兔兔個鼻有d鼻水
頭好似有少少側
最可怕係側頭果邊隻眼仔好似無反應!!!!!
另一隻眼仔一摸頭仔就會合埋
另一隻摸到眼皮都唔合埋
br. betty 聽日已經full booking
我book左dr. ma.下午4點半
會唔會0係今晚同聽日睇之前突然惡化?
而家有咩可以做住先?
兔兔有正常大小便
行路正常, 跑步正常
係有d 累咁......

wesky 2010-9-12 08:57:28 PM
你keep 住留意下佢有冇其它唔妥
儘量保持身體健康, 尤其腸胃, 可以鋪多d 草減壓

側頭食藥就可以控制, 無事既~
katkat 2010-9-12 10:52:20 PM
你要留意兔兔的飲水�食草量和便便跟平日的有無唔同,同埋佢跑跳時有無失平衡的情況。可以的話把籠內的硬物(如層架�草架)移除,以免兔兔因失平衡時撞到受傷。
側頭只要及早發現和醫治,問題不大,亦不用太擔心。
Jessie)) 2010-9-12 11:20:27 PM
你兔兔側過我果隻@@
最好take開哂d玩具先
用毛巾包好周圍唔好俾佢撞到,
同埋唔好要跳板, 同佢多d傾計@@
我祝你兔兔早日好返, 我兔兔睇左1個月倒醫生已經冇事,
到而家都冇病發~~你都要加油, 100%支持你
PhoenixY)) 2010-9-14 01:42:12 PM
好想知兔兔而家的情況如何.
sammy)) 2010-9-14 05:30:52 PM
原帖由 rubee 於 2010-9-12 06:42 PM 發表
兔兔個鼻有d鼻水
頭好似有少少側
最可怕係側頭果邊隻眼仔好似無反應!!!!!
另一隻眼仔一摸頭仔就會合埋
另一隻摸到眼皮都唔合埋
br. betty 聽日已經full booking
我book左dr. ma.下午4點半
會唔會0係今晚同聽日 ...

好想知兔兔而家的情況如何.
katy)) 2010-9-14 05:46:01 PM
希望兔兔早日康復!!
rubee 2010-9-16 01:00:21 AM
唔好意思,照顧毛毛比較憂心,忘記上來報告情況了!

毛毛星期一睇完醫生了,初步診斷為上呼吸度感染,有鼻水,同時都懷疑佢耳仔發炎,DR. MA 0係左耳右耳都抽左分泌分睇,證實左耳入面既細菌同真菌都比正常多,引致中耳&內耳發炎。因為發炎關係,影響平衡舵,所以個頭微側左5度。由於耳仔果度有12組神經,今次發炎影響到眼既神經(第5&第7組),所以左眼眼簾造唔到神經反射,令到佢眨唔到眼,只可以靠第3眼簾保持濕潤。牙齒好好,腸胃正常,肚入面有屎屎有食物。TOTAL有6種藥,食一星期,估計最少要食兩星期藥,5日後覆診…!感謝馬醫生同姑娘既耐心!

第1日食藥後,佢精神好返好多,多左攤直同少左理埋0係SOFA底!

第2日食藥,如馬醫生所言,佢既情況無特別既改善,頭都係微側,鼻水好似少左,雖然精神唔差,但心情麻麻,食量相計少左。今日見佢平衡仲比星期一差左,想舐左邊身佢都會失平衡跌低,行路�跑步無問題,但有時跳會失平衡!見到都心痛…仲比琴日多左扮雞仔,入多SOFA底。不過醫生姑娘都講左幾次,哩種病急唔黎,而且進度比較慢,中途甚至會變差都未定,不過2星期應該會有明顯進展,唯有慢慢等啦!

多謝各位關心!
光之天使)) 2010-9-16 01:23:02 AM
毛毛加油呀~!
努力~支持你地架~
sammy)) 2010-9-16 10:08:33 AM
毛毛努力加油呀~!
好多哥哥姐姐 Uncle aunt 支持你地架~!
波丸媽 2010-9-16 01:04:47 PM
加油努力~~
我地會支持你地架~~
rubee 2010-9-16 04:14:40 PM
琴晚毛毛開始食少左野,更神奇既係佢平時好中意飲水,我臨訓前加左水佢今朝都好似無飲過。琴晚1點半到今朝7點半共有20粒屎旦,係比平時少左,不過大小同形狀都算合格。

今朝如常餵3/4 匙糧,無平時咁發晒顛,好平靜咁食。姑娘話可以餵佢食菜,我比d菜心佢食,佢反而比較有興趣。但係次次食完野佢又理埋0係 SOFA 底,當我整野食,佢就出黎睇下有冇佢份。有時都會突然走出黎行一個圈,不過好快又入返SOFA底。

我懷疑佢個頭仔痛�暈,因為佢成日用個SOFA底頂住自己個頭,好似鴕鳥咁。幫佢接摸當然照單全收。但同時佢開始好反抗食藥,而家真係好難餵,FORCE FEED完全唔得,我只好將D菜磨碎,將D藥"NO"入去呃佢食。

眼見佢坐企不安,攤唔夠1分鐘又自己彈起身,成晚0係個籠入面企0係度,有時去食下2條草,有時柯下屎旦,但就好似無休息過。

希望以上所有野都係正常啦,始終佢身體同病菌打緊仗,唯有體諒!
光之天使)) 2010-9-16 06:01:28 PM
食少左野,飲少左水都可能係腸停既先兆,
vet有無話餵d草粉比佢食呀?
糧方面有無建議減d?

或者一得閒就幫佢按摩等佢舒服休息下la~
佢自己一個企係度好辛苦既....

加油呀~
elvisli 2010-9-16 10:24:13 PM
毛毛努力加油

主人要陪毛毛多d...等兔兔唔洗咁驚...知道媽媽陪住佢都會身心健康一d
rubee 2010-9-16 11:11:56 PM
VET有講過如果佢食量少左可以FORCE FEED
不過佢好唔中意FORCE FEED
用毛巾包住佢, 佢係會掙扎到就黎整親自己都要掙扎
加上我比佢蝦到啦
所以我都唔係好想FORCE FEED
一黎怕佢會整親 二黎怕影響佢心情
佢心情已經麻麻 我怕會影響病情
所以見佢都有食野就無FORCE FEED到...
如果TOUCHWOOD真係再食少左野
今晚試下加菜碎落草粉度等佢食

今日放工返到屋企
見到佢柯左D 唔合格既屎旦
有超細粒 有長型...
水飲左好少..
我比少左1/3 糧
不過就比多左菜
因為怕佢唔飲水會無水份
最後佢食左2兜菜同埋一D燕麥
草應該係好間唔中先食一條....

食完以上既再食埋藥
就柯左幾粒好D既屎
不過明顯唔靚唔圓仲唔夠綠...

頭仔反而無乜側WO!!!!!
不過行路平衡力差左, 會行行下突然"先"一"先"腳
有時企企下都會想側一側咁....

有冇人知道佢哩個進展係正常定唔正常咖...

今晚的屎旦....

今晚的屎旦....

快速發帖