因為樂樂叮叮有腳瘡問題,跟住之前就有個兔友教我dum左wc塊網佢,因為樂叮會咬野,所以我吾可以舖野系個籠到,樂叮就開始吾去wc屙,跟住慢慢慢慢變到直情吾肯去wc屙,甘我就買番新廁所比佢地(1個系兔友送既),但系都系吾系好願去wc屙,我有教,由我發現佢地吾去wc屙我就開始教,教到e家都吾得,佢地腳仔本來系小小黃(dum塊網前),e家已經變到深啡色,仲要系濕既,我真系好肉尺,我之前已經有幫佢地抹腳仔手仔跟住吹乾,呢排會用DD水濕下再用毛巾抹,再用毛巾吸水跟住吹乾,但系發覺跟本吾得,我幫佢地整好晒佢地1屙尿又整到D手腳都系,叮叮系成個籠都屙,每個位都屙,樂樂就中意屙正中間..點算?D叮叮大比甩毛tim喇,我又吾敢幫佢地用水洗得密,籠我就隔2日洗1次,得閒既話隔1日就洗1次架喇,我知我甘遲先出post吾岩,因為我以為我搞得掂..但系我真系搞吾掂喇...有咩方法可以整走佢地腳仔既尿同埋令佢地去番廁所?(佢地本身系識去廁所架)

twpig 2010-8-19 12:22:47 AM
用尿片鋪底得唔得呀?(因為唔知樂樂叮叮咬唔咬)
m1k1 2010-8-19 12:24:49 AM
原帖由 twpig 於 2010-8-19 12:22 AM 發表
用尿片鋪底得唔得呀?(因為唔知樂樂叮叮咬唔咬)

咬啊#^37^# 我之前都有,未放到入去已經咬喇(姐系咬住系甘''創'')
katkat 2010-8-19 12:30:16 AM
試下去十蚊店買幾塊大約是一呎乘一呎的人造草皮(塑膠造),在籠底先放上紙尿片,然後在紙尿片上放人造草皮。我家仍在學習用廁所的Bon Bon的手手腳腳都是因為這方法才能與尿隔絕,毛毛慢慢變白。
m1k1 2010-8-19 12:39:19 AM
原帖由 katkat 於 2010-8-19 12:30 AM 發表
試下去十蚊店買幾塊大約是一呎乘一呎的人造草皮(塑膠造),在籠底先放上紙尿片,然後在紙尿片上放人造草皮。我家仍在學習用廁所的Bon Bon的手手腳腳都是因為這方法才能與尿隔絕,毛毛慢慢變白。

人造草皮吞左有冇事?因為佢地系野都咬架,廁所糧兜廁所入面果D木粒都咬..木粒直情會食
m1k1 2010-8-19 12:57:34 AM
如果我換類似呢款甘既兔籠比佢地,會吾會影響腳瘡?
wanwahpenny 2010-8-19 09:25:03 AM
尼個籠用朱仔板
一定會對腳仔唔好
如果兔兔唔識去廁所..尼個籠清潔都幾煩
不如你係籠鋪毛巾~兔兔對得多就唔會咬
otola 2010-8-19 11:17:06 AM
你可以試下係 厠所前面 set 個範圍, 迫兔兔一定要係坐係厠所上面 , 先可以食到草

日本城買2個胶盤, $10 /2 個
一個平放厠所前面 , 一個直放,

我janjan 小小腳瘡問題 , 都試過吾用網, 但腳仔會濕晒,
慢慢就會甩毛再 "ip" 損, 之后都用返網

twpig 2010-8-19 11:49:12 AM
原帖由 m1k1 於 2010-8-19 12:24 AM 發表

咬啊#^37^# 我之前都有,未放到入去已經咬喇(姐系咬住系甘''創'')

什麼野都咬又真係幾煩的喎...
用毛巾唔係唔好,不過我諗牠倆會整起晒條毛巾..都係無用
katy)) 2010-8-19 11:53:38 AM
原帖由 m1k1 於 2010-8-19 12:24 AM 發表

如果有尿片剩,試下吼佢出黎玩果陣舖好佢,睇佢返黎有冇咬.
因為佢已經當籠係自己地盤,兔地最唔鍾意人地整佢地盤GA LA!
WAI)) 2010-8-19 12:59:26 PM
其實你最初都係因為兔兔腳瘡問題~掉左WC個網.
搞到兔兔唔識去WC~~
我覺得你不如試下換過個好D既WC
再重新教兔地去先係治本方法
因為咁落去~ 兔地衛生都唔好~
我用緊個WC幾好~唔係網底架~
係有塊膠隔住~ 我諗對腳仔比較好
8X兔度買~不錯

就係呢隻~睇睇有冇幫助

katkat 2010-8-19 02:26:07 PM
Bon Bon係好鍾意咬紙盒、尿片,但係塊人造草皮就冇咬。
Pamela_peony 2010-8-19 02:36:04 PM
豆豆都係用呢隻,
不過到宜家都係個籠周圍去
WAI)) 2010-8-19 03:59:30 PM

回復 13# 的帖子

0.0 我個隻冇呀~
都係要慢慢教~
m1k1 2010-8-19 05:11:44 PM
原帖由 wanwahpenny 於 2010-8-19 09:25 AM 發表
尼個籠用朱仔板
一定會對腳仔唔好
如果兔兔唔識去廁所..尼個籠清潔都幾煩
不如你係籠鋪毛巾~兔兔對得多就唔會咬

樂樂咬毛巾架....#^3_002^# 因為我試過喇..佢仲整到條毛巾1舊甘系1邊,仲屙D尿同屎落去#^37^# 果晚舖完第2日就要dum喇條毛巾...

快速發帖