22/8尋日朝早餵糧時發現茶包對糧同草冇咩反應,
縮埋一角, 抱佢出黎睇下佢有咩事,
摸完肚仔冇事, 再比佢行下路, 發覺佢行得好唔自然,
咁就檢查手手腳腳, 又冇痛.
跟住細心d望佢, 個頭有少少側(好輕微), 我就懷疑佢有側頭症,
即刻出去睇醫生, BETTY睇完證實患側頭症(輕微),
原因都唔太清楚,都係因為菌,("E"菌,其實我唔係咁記得), 或者比野嚇親,(但尋晚都冇野嚇親佢)
而家每日佢都要食好多藥同要餵草粉, KEEP住起碼醫一個月.
希望茶包快D好番同埋肯食草LA~

23/8 茶包病徵嚴重左, 頭係咁搖, 眼珠不停轉, 頭側得多左, 不過都肯食少少菜,便便係較軟的,食好少草.
24/8 茶包好番d la, 頭冇咁搖,眼珠定左d,頭冇咁側得咁多, 肯食A草多D, 糧都有食, 便便變番大大粒.
     打去問過醫生, 情況嚴重可加藥的份量, 冇好轉就要每天幫茶包打針,主人要學打針.亦剛剛知道原來個病唔會好,
     個頭永遠會側,而家再打聽下係咪真係醫唔番...:063:
25/8 茶包冇尋日咁側la,個頭都冇搖,眼仔冇轉,便便正常番,肯食番少少草, 心情都好左.

發現的第一日照片

傘仔)) 2010-8-23 11:40:40 AM
你是一個好榜樣, 細心觀察, 及早發現異樣, 又立刻看VET, 希望各兔主都能像你一樣。

祝茶包早日康復
尤尤 2010-8-23 11:55:30 AM
茶包要乖乖咁食藥牙~
好快就會好返~
好彩樓主發現得早~
好返既機會會好大...
redbean 2010-8-23 12:04:44 PM
好彩及時發現
茶包一定無事o既
加油加油
WAI)) 2010-8-23 12:47:18 PM
個樣呆晒~#^3_002^#
好在有個好主人~及時發現~
乖乖食藥~快D好返喇~!
Pamela_peony 2010-8-23 12:51:23 PM
但其實照張相黎睇其實都幾難發覺
otola 2010-8-23 02:18:52 PM
茶包加油,
打敗 "E"菌
chiy3k 2010-8-23 02:53:07 PM
真係難發覺, 希望茶包快d好番la, 今朝餵食草粉時,佢個頭係咁搖,睇見到心酸/
津津豬 2010-8-23 03:33:34 PM
原帖由 chiy3k 於 23-8-2010 02:53 PM 發表
真係難發覺, 希望茶包快d好番la, 今朝餵食草粉時,佢個頭係咁搖,睇見到心酸/

茶包好可憐呀! 其實我地平時應該點做才可避開這些E菌呢? 祝茶包早日康復,唔好要媽咪担心呀!:026:
twpig 2010-8-23 04:21:54 PM
荼包乖乖食晒d藥藥就無事的啦 ~
( 主人的細心真係我們的一個好榜樣 )
smallsuishan 2010-8-23 04:25:59 PM
加油呀 茶包!!!!!!!!!!!
samsamyan 2010-8-23 05:45:16 PM

cheer up

茶包,要加油呀^.^
你有一個好好的主人呀
:021:
sheena 2010-8-23 06:31:58 PM
你好叻呀, 咁都發現到! 有你呢個咁細心咁錫佢既主人, 茶包一定會好快好番架!

我自己有餵開一隻藥俾rabbit仔食, 係預防E蟲既, 叫panacur
一年食4次, 每次連續餵9日
但我之前響mini-house出過post, 似乎香港既獸醫冇呢種藥賣..
chiy3k 2010-8-24 10:27:35 AM
原帖由 sheena 於 2010-8-23 06:31 PM 發表
你好叻呀, 咁都發現到! 有你呢個咁細心咁錫佢既主人, 茶包一定會好快好番架!

我自己有餵開一隻藥俾rabbit仔食, 係預防E蟲既, 叫panacur
一年食4次, 每次連續餵9日
但我之前響mini-house出過post, 似乎香港既獸醫 ...

E菌聽姑娘講都好常見
芝士媽 2010-8-24 01:10:27 PM
樓主好細心,有係照顧茶包好快好番. 茶包,add oil ar!

快速發帖