草粉

connie0909 發表於 2010-09-05 20:04|只看該作者|倒序瀏覽|打印
我想問下草粉係點開??同埋有咩幫助對兔兔?

hkrchei2 2010-9-5 08:39:48 PM
加D水攪攪就OK~

如果兔兔肯自己食就"杰" D, 好似餬仔咁就得~~~
但係如果兔兔唔肯自己食, 要FORCE FEED 就要"希" 少少, 用針筒抽, 餵入兔兔口中~~

草粉, 多數係兔兔唔食野, 要比佢肚肚有食物, 腸KEE住郁...
以防腸停....
另外, 因為草粉營養豐富, 有D兔兔唔夠營養要"增肥", 都會食一D~~

如有錯誤, 請指正~ 謝謝~!!!!

connie0909 2010-9-5 08:53:26 PM
如果佢有食糧但唔係好肯食草..CC唔多...可5可以幫助下?
wesky 2010-9-5 09:40:37 PM
你俾少d 糧佢, 等佢食多d 草, 如果現有果隻草唔岩佢口味, 就換第二個牌子
兔兔長時間唔肯進食時(腸停, 感到痛楚, 壓力太大, 如絕育後), 先至餵草粉 (太耐無進食會致命, 亦有助腸蠕動), 情況緊急就送院
connie0909 2010-9-5 10:30:03 PM
佢唔係唔肯食..但要餵佢先食..我係咪寵慣佢?
光之天使)) 2010-9-6 10:01:47 AM
原帖由 connie0909 於 2010-9-5 10:30 PM 發表
佢唔係唔肯食..但要餵佢先食..我係咪寵慣佢?

咁其實都算有問題~
因為你餵佢,其實佢都食得唔多~頂多十幾條~

keep住每日幫佢按摩~按得幾多得幾多~
如果呢個情況已經幾日,
可能都係送去vet度睇睇比較好
airwav 2010-9-6 08:58:01 PM
我想問下草粉係咪有賣兔糧既鋪頭都有??

價錢係點計嫁...

我兔兔病左.. 屋企人死都唔俾佢睇e生.
wesky 2010-9-6 11:28:19 PM
兔兔病左係要睇醫生
草粉唔係藥, 唔會醫好你隻兔
connie0909 2010-9-7 12:41:53 AM
已經BOOK左星期3...但得DR MA.. 請問佢好唔好?? 我洗5洗等DR BETTY?

快速發帖