我的兔兔之前一直好乖會去廁所, 0係籠內亂柯尿既機會接近零, 屎屎就間唔中幾粒跌出黎, 好理想!!
但係1個月前佢跟我搬返自己的家, 初初最多都係0係籠內亂柯屎, 尿都會去返廁所, 但係最近0係籠內亂柯尿!
朝朝起身見都到起碼兩大篤尿!! 好多時我見佢食食下草就順便柯埋尿!
佢以前一急就會自己即刻跳上廁所咖... 好頭痛=_=
佢而家得閒都會去下籠入面個廁所.. 好飄忽..
但係放佢出黎, 佢又識去返廳果個廁所柯//
之前乜都唔駛鋪, 紙粒尿片乜都無.....唔通而家先黎買尿片?
對腳仔黃晒!! 激死我....

*ps 兔兔2歲半, 已絕育, 男, 我自己的家有一隻貓, 佢地已經bonding成功, 兔兔一d都唔驚貓
adamchan1023 2010-8-17 12:30:31 PM
兔兔係有個性,有習性,佔有性強,還需要很多安全感既動物
換左環境對距地黎講…其實係一種無形既壓力
你話出面既廁所距有去…但入面就除便痾
這亦可能代表距對現有環境不適應…還帶有些不滿既表現
你從新再教距去廁所啦
其實一般轉換環境後既兔兔好多習性都需要從新再教一教
因為始終對距地黎講…轉回環境係種壓力…距地非常需要安全感佔有性亦非常強
慢慢黎啦
多點觀察貓貓同兔兔既相處…bonding其實需要好一段時間的……多d留意兔兔有無壓力…
coolgirl6275 2013-4-8 11:05:01 PM
可能係佢轉左新環境唔習慣呢~
我果隻岩岩帶返黎果時都係咁
你有冇試下放個草架係廁所附近? (因為我果隻個習慣係邊度食就邊度去vv )
如果佢都係唔多理會就試下放幾粒有佢尿味既紙砂係廁所入面 (我用紙砂的)
等佢嗅到陣味佢就會去果邊去廁所架啦
coolgirl6275 2013-4-8 11:06:01 PM
你可以幫下佢,哄佢去廁所先vv

快速發帖