上星期三開始B開始飲小左水,但飲食正常。
醫生說可能是她扭計,因為早陣子家中發生了些事,所以家中所有人心情都好低落。
令到她都受到我影響.(這是當時我和醫生的推斷..)
於是一直我都只是想辦法令她飲水
(如換不同類型的水樽,加少許菜汁落水...etc,什麼都試過)
她只輕輕lam幾啖就唔飲,於是到了星期日晚上開始發現她開始對食物無興趣,仲摸到她肚脹脹地。
餵了她吃Infacol,幫佢按摩...於是星期一就立刻戴她睇醫生,

DR.MA說B皮膚水份OK,眼皮顏色都可以,仲有牙仔都好靚。
應該唔關牙仔問題 精神對比起其他腸停既兔來說係好精神
今次是1.62kg..
但摸到佢小腸停哂,大腸都郁得慢,仲摸到佢腸有一團氣和小量食物。
因為佢唔識好似我地人咁打噁,所以d氣停留在腸

dr.ma建議 B 打皮下針,仲打左幾支針(2種止痛針,腸胃蠕動藥...ETC)
打針期間B起度掙扎,仲起度尖叫

dr.ma說這個腸停可以好反複,和其他病不同
可以早上精精神神,但晚上就立即死亡,所以要小心留意照顧

今次大概睇左一千蚊左右,而且今次要餵160支草粉
不過是分開幾餐餵
晚上12時左右餵草粉,平時佢會自己就算病,都會自己走去食草粉...
今次菜,平時最愛的糧 仲有草粉佢一d都唔食,所以今次要夾硬餵。"
餵完之後就幫佢肚仔按摩
按到半夜3-4點終於見到佢柯左呢粒屎,仲見到佢放屁,不過都係脹脹地
不過d屎好騎呢,個肚仲係好脹...
有少少好似粘粘地,有d半乾透明既物體....

搞到我都唔敢訓, 仲摷定24小時醫院個電話同地圖。
到早上終於見到佢柯返d好少少,大粒d既屎...

不過到中午餵草粉的時候,又發現佢d唔正常便便...
立刻打電去問醫生,護士沒有說什麼原因,只是叫我一直餵草粉
叫我留意個情況,如果情況持續就明天早上立刻walk-in去睇

雖然佢而家仲未好返,dr.ma說這個腸停可以好反複,和其他病不同
可以早上精精神神,但晚上就立即死亡,所以要小心留意照顧

small_tra 2010-9-14 09:59:21 PM
會唔會係蟲蟲~~!?
elyse)) 2010-9-14 10:14:15 PM
一定唔係啦...:043:
佢個d有似半乾透膠水,
twpig 2010-9-14 11:12:50 PM
精神上支持你..
你同兔兔都要加油呀
光之天使)) 2010-9-15 12:04:44 AM
之前我total都試過腸停...(唔係一次tim)
曾經有一次情況反反覆覆成兩至三個星期,

其實我地可以做既就係準時餵藥and真係經常幫兔兔按摩肚仔~
食完藥,食完草粉,飲完水,
但係唔好即刻按wor~
比佢5-10mins落左肚先慢慢幫佢按,希望可以幫到佢推郁條腸
而且要keep住按耐d~按一次起碼10mins~

一得閒見兔兔唔係訓緊覺就幫佢按~

其實有便便出已經唔算最壞既情況,起碼佢入左有得出~
keep住按摩la

支持你地!!!
B加油呀!!要乖呀!!
Futagoza_Kaniza 2010-9-15 12:18:55 AM
痾啫喱屎...真係要睇緊d! 多d按摩肚仔, 等佢排返d氣出嚟.
加油! 支持你!
sammy)) 2010-9-15 07:28:46 PM
你同兔兔加油呀!
兔兔一定得!
無事架。
努力!
elyse)) 2010-9-15 11:58:04 PM

回復 5# 的帖子

咁個陣total 有無唔食草粉...
因為我都唔知點算,因為b其實一直都係腸胃比較敏感既兔兔...
佢以前都有腸停既經歷,所以我一直都好小心佢既飲食,

dr.ma今次話佢直頭成條腸停哂,一d都唔郁...
嚇到我地半死...
已經連續幾晚/請假,同細妹輪流同佢按摩餵佢食藥,食草粉...
佢到而家都唔肯食野...姑娘要我地一日餵160支草粉...
我地分2-3個鐘餵一次
但係佢都剩係柯十幾廿粒屎,仲要唔肯食草粉,食藥....
打到入口,佢係都要用條 利 整返出來,好明顯d草粉由口角流出來。

以前佢腸停都無咁樣...
光之天使)) 2010-9-16 12:08:08 AM

回復 8# 的帖子

total試過唔係好想食草粉呀~
都要迫,但係後尾按摩多左之後,
唔知點解又鍾意食返~

其實我諗過可能係佢地條腸塞實左,
所以唔想放野入口~

試下逐少逐少餵,
唧左少少入口,之後拎開支針筒,等佢食左先,
之後再慢慢少少,少少咁餵~
起碼唔好流走左d草粉先~

佢唔肯食草粉,咁水肯唔肯飲少少呀?用針筒餵佢飲~
其實如果無水份到肚,係郁唔到架~
雖然話草粉有水份,但係都係太杰~

160支好似好多咁....會唔會塞太多野落去呀?
我果陣都係餵大約100ml一日咋~
不過vet應該係計算過既~

唯有就係keep住按摩~希望按得郁~
果陣我都唔知點算,藥又食左,就係唔見好轉,
後來因為除左按摩無野可以幫到total,就keep住幫佢按,
一路按一路同佢講野,按按下就feel到個肚仔咕嚕咕嚕,
之後就慢慢好轉喇~
小賢 2010-9-16 12:36:18 AM
真係千其唔好有事呀阿B,你媽媽花左好多心機同時間在你身上,
也是想你健康生活下去,要加油呀,
兔媽也要加油....#^35^#
sammy)) 2010-9-16 10:11:40 AM
努力加油呀~!
好多哥哥姐姐支持你地架~!
sammy)) 2010-9-19 06:30:47 PM
好擔心!!:054: :054:
ernie168 2010-9-19 09:34:22 PM
兔兔情況點呢?
加油哦~
sammy)) 2010-10-2 10:28:28 PM
願天下所有嘅兔兔都健健康康!!
願天下所有嘅主人都能像你一樣, 真心待佢嘅寵物!!

祝願 elyse 與免免在心中!:054: :054:
twpig 2010-10-3 09:43:48 AM
加油呀~
牠因為d氣同腸塞頂住所以唔想再食野落肚去
你嘗試把草粉開稀小小令牠容易d入口
勤d幫牠按摩摩~
努力呀~

快速發帖