益菌

tracy)) 發表於 2010-08-09 09:24|只看該作者|倒序瀏覽|打印
我尋日帶棉花糖去睇醫生,醫生開咗益菌俾棉花糖,佢就話用嚟開水俾棉花糖飲。
有無人知支水開咗幾耐就要換呀?放得耐會唔會變壞架?(我尋日又唔記得咗問....)
Pamela_peony 2010-8-9 11:21:39 AM
要每日換,因為o的粉會塞住果樽口架,
你不如開小小水用針筒餵仲好,至少你肯定佢飲晒,
放水樽我覺得佢未飲完就要換
hkrchei2 2010-8-9 12:14:36 PM
上次護士講只可以放半日; 不過而家天氣熱,好易變丫~~~

有冇其他藥要食,或者要唔要比草粉??
如果有~ 益菌可以溝埋個d一齊, 一次過食~!
tracy)) 2010-8-9 02:05:42 PM

回復 3# 的帖子

唔駛食草粉呀...佢要食抗生素所以要食益菌。
原來放半日就會變壞,唔怪之得我今朝洗水樽果時d味好似怪怪地咁啦.......
hkrchei2 2010-8-9 05:19:40 PM

回復 4# 的帖子

咁平時有冇餵糧丫~???

如果有, 可以糧 + 水 + 益菌一齊~~ 咁就好好乖乖食晒~
tracy)) 2010-8-9 05:31:02 PM

回復 5# 的帖子

即係將d糧壓爛,加益菌再加水,整到好似糊仔咁俾佢食?
hkrchei2 2010-8-9 06:09:46 PM

回復 6# 的帖子

係呀~~

我個時就加埋草粉既~~~
因草粉要慢慢減... 最後得太少草粉... 開唔到D益菌...
所以加埋糧一齊~~~
(花花一直都有食糧既~)
connie0909 2010-8-9 10:03:47 PM
我宜家都"喂"緊呀...我就開水一次過打曬比佢飲...唔會放係到等佢自己飲!!

快速發帖