我隻兔寶貝而家3歲,但半年前就唔係好肯食草,
只係食糧,而且仲係早午晚3餐,
而家完全唔食草。

咁我8月9日開始就斷糧,
只係俾MOMI既1ST CUT 同新鮮既車前草俾佢,
佢食晒D車前草,食左5日度啦,
就都係唔多食草,只係食草碎,
不過佢就係咁飲水同尿尿,
呢2日仲好似腹瀉咁,嚇死我,
我即刻俾返糧佢食,因為佢真係唔肯食草,
又擔心咁樣餓佢會唔會有問題...
有咩辦法可以幫到佢呢?

糧我打算1日俾早晚同埋慢慢減少份量,
但就真係唔知點令佢肯食返草草。。。
希望大家幫幫我!!
:050::050:
hh0 2010-8-17 09:52:41 AM
唔同年齡既兔有唔同的飲食需要, 係既
我幾隻兔兔3歲幾, 同你隻一樣

而家只係早上俾一平匙糧,
食momi 1 cut 草,
少菜, 大約一星期5棵
無水果,

你唔好太寵隻兔, 唔食草後果真係幾嚴重的
如其他兔友講, 可試2ND CUT or oxbow無咁硬枝
wanwahpenny 2010-8-17 10:25:04 AM
可以試下鋪多d草係籠~
會比放草架食得多d
va16 2010-8-19 07:50:02 PM
原帖由 hh0 於 17-8-2010 09:52 AM 發表
而家只係早上俾一平匙糧,
食momi 1 cut 草,
少菜, 大約一星期5棵
無水果,

我而家都聽你地講,
早晚俾一平匙糧,
但兔兔仲係未背食momi 1 cut 草,
之前睇有人教整草餅,
兔兔就食晒d草餅啦,
我諗我會keep住整下草餅,
睇下佢會唔會食返多d之後就食返草啦...

hh0 2010-8-20 11:01:43 PM
但係草餅唔好食甘多
唔可以代替草, 唔可以磨牙,
當零食好啦
wesky 2010-8-20 11:13:28 PM
1st cut 唔食就唔食架啦
買多幾隻牌子俾佢試下

草餅只係零食, 對腸郁動的作用遠遠不及乾草
va16 2010-8-27 09:30:51 PM
我仲諗住佢食得幾多草餅得幾多,,,
原來都係無乜作用咋..
我有試過俾菜乾佢食,,佢就肯食..
等我試下買JOJO's俾佢啦咁
DODO 2010-8-28 12:34:19 AM
其實你都可以嘗試將D草剪碎D或者剪短D#^58^#
咁樣佢地會容易D食
因為我本身果隻仔體形較細粒
我都係剪短D先俾佢食#^57^#
riva.)) 2010-8-28 01:01:36 AM
你隻兔兔會唔會因為牙太長, 而唔想食草?
有排我唔記得比草磚兔兔, D牙就過長左少少, 咁佢就唔食草幹LA~~
所以呢個都可能係兔兔唔中意食草既原因之一
va16 2010-9-4 11:24:15 PM
我將草剪碎左佢都仲係唔食。。
用機磨碎呢佢就食。。

如果牙長會唔會影響埋佢食糧呢?
我都覺得可能係D牙長左,所以就唔係好願食草。。
點算?
wesky 2010-9-4 11:25:18 PM
如果因為牙過長而影响佢食草, 就要去獸醫生磨磨啦
光之天使)) 2010-9-5 01:44:24 AM
或者你試下upload張相睇下佢牙仔係咪真係長?

不過其實都好大機會,
因為兔兔成半年無食草,無乜點磨牙,
就算門牙唔過長,入面既牙仔都好有機會過長
佢地牙仔長就唔願咬野架喇~

門牙過長就要去vet度磨or剪牙,
入面既牙仔呢,就可能要做手術

其實如果你有資金,都建議去vet度check下~
如果無病無痛,當body-check都係around $300左右je
va16 2010-9-11 10:44:00 AM
其實新鮮既葉佢會食,菜乾佢都食,就係唔食乾草...
睇下佢食jojo情況如何,再決定帶唔帶去body check
Futagoza_Kaniza 2010-9-13 12:21:44 AM
原帖由 riva. 於 2010-8-28 01:01 AM 發表
你隻兔兔會唔會因為牙太長, 而唔想食草?
有排我唔記得比草磚兔兔, D牙就過長左少少, 咁佢就唔食草幹LA~~
所以呢個都可能係兔兔唔中意食草既原因之一

草磚只係磨到門牙...
Futagoza_Kaniza 2010-9-13 12:25:39 AM
原帖由 VA16 於 2010-9-11 10:44 AM 發表
其實新鮮既葉佢會食,菜乾佢都食,就係唔食乾草...
睇下佢食jojo情況如何,再決定帶唔帶去body check

醫生建議3歲以下既兔仔最好每年一次body check, 3歲以上每半年一次body check,
佢咁耐冇食草你都係早d去check啦. 咪當一年一次既body check囉.
可能係牙根問題影響食草, 另外有可能係牙過長插到舌頭/牙肉, 令佢唔想食草.
va16 2010-9-27 11:15:52 PM
好消息!!
我家bunny 呢幾日食返多d oxbow timothy 啦!!yeah!!

嗯 我都諗住帶佢去body check啦//
大家有冇好提議..
邊個醫生好d.. 邊度平d.. 邊度有保證d..

快速發帖