我家兔兔~1歲3個月啦~
不過佢平時就唔多飲水~
大約...每曰2~30ml...
因為由細到大都係咁...都試過好多方法令佢飲多d水~
試過掛2個水樽~比佢簡個易飲d既~都冇咩用...
再咁落去~我真係好擔心佢有一日泌尿系統會出事= =
所以每日都會比好多菜菜佢食~
2~3樣菜菜(早晚1餐)~一定會有番茜(番茜,有利尿作用)
食完菜菜之後~vv真係多左好多~~次所會變水塘~~~感動ing >///<

想問問各位大大~
加大菜菜份量會唔會對兔兔有咩影響~
現在每日份量大約係---> T草=60% /菜=40% /已介糧
每日會加2~3次草啦~
同埋兔兔腸胃都OK~~都未見過有軟便~
ping_1312 2010-8-20 02:15:57 PM
應該可以掛....
我兔兔未夠7個月大.我吾比菜菜我隻湯圓食太細個食腸胃吾好.
hkrchei2 2010-8-20 03:10:23 PM
我係考慮埋牙仔問題... 因為兔兔食草既另一個好處係磨牙....

如果食得太多菜菜唔食草就唔得了....
不過, 點先為之多.... 點之為之少....我就唔知lu~....

ps 當花花個日食得好油墨菜.. d v v 都有油墨菜既味#^15^# #^15^#

WAI)) 2010-8-20 09:30:09 PM
我家兔兔都有飲水問題 ~真係飲好少~
有冇人有解決方法? /.\
wesky 2010-8-20 11:09:57 PM
每曰2~30ml 確實好少
問下醫生
其斤 2010-8-21 02:10:23 AM
hkrchei2 :其實我E+都係草為主~大約都食到2個草球~所以都應該磨到牙。。。
wesky:之前道虱時都有問過醫生~佢話每隻兔兔飲水既份量~未必隻隻一樣~有D可能會多D/有D會少D
      生活如常既話就無問題~~如果小便不自然(可能痛/去唔到)就要搵醫生啦~
bunny_mrj 2010-8-27 11:47:56 AM
如果兔兔飲少水, 咁主人就要留意佢地尿尿有冇白色粉末
如果有, 就要小心, 呢d係鈣粉
每隻兔兔身體都會有, 但一定要飲足夠水份推出體外
如果唔係慢慢就會變結石

我就兔豬就係有次見佢尿尿有白色粉
我就立即帶佢去睇vet(記得帶尿尿樣本比佢驗)
vet話佢d尿偏濃, 其他都冇咩問題
又問我佢飲水多唔多, 我話唔多
又問我係唔係日日食菜, 我話一星期一兩次

佢叫我轉日日比佢食菜, 仲要洗乾淨後唔需要抹乾(要用熟水洗菜)
咁兔兔就可以吸收到好多水份
vet話一星期內改變佢飲食習慣再返去覆診(又要帶尿尿樣本驗)
第二次結果係完全正常了, 濃度回復正常水平
短短一星期就可改變

所以如果兔兔唔多飲水, 可以試下咁做
e+我都日日比佢食^^
津津豬 2010-8-27 12:56:09 PM
我都好想問下兔兔每天食菜菜的正常份量,我每天都比兩碗已剪碎的菜菜給隻仔食,會唔會太多呢?佢每天都有飲兩大碗水的:017:

快速發帖