我朋友想問兔協那兩隻喜馬拉亞兔被領養未?:057:

我同我朋友這個星期想去睇下個朋友同兔兔夾唔夾,但佢最想領養的是那兩隻兔兔......他不是新手養兔,所以我都唔擔心佢養唔黎......:002:
Futagoza_Kaniza 2010-8-31 01:00:16 AM
點睇下夾唔夾? 你地去參觀都係得個睇字, 唔會比你地摸同抱.
就算有養兔經驗都係要申請左再等兔協負責既義工評核...
而且未必會比你地一次過領走2隻兔..

Maggie)) 2010-8-31 01:10:09 AM
原帖由 Futagoza_Kaniza 於 2010-8-31 01:00 AM 發表
點睇下夾唔夾? 你地去參觀都係得個睇字, 唔會比你地摸同抱.
就算有養兔經驗都係要申請左再等兔協負責既義工評核...
而且未必會比你地一次過領走2隻兔..

咁都要睇下果兩隻兔兔是但一隻在兔協中才可以去參觀.......我唔係第一次上兔協,我好清楚無得摸、抱……我亦都知道要由義工去評核,我朋友都唔係要領養兩隻,佢只係想領養一隻......

同埋我個問題係,果兩隻「喜兔」在兔協與否﹗﹖
Futagoza_Kaniza 2010-8-31 03:18:09 AM
原帖由 Maggie 於 2010-8-31 01:10 AM 發表

咁都要睇下果兩隻兔兔是但一隻在兔協中才可以去參觀.......我唔係第一次上兔協,我好清楚無得摸、抱……我亦都知道要由義工去評核,我朋友都唔係要領養兩隻,佢只係想領養一隻......

同埋我個問題係,果兩隻「 ...

而家眼見只有一隻係度呀. 另一隻只見名牌, 唔見有兔, 你地得閒去睇下.
傘仔)) 2010-8-31 09:13:10 AM
通常呢D特別品種兔兔, 在兔協一POST出來, 就有N個人排隊登記領養....所以可成功領養的機會很低, 如果話以先到先得(PASS埋評核), 你朋友呢個時候才去登記, 就更加機會渺茫。(有無人知兔協係以咩因素來決定領養主人, 如多於1個申請?)

不過, 我都鼓勵你朋友上去參觀一次, 可能上到去, 突然見到某隻兔兔合眼緣呢......:062: 緣份呢家野,好難講~

Maggie)) 2010-8-31 02:14:22 PM
原帖由 傘仔 於 2010-8-31 09:13 AM 發表
通常呢D特別品種兔兔, 在兔協一POST出來, 就有N個人排隊登記領養....所以可成功領養的機會很低, 如果話以先到先得(PASS埋評核), 你朋友呢個時候才去登記, 就更加機會渺茫。(有無人知兔協係以咩因素來決定領養主人, 如 ...

係呀,我都有同佢咁講過,所以,我叫左佢上去睇左特別品種既兔仔先,之後,睇下佢會唔會想申請其他兔仔……
Futagoza_Kaniza 2010-9-1 12:28:04 AM
真兔同睇相唔同既, 去到可能會睇到其他合眼緣既兔仔呢~
ping_1312 2010-9-1 07:00:34 PM
我之前上去見到隻兔兔我好鐘意=.=
媽媽果陣又話冇地方養.就咁樣白白睇住佢比人領養左.真系好吾開心#^37^#
但我宜家都咁愛我隻兔兔嫁~
Maggie)) 2010-9-2 11:11:44 PM
:057:

今日上左去睇露露了,佢好可愛﹗

我想問領養FORUM填後面果PART係唔係好重要﹖
因為我朋友好唔明張FORM想問D咩,所以好多題都無填到......我同我朋友初頭以為會問兔仔既習性,填過這張FORM既你地或者兔協義工們,可唔可以回答我後面果PART係想問D咩.........?

