1P 幣

`..買左佢反黎1個月拉`
`旦系佢仲未識去次所/_\
點算`仲教吾教到嫁?
有咩方法易d教?

ping_1312 2010-9-14 08:01:56 PM
拎兔兔既屎屎埋去個廁所到!!!!!!!
佢聞到自己啲屎屎尿尿就知道呢個地方就系你隻兔兔柯便便既地方!
`★紫儿;])) 2010-9-14 08:45:28 PM
有試過/_\佢都吾理我既
samsamyan 2010-9-14 09:29:38 PM

^.^ 要比時間兔兔價

唔好放棄呀^.^
你試下用spoon把便便放入廁所中(要兔兔望住)
仲有,你要把兔兔的尿尿用紙巾抹完放進廁所
你一在家,你就要同兔兔多點講野
要同佢講你要在廁所上去便便同尿尿
唔好再在地下去廁所La
我是用英文同我隻兔兔講野價,你可以用中文
我教識佢去廁所後,仲教左佢17種tricks
例如:come come , 聽自己個名....
比點耐性La
慢慢尼
是要時間價
加油:048:
oscarlik 2010-9-14 11:17:38 PM
我個人黎講...
我覺得打罵先係最好既方法
一見到柯係第2度,,,就立即"的"返佢去廁所
兼要打罵佢...用醋整返干淨
呢個方法一日就搞掂佢去廁所既問題
當然一定要有耐性...全日留意住佢
long~spirit 2010-9-14 11:20:46 PM
原帖由 oscarlik 於 2010-9-14 11:17 PM 發表
我個人黎講...
我覺得打罵先係最好既方法
一見到柯係第2度,,,就立即"的"返佢去廁所
兼要打罵佢...用醋整返干淨
呢個方法一日就搞掂佢去廁所既問題
當然一定要有耐性...全日留意住佢

打罵係一個方法,但唔係最好的方法,不要教壞人,自願做同比逼做係兩回事
光之天使)) 2010-9-14 11:56:10 PM
其實適當既責罵係有效,
但係絕對唔應該"打"~否則只會令兔兔怕左你
的確,我地係應該令兔兔學會"自願"去廁所~

其實大多數兔兔都有去同一個地方便便尿尿既天性,
一般都可以教得識既,
但係亦都有d兔兔係一世都學唔識去廁所,
樓主事先應該要有心理準備,
兔兔未必係有心同你作對,只係佢學唔識je~

樓主可以搵返一d舊post~有唔少討論教兔兔去廁所既topic~
比多d耐性and時間,
想當初...我都用左差唔多三個月時間先教識兔兔用廁所,
曾經一度放棄,
但係後來再決心試多次就成功左~

比d心機~
但係唔好太勉強兔兔呀~打更加唔好呀
ping_1312 2010-9-15 07:22:45 AM
我買左個廁所佢第2日識用.
點知我果時搞到我隻兔兔腳甩晒好多毛見到肉!
見到佢咁覺得系個廁所搞到我隻兔咁.
拎走左個廁所.我又諗住想放番去.
點知我隻愛兔1個星期都吾識用.我系咁教佢先識用番.
果陣激死我~.最後佢識用番.成功左~

小朋友要慢慢教嫁.真系吾好"打"佢
Pamela_peony 2010-9-15 10:49:34 AM
用o的架圍住一個area只可以俾佢係廁所先食到草,
我都係參考其中一個兔友既方法,
因為我豆豆成個月都唔識去,用左好多方法,
宜家呢個方法令佢食草同飲水都要係廁所範圍,
只有一兩次尿左出去,但大部份屎屎都係廁所喇,
你試下呢個方法啦,雖然佢好似好慘咁
tracy)) 2010-9-15 10:57:40 AM
我就係睇定d佢鐘意去邊個位度去廁所,再放個廁所响果個位度,
跟手揾野頂住其他果幾隻角,咁佢就乖乖地去廁所度去啦

不過我都教咗年幾先教得識兔兔去廁所,中間仲要放棄過幾次,
你俾d耐性啦,終有一日會教得識既
`★紫儿;])) 2010-9-22 08:21:18 PM
多謝感多位留言教我`
旦我主主佢果陣佢就吾去次所`我1行開佢就周圍柯;(
我有好細細力拍佢patpat`佢吾理我\3/
佢好中意1路食1路柯`好難`我有睇過舊post`旦無用`
我1叫佢歪歪佢就跑過黎食野-_-"
佢會吾會以為歪歪系食野感解尼?

快速發帖