仔....已經即刻絕左育~~
cat1028 2010-7-29 06:02:24 PM
原帖由 Maggie 於 2010-7-29 05:50 PM 發表

我成日驚小b"boom"果下會好痛......但見佢好似好enjoy咁...........

係呀,如果唔係冬天/天氣涼涼凍凍咁成日都母雞蹲,好可能係肚仔唔舒適......起初可以比佢食多d枝枝,多留意牠們的飲食習慣.....如果過多兩三 ...

哈...我都係..見佢BOOM一聲訓低...諗佢會唔會好痛..又係咪暈左呢...HAHA

不過佢地只會係放出籠時會咁樣母雞蹲...係籠入面又唔會...
佢地真係好揀食....多數都會食葉好少食枝枝....
依家又好鍾意係草架上痾尿...唔知會唔會係因為食左自己尿尿D草有肚仔痛呢...
不過我見D草草有尿都已經換左佢.....
redbean 2010-7-30 12:06:19 AM
開冷氣個陣, 我隻兔兔都係鍾意好似粒蛋咁訓架
我諗佢地可能覺得涼涼地, 咁訓舒服D
katy)) 2010-7-30 10:32:56 AM
原帖由 cat1028 於 2010-7-29 05:56 PM 發表

多謝你好詳細答我丫~
圖一..當佢地咁樣訓...我摸下佢佢又會變返正常....而磨牙又唔覺丫...我淨係見過一次佢攤係度訓時間中有D磨牙聲...
圖二..哈哈...佢地真係好鍾意咁訓.....太好喇^^

訓訓下磨牙係因為好舒服~~ (好細力咁磨) 我呀B仲好鍾意訓覺之前LAM手手
至於大力磨我諗係牙關打震果隻

原帖由 cat1028 於 2010-7-29 06:02 PM 發表

哈...我都係..見佢BOOM一聲訓低...諗佢會唔會好痛..又係咪暈左呢...HAHA

不過佢地只會係放出籠時會咁樣母雞蹲...係籠入面又唔會...
佢地真係好揀食....多數都會食葉好少食枝枝....
依家又好鍾意係草架上痾尿 ...

呀B訓之前都冇先兆ga~~不過對得佢耐大概知佢幾時boom... (沖涼>搵返個靚位>呆>呯嘭>LAM手手>搵周公) HAHAHAHA~
出黎先母雞蹲,係咪開左冷氣/地下涼浸浸?! 我地開冷氣呀B都會扮母雞的~
你個草架放得好低?! 盡可能改善下草架個位置~ 成日加新草會寵壞佢地,令佢地更唔食枝呀~
cat1028 2010-7-30 12:21:20 PM
原帖由 katy 於 2010-7-30 10:32 AM 發表

訓訓下磨牙係因為好舒服~~ (好細力咁磨) 我呀B仲好鍾意訓覺之前LAM手手
至於大力磨我諗係牙關打震果隻

呀B訓之前都冇先兆ga~~不過對得佢耐大概知佢幾時boom... (沖涼>搵返個靚位>呆>呯嘭>LAM手手> ...

咦...我諗可能因為個地下涼涼地..所以就母雞蹲啦...

個草架係放得好低呀...因為放得高
佢地又會跳上去痾...射到周圍都係尿~
以前都識得係廁所去尿尿...或者都係籠入面尿尿
依家....竟然退步左...我拎個草架出籠...佢地都會係架上尿尿...激死我喇~
有咩辦法呀?!
佢地見到D尿草又唔食.....加左新草先食.....點算?!!!!!???
syl 2010-7-30 01:32:17 PM
其實母雞蹲既情況成日都會有, 雖然有可能係肚痛or 驚個d, 但亦都可以係睡姿一種姐, 唔洗太過擔心 =]
katy)) 2010-7-30 02:05:23 PM
原帖由 cat1028 於 2010-7-30 12:21 PM 發表

咦...我諗可能因為個地下涼涼地..所以就母雞蹲啦...

個草架係放得好低呀...因為放得高
佢地又會跳上去痾...射到周圍都係尿~
以前都識得係廁所去尿尿...或者都係籠入面尿尿
依家....竟然退步左...我拎個草架 ...

嗯...好似樓上兔友所講都唔洗太擔心. 多留意有冇便/不正常的便便/有冇食錯野就好
我係將草架放係廁所附近的,盡可能集中牠的便便
但係你而家係2隻兔SHARE一個廁所?!?!? 或者你POST個籠SET成點.
cat1028 2010-7-30 02:26:34 PM
原帖由 katy 於 2010-7-30 02:05 PM 發表

嗯...好似樓上兔友所講都唔洗太擔心. 多留意有冇便/不正常的便便/有冇食錯野就好
我係將草架放係廁所附近的,盡可能集中牠的便便
但係你而家係2隻兔SHARE一個廁所?!?!? 或者你POST個籠SET成點.

係呀....買左個大D既廁所俾佢地...
諗住會好D啦...點知都唔得~
佢地好鍾意係上面訓覺..但係放兩個廁所又唔夠位...

個籠一角放廁所....隔離放水樽...對面角放草架....
依家最弊係佢地以前都唔會係地下痾尿尿
依家其中一隻囡囡會係地下痾尿尿........又捉佢唔切去廁所...好煩惱~
crystal_xd)) 2010-7-30 02:34:17 PM
你平時餵咩牌子既草同糧比佢地?
份量幾多?
佢地幾大?
因為如果真係肚痛都有原因嫁,
唔會無啦啦肚痛~

快速發帖