說來話長....
首先,講下我隻兔仔資料先....
name: 肥肥 養佐7年(家兔)
疾病: 肥肥前手肋格底 含濃好太粒(about 5毫子咁大) 一個月到啦 (佢已唔用果隻腳行,地都唔落)
     肥肥後腳板旁都生佐一粒(都係咁大) 佢都好少用果隻腳...
現況: 佢只坐在寵內,要搽藥在佢含濃ga位置,食同飯水都要餵佢....

一個月前戴佢去愛護動物協會,話可能要做手術,給佐d藥我地幫佢搽餵佢食,仲有介紹佐一個獸醫,給我地.(咁我地就試下給佢食下藥先,咁見佢冇好轉都係用三隻腳行,咁就....)

兩個星期前戴兔仔睇佢地介紹個間獸醫, 佢地話要給佢做以下的items:-
1. 要驗血,xray,驗尿, 同ma醉佢同佢清潔傷口,脫傷口邊d毛.
2. 可以的話就幫佢剪口內長佐d牙(因為長), 而且都係ma 醉 一次,(佢話咁會好d)
咁我都有問題啦. 我地上午去,佢話好d話可以下午bring 佢走.... 咁果時佢地 quote價 around $4500.咁我地都ok...

咁就留下佢啦, 都我地食lunch時佢打電話來都話冇事,(即係要驗血,xray,驗尿 冇問題, 可以ma醉做其他部份)
到下午見佢冇打電話來,咁我就打去問下佢, 佢話今日個vet好忙,冇時間,要明天先做,但明天本來個vet 放假,要由另一個vet做,
果晚ge 留院費同餵食費係唔洗收,咁我都話ok...
到next day 佢地就幫兔仔做rest items. 到下午就打電話來,話兔仔做完手術好累都唔食野要留院多一日, 而果日d留院費同餵食費就要收.
到第三日,佢早上打電話來話兔仔情況唔係好好,叫我地早d去睇佢,佢好辛苦,(咁我就請假去睇佢)
去到見佢係好累,咁個vet 就給我睇下x-ray. 同佢傷口,
- 前手肋格底d濃佢地清佢同cut 佐d毛.
- x-ray... 1. 照到內藏有一點, 會係cancer,會好痛.(我唔記得係胃定係肝)
           2. 後腳d關節有問題,會係關節炎, 都係好痛,長期疾病冇得醫.
              可以好好地出院機會below 10%
給我地兩個choice 一係醫下去.但完全好返可以講係冇可能,另一個可以給佢離開我地.(安樂死)
咁我同家人傾過,我地自己照顧返佢,咁我地果晚就bring 佢返家..

咁我去被錢.. total around $9000!!
我都知係會貴,我都被佐.但我叫佢講一次d items.
有個item 問佢什麼來,佢不能立刻答到.咁佢就講好多人不如我遲d講返給我聽.咁我都冇問題...
之後電話來,佢話係收多佐我,下次來覆診用返啦...

這幾日我愈想就愈氣憤,而且都唔想去果到覆診.
問題1. 點解佢地照x-ray時,應該已知道兔仔有cancer同關節炎.這兩個係 fatal reasons,係要安樂死的主要原因..
      咁佢地都知道咁嚴重,為什麼要兔仔做一次手術咁辛苦,不如一開始就安樂死.(而且我係兔仔主人都應該要知道佢情況,佢地都講到都醫唔返,如果佢早d講我知,我地可能會給佢安樂死,咁可以告佢地手法有問題嗎?)
     咁兔仔根本不用做手術同剪口內長佐d牙,咁都會用少三田千蚊啦!! 我想問:其他獸醫會唔會咁,同我可以追究嗎?

講完氣憤問題,我都想講返兔仔健康問題:-
佢返來兩個星期,都係訓係到,好少坐係到,見到我地佢會有反應,會坐係到,精神係好,但我地走開佢又用訓返係到,
傷口我地日日都會幫佢搽藥膏,好似有少少好轉,而後腳ge濃倉仲係到,(獸醫話不用理佢,會自然冇喎,因為佢有消炎藥食喎!!)我真係未聽喎,可能我唔識野啦!!)

我的問題:-
1. 兔仔咁情況,我可以點,真係要安樂死嗎?
2. 再看獸醫冇用嗎?佢年齡都唔細....
3. 果間獸醫手法有冇問題?我冇choose給佢安樂死.我可以追究嗎?有朋友話可以去醫管局告佢,可以嗎?
   (果時知道兔仔咁嚴重我真係什麼都諗不到,只要兔仔冇時就可以,但愈諗愈好似唔係好合理!!)
有朋友可以解答我問題嗎?
thx!!!
ping_1312 2010-8-30 02:00:49 AM
試下再去睇第個vet啊.
可能你果個vet呃人.
Futagoza_Kaniza 2010-8-30 02:22:18 AM
一開始唔應該去愛協睇. 佢地唔識睇兔仔...
腳有膿瘡要必膿嫁...唔會自己好...
轉去九龍城睇Dr. Betty/Dr. Yen 啦.
花無缺 2010-8-30 04:39:45 AM
1. 轉其他獸醫診所, 參考其他獸醫的意見

