我隻兔兔正係食葉唔食d枝呀><"點算....

佢依家3~4個月大到"
之前我俾幾多草,
佢都好快同我食哂(不論係枝定葉):031:

宜至有次我轉左oxbow俾佢食,(佢之前食kaytee)
但我係一半kaytee一半oxbow咁俾佢,
諗住俾佢慢慢適應@@

但依家唔知咩事,
突然正係食葉唔食枝.....
就連完本食開ge kaytee都係咁"":008:

有冇人知係咩事?@@"
如果正係食葉唔食枝,
會唔會對佢健康有影響?@@"

同埋有冇咩方法可以令佢食返枝?:008:

thx~:029: :029:
emma123)) 2010-9-30 09:19:53 AM
我隻兔兔都有呢個情況...
佢之前好叻,會搶住食MOMI 1ST CUT,勁多枝,食到習習聲,
但宜家就聞兩聞就走開,吼都唔吼....
我怕對佢D牙仔唔好呀....:050:
熊折 2010-9-30 02:54:11 PM
><"係呀"
食枝可以幫佢磨牙,
但佢唔食唔知點好,
我俾d磨牙石佢又唔咬.....:050:

有冇人知發生咩事呀:050:
PILLOW.MA)) 2010-9-30 03:04:11 PM
我兔兔都係呀!!!! @口@
食ALFAFA果時直頭頂開哂D枝添呀 lol

不過我問過8號x既人佢話佢地只要有食野就磨到牙
唔一定要食枝先得喎

但係我都要我兔兔食埋d枝先加新草比佢
佢冇得揀既情況下先食囉

samsamyan 2010-9-30 10:08:40 PM
我隻兔兔都試過是咁
你試下比少點草佢
佢一肚餓就冇得選擇
咁佢就會食
仲有可以把A草放在T草中,等T草香一點
吸引佢食
熊折 2010-10-1 06:37:38 PM
我隻兔兔係食a草架:053:

我試過好似你地咁,
唔再加新草等佢食枝,
但佢係會食,
但食得好少....:046:

最後我都係加返d草.....:050:
見到佢唔食草個心唔舒服:050: :050:
alanfatfish 2010-10-4 02:14:28 PM
原來大家都遇到咁既情況...>_<

我個隻本身都食開APD Timothy Fiber Hay, 一向都有食枝。
咁我近排買草時就買一箱5磅裝,諗住抵D...點知...新草買返來佢就唔食技...:043:

黑開係有條路,仲要咁啱這箱草枝多個葉...唉

牠見到D草完全唔起勁...成五磅架...!!
kkyan01 2010-10-4 04:42:37 PM
狠心d, 唔好俾佢多葉佢, 餓就自然食枝 ~
熊折 2010-10-4 08:10:00 PM
原帖由 alanfatfish 於 4-10-2010 02:14 PM 發表
原來大家都遇到咁既情況...>_<

我個隻本身都食開APD Timothy Fiber Hay, 一向都有食枝。
咁我近排買草時就買一箱5磅裝,諗住抵D...點知...新草買返來佢就唔食技...:043:

黑開係有條路,仲要咁啱這箱草 ...

哇~~
咁你點算呀:077:
佢咪唔肯食囉:044:
熊折 2010-10-4 08:13:05 PM
原帖由 kkyan01 於 4-10-2010 04:42 PM 發表
狠心d, 唔好俾佢多葉佢, 餓就自然食枝 ~

但依家佢唔肯食枝"
佢d便便細粒左呀>︿<"
得6~8mm,有時仲會細到得5mm....
我逕網睇d人話正常ge便便係有1cm架....:050:

其實會唔會佢細過d便便會細粒d ?
因為佢得4個月:044:
好擔心佢呀....><"
heiidiii)) 2010-10-5 12:27:57 AM
我加左D新草, 亞兔初頭刀只會食d葉, 我等多陣見佢無乜食枝, 就用手餵佢幾條 佢之後就自自然然食番 . 吾知你有無試過呢 ?
熊折 2010-10-5 12:41:46 AM
原帖由 heiidiii 於 5-10-2010 12:27 AM 發表
我加左D新草, 亞兔初頭刀只會食d葉, 我等多陣見佢無乜食枝, 就用手餵佢幾條 佢之後就自自然然食番 . 吾知你有無試過呢 ?

有呀'
我試過攞起d枝餵佢,
佢咬住扔開左,
之後我攞d有少少葉痴住ge枝俾佢,
佢會食,
但係食完d葉食到枝ge時候,
佢就扔低左啦....:077:
試過好多次....:042:
heiidiii)) 2010-10-5 12:56:46 AM

回復 12# 的帖子

佢地好似同我地玩咁 !!
佢會咬開, 我會再拎條jar 得實d ,佢會死都要咬斷為止咁.
不如試下轉第2隻草 ?
熊折 2010-10-5 12:47:11 PM
我隻兔兔kaytee唔食,oxbow唔食...."
momi 同apd未試過@@'
momi聽講品質唔好,唔想俾兔兔試"
apd太貴我驚買唔起....:050:
同埋係咁轉草佢會唔會更加唔肯食?:044:
katy)) 2010-10-5 02:35:22 PM
原帖由 熊折 於 2010-10-5 12:47 PM 發表
我隻兔兔kaytee唔食,oxbow唔食...."
momi 同apd未試過@@'
momi聽講品質唔好,唔想俾兔兔試"
apd太貴我驚買唔起....:050:
同埋係咁轉草佢會唔會更加唔肯食?:044:

以前食,而家唔食…可能關呢一期D草唔靚BOO.
不如試下JOJO, 我買過一次都OK GA. 你買包細比兔地試下先~
最後唔得, 都要比APD佢試~~ 佢少左草攪到唔舒服就麻煩啦...
[[其實MOMI都OK呀. 呀B細細個食到歲幾, 係呢排試過冇1ST CUT得2ND CUT]]

快速發帖