我隻兔兔已經6個月大多小小,很多人都建議我戴牠做絕育,而我還在考慮當中。
但自從佢6個月大之後,就有D特別的事情發生左。
由我戴佢返黎,佢就已經識去廁所,從不會在廁所以外的地方尿尿。
但當佢6個月大後,有一次放佢在床上,佢竟然尿尿。起初我以為佢忍唔住先會咁,但之後,隔了幾日,又唔小心比佢跳上床去。
佢又再次尿尿。而之後,又在我房間的地下尿尿。
而呢幾日,佢竟然在籠入面,廁所以外的地方,尿尿一小灘。我幫佢擦掉後,佢又再尿尿。

其實,總括而言,我家兔兔係咪就是大家口中所講的成年後的噴尿呢?還是霸地盤?
我認為這情況很嚴重呢,係咪只要我戴兔兔去絕育就會無呢個情況?謝謝大家
colour)) 2010-8-16 06:28:49 AM
我家dee dee和你家小兔都一樣
不過我dee dee己經一歲大lu.....
初初都好似你咁...
不過我可以忍受都佢曾經係我張床上尿尿
依家己經冇啦...
我鍾意動物天生天養...何况我只係養一隻...
所以唔想dee dee受苦受痛做絕育
KooDevil 2010-8-16 12:57:44 PM
Thats just like my boys who are 5 months old.
they took turn to pee on my bed and peeing all over the cage
so this just made me want to get them 絕育 asap
琪琪)) 2010-8-16 04:29:39 PM
我隻兔兔依家都係咁:043:
sheena 2010-8-16 08:14:53 PM
呢個應該係霸地盤行為啦,
帶佢去絕育一般可以改善呢個問題
而且同佢絕育對佢身體都會好D,
6個月大可以帶佢絕育架啦, 越早越好, 因為當佢習慣左周圍尿尿時, 絕育就未必可以改善問題啦
光之天使)) 2010-8-16 08:58:02 PM
無錯,
絕育有改善呢個問題既機會,
不過如果已經養成習慣就未必可以改到啦~

(另外,都唔排除係兔兔天生既地盤意識比較強)

如果你金錢上負擔到,又有時間照顧手術後既兔兔,
都建議去做絕育,
一來有機會改善霸地盤/發惡等等問題,
二來對兔兔健康都有幫助(減低患癌機會)

快速發帖