大家好哦~
迪迪媽想申請當兔協暫養家庭
所以想請問這裡有沒有兔友做緊OR做過暫養家庭呢?
可否分享一下經驗和有什麼需要注意哦~
還有審批會不會很嚴格的呢?
THXTHX大家~
twpig 2010-9-21 04:36:49 PM
首先你自己本身屋企現在有無養兔兔?
如果有的話,你可否有足夠的時間地方去照顧到牠們?
因為暫養不是只照顧飲食清籠,同時你都要比時間牠出籠走動活動一下.
( 不建議兩隻兔兔一齊活動因怕牠們合不來打交 )
同埋你可以接受到兔兔在你家倒蛋,咬東西,隨處大小便嗎?
因兔兔都有好多種性格的,有些可能比較頑皮,你一定要有這一個心理準備.
以上是好基本的暫養條件
如果你可以的話,可嘗試去申請
ernie168 2010-9-21 05:27:42 PM
其實因為迪迪走左...暫時未想養另一隻取代迪迪
但係D設備齊晒係到,所以想幫下其他有需要既兔仔
其實亦都係想幫下我自己,宜家都仍然好難過
宜家屋企冇其他兔仔的
我已經遇到好搗蛋既兔仔...所以都有心理準備的...

TWPIG,謝謝你的意見哦~
我昨天有去你個BLOG留言哦,見到2個小朋友去到你到開心左,我都好開心丫~
twpig 2010-9-21 06:08:28 PM
唔好咁客氣啦,大家都係愛兔的人好明白大家的感受
我都係同你一樣小波走了之後個人好低落,望見間屋好像一點生氣也沒有
再加上望見小波波的物件....那種失落傷心感覺真係好難去形容
因為小波那時是在兔協領養的
所以就決定去照顧返兔協的兔仔了
如果你有上過去兔協的話都知道地方有限
而每個星期都有人棄兔...
真係唔明白點解捨得唔要牠們,不過那些人總有他們的藉口.....:052:
如果你可以幫牠們的話當然是最好不過啦 ~
你可以申請,等她們審批同聯絡你
~  等待你的好消息 ~
ernie168 2010-9-21 08:21:59 PM
我同你既感覺一樣哦...
每日返到屋企覺得間屋好靜...跟住自己又諗好多野...
我都有上過去兔協買籠同買草,個到真係好細,如果多幾個人已經轉唔到身...
D兔兔真係好得意,多數唔要佢地既理由都係一樣...好想幫下佢地
咁我一於去申請睇下批唔批先~
sammy)) 2010-9-21 09:13:35 PM

回復 5# 的帖子

無私的愛!:012: :012:
希望迪迪化身,從回妳的懷抱。
祝願在心中!
APPLE 2010-9-21 09:14:50 PM
我最近都係兔協申請緊領養
都係因為之前嗰隻走咗...好唔拾得佢,
諗住將愛佢既心去錫其他兔兔...
我諗佢都會好開心架...起碼可以幫到佢啲朋友仔.
ernie168 2010-9-21 11:07:44 PM
SAMMY,我都好希望遇返迪迪哦~:063:

APPLE,我都係咁諗哦~ 又幫到佢D朋友仔,自己亦都開心~
sammy)) 2010-9-21 11:53:21 PM

回復 8# 的帖子

有心人,一定得!
借此帖子順道祝願 Apple!

快速發帖