回家看見細妹不食東西....由9:00維持到現在
有點擔心
我應該點做?
siu''520 2010-7-31 10:12:58 PM
我D兔兔都係咁而死睇e生好D既
twpig 2010-7-31 10:17:03 PM
兔兔到現在肯食野末 ?有無用牠最喜歡的糧食試下 ?有無飲水 ?
wm20472 2010-7-31 10:26:23 PM
今日應該有飲過水 (因為水樽水位少左)
唔食草唔食糧唔食菜
今天早上還好好地食草食菜食糧
wm20472 2010-7-31 10:27:56 PM
我諗緊幾點要打草粉針....
twpig 2010-7-31 10:29:31 PM
如果以上都無的話,你要開草粉比牠吃了,不要太"傑"呀.仲有耐不耐要用針筒喂水給兔兔喝.幫牠按摩肚仔.留意一下牠有無便便.(當然明天要帶牠睇醫生啦)
光之天使)) 2010-7-31 10:30:11 PM
你按過肚仔未?係咪好實?
幫佢按摩下~
睇下佢會唔會掙扎?可能係肚仔痛

如果肚仔唔係好脹,餵d草粉再幫佢按摩下
肚仔脹的話唔好餵草粉住呀~夾硬餵落去會有機會爆腸架

你按摩下睇下有無便便

twpig 2010-7-31 10:30:35 PM
你現在開少少比牠吃看看! 
wesky 2010-7-31 10:43:54 PM
佢今日有冇硬c ??? 量有冇變少?

餵住草粉先, 最緊要有野落到肚, 另外可以試下將菜切絲, 切條, 引佢食

如果你摸到個胃有硬物, 腸停好嚴重, 即刻送院, 刻不容緩
wm20472 2010-7-31 11:05:12 PM
1.2kgs重要食多少ml草粉?
星期日有甚麼地方可以看急証?

wesky 2010-7-31 11:09:02 PM
15g of dry product per kg of body weight.

Mix 1 part Critical Care with 2 parts warm water.

Divide into 4-6 feedings.

草粉包裝後面有寫

診所你逐間打去問問
wm20472 2010-7-31 11:20:09 PM
我見包裝兔仔每kgs一日要食最少9g, 最多27g
但我現在無磅, 9g大約幾多茶匙?
wesky 2010-7-31 11:41:59 PM
你開左少少餵住先
有磅既兔友答答
光之天使)) 2010-7-31 11:43:18 PM
你屋企用咩針筒餵兔兔呀?
1ml? 5ml? 定10ml?
如果你無磅,草粉既份量唔駛咁計較

你倒少少草粉落碗,之後再開水,
開到岩岩針筒抽到又唔會kick住~
如果用10ml針筒,大約餵2支左右
(我家total以前1.6磅,當時就係呢個份量)
twpig 2010-8-1 12:08:26 AM
明天九龍動物診所有開的(九龍城).你打電話去book.

快速發帖