我朋友真係識養兔仔,我都想露露可以到我朋友家住......因為佢同小動物真係好有愛心,好有心機,好有佢既方法,睇到佢好多時到我家探望小姬B都已經知道............

同埋,兔協果度會唔會打電話比我朋友問左佢D兔兔常識先會決定我朋友合唔合適養﹖
Futagoza_Kaniza 2010-9-3 12:11:52 AM
果份我填哂, 都係問你有冇足夠時間比佢活動 / 醫療上會唔會付出, 佢會睇住份form問,  2星期內打比你朋友問下你地點解會想領養佢, 屋企人會唔會反對, 或者有冇敏感果d囉.
如果多過一個申請, 會group埋一次過做哂評核先決定批比邊個wor. 我申請果時佢地係咁講.
Maggie)) 2010-9-3 10:16:10 AM
原帖由 Futagoza_Kaniza 於 2010-9-3 12:11 AM 發表
果份我填哂, 都係問你有冇足夠時間比佢活動 / 醫療上會唔會付出, 佢會睇住份form問,  2星期內打比你朋友問下你地點解會想領養佢, 屋企人會唔會反對, 或者有冇敏感果d囉.
如果多過一個申請, 會group埋一次過做哂評核 ...

form上問的問題:
1.每月會用多少錢去(投資)/(投放)/(付出)...我記得佢用既字詞好奇怪的,連我自己都唔係好明佢想我填d咩咁,養兔兔要幾多錢丫,食草食菜飲水...2.仲問及每月可付出醫療費...兔兔不會每月都生病吧...那form是否想問及醫療基金問題? 3.我朋友是會放養的,所以不明白每天的活動時間是多少...4.還有的是我朋友想看養兔的書,全都忘記了書名,但又要舉例說明之,所以朋友只是tick有看資料,但blank了舉例...5.朋友養了一缸魚,但不知品種,所以只tick了家中有其他動物...

如果這樣的話,兔協職員還會再致電給我朋友confirm他想的領養的心嗎...:054:

twpig 2010-9-3 11:13:50 AM
嘻嘻~叫你朋友不要那麼擔心!我領養小波時都係不懂得去填寫的.
其實都係引用Futagoza_Kaniza所講,後面那Part所問的都是想了解一下你們有沒有經濟能力同埋時間去照顧隻兔兔,
雖說兔兔不可能每個月都病,但你都知道兔兔每次睇醫生的費用是很貴的,怕有些人領養了兔兔之後.因為兔兔病而嫌醫藥費貴又再遺棄牠們.
至於其它問題可等兔協職員聯絡你朋友時再向她們提問.
希望你朋友可以領養"露露"成功

Maggie)) 2010-9-3 11:36:39 AM
原帖由 twpig 於 2010-9-3 11:13 AM 發表
嘻嘻~叫你朋友不要那麼擔心!我領養小波時都係不懂得去填寫的.
其實都係引用Futagoza_Kaniza所講,後面那Part所問的都是想了解一下你們有沒有經濟能力同埋時間去照顧隻兔兔,
雖說兔兔不可能每個月都病,但你都知道兔兔 ...

希望吧...好在我朋友的經濟能力同有好多時間照顧兔兔 :055:
我見到露露時,我都想入紙申請領養,因為我很愛活活潑潑白雪雪的小白兔的:057:
露露看到我們的探訪,都很興奮,所以我差點填寫了我朋友的領養FORM HAHA...
twpig 2010-9-3 05:02:22 PM
你本身沒有養兔兔的嗎 ?
我在領養區內見到有三隻白色的兔兔.
分別是真兒,Shirley和Sophia.你可以考慮一下:057:
Maggie)) 2010-9-3 05:51:03 PM
原帖由 twpig 於 2010-9-3 05:02 PM 發表
你本身沒有養兔兔的嗎 ?
我在領養區內見到有三隻白色的兔兔.
分別是真兒,Shirley和Sophia.你可以考慮一下:057:

如果我帶另一隻兔到家中,我隻小b一定會發怒的呼我的:050:

快速發帖