2. 轉睇其他獸醫, 可能會得出唔同既結果, 可以要求舊診所把X光片, 驗血驗尿報告, SEND 俾新診所, 詳情及步驟與收費可以打去新診所查詢

3. 投訴獸醫, 應該係"獸醫管理局"
花無缺 2010-8-30 05:31:24 AM
(以下內容, 純屬猜測, 並不保證其真確性)
照完X光, 未必即時知有cancer同關節炎, 可能係助手 / X光師 睇片, 照得清就OK, 唔會/唔識去斷症, 驗血驗尿都可能只要數值係正常範圍內, 未必會通知醫生, 重點係醫生"即時"睇報告, 還是在手術前(第二日), 先睇報告, 正常程序我唔知, 但若果係人照X光, X光師就算見到有腫瘤都唔會出聲, 留返俾醫生講
商業機構通常都係要賺錢, 好似你最初個報價4500, 到埋單貴成倍, 你可以話係不當手法, 但新加項目其實你都同意(可能口頭同意)左, 但我唔明點解可以差成倍, 多留一日院, 多一日診金, 多一日針藥 + 照顧, 無理由貴咁多架, 有無問問咩原因? 而他們承認多收的診金, 最好要求他們退還, 因為你己經對這間診所沒信心, 未必會有下次覆診出現。

我都試過兔兔要留院, 睇醫生時, 己經話唔樂觀(但相比起未睇醫生前一晚, 己明顯好轉, 其間乜都無做過), 照左x光(腸胃有太多空氣無食物及己有近6小時滴水不沾, 由於事發半夜, 要等天光先有醫生睇), 打左兩針皮下水, 然後留院一晚, 第二日接出院時兔兔仲生猛過我, 我有問醫生, 住院其間有無俾其他針藥, 例如止痛藥, 醫生好老實話其實住院其間, 佢地乜都無做過, 亦唔知點解兔兔好返, 其後開左D藥同埋收錢, 但住院費一項有d古怪,
例如17/8 入院 18/8 出院, 夠膽死收我二日住院費, 醫生診金、針藥、護理、食物收兩日都講得通, 但住院費收二日就諗極都唔明, 我有即時當面問點解, 最後都係俾唔到一個合理既答案, 只係答我, 係咁架喎, 我有問過咁點先算"一日住院費", 佢地無法我, 而我亦無爭論太多結賬離開, 不過我幾鐘意呢間, 雖然睇幾次, 幾次佢地都係無乜點做過野, 但就幸運地每次都可以平安回家, 所以我都係會睇返呢間。

建議去其他診所睇多次, 俾兔兔多一個機會, 而且有舊診所既報告, 費用都係有限(除非要再照X光或其他檢查)。

你有權去投訴專業失當或疏忽, 但舉證有困難, 而你既情況似係診所經營手法問題, 同獸醫既專業操守無關。
花無缺 2010-8-30 06:00:06 AM
暫時先不要理會令你氣憤的事吧, 就當作買個經驗好了。

雖然肥肥七歲, 但這並不是我們放棄的藉口, 難道就不可以多給一次或兩次這位伴隨你多年的"家人" 嗎?
如需其他獸醫名單, 可參考站內醫獸資訊 -> 兔兔獸醫

這段其間, 多些陪伴著肥肥, 跟他講講話, 這是對他很重要的支持和鼓勵, 我家兔兔有事當晚, 我也是這樣伴著他的, 他們很聰明乖巧, 怕我們會太過擔心而在我們面前強作堅強 / 沒事, 但或許因為這樣燃起他們生命的鬥志, 出現奇蹟。

最後, 衷心祝福  肥肥能覓得良醫, 早日康復!

lung0820 2010-8-30 11:21:37 AM
睇返張單,一日住院,加餵食都要$600, 加上有d 針佢話要打,
住一日都多一千, 醫完又話,其他問題要安樂死!!!!! 又想收多d !!!!

我想我會bring 佢去另一個vet 都睇,
我想問,上次睇過所有record 是否可以send 去新醫院??
而我都會取回收多果d $$$ 先~~~ thx...
花無缺 2010-8-30 07:34:56 PM
之我所知可以由新診所安排, 聯絡舊診所要求取病歷, 不能自己直接取病歷,
但詳細步驟要點做, 問問新診所清楚D。
chiy3k 2010-8-31 05:12:03 PM
我試過由元朗一間診所轉去睇betty, betty度既姑娘會幫我問舊診所拎病歷,
betty o個度會收番second consultant fee 約$360
Goody09 2010-8-31 05:53:04 PM
原帖由 chiy3k 於 2010-8-31 05:12 PM 發表
我試過由元朗一間診所轉去睇betty, betty度既姑娘會幫我問舊診所拎病歷,
betty o個度會收番second consultant fee 約$360

上次我係屯門轉去睇Dr.Ma..佢無收我$360...佢話因為見我咁鍚隻兔兔

快速發帖