1P 幣
今次是第二次假懷孕,但牠拔的毛比上次多,見牠拼命用力扯身上的毛,真係好心痛!希望一兩日後回復正常!
samsamyan 2010-9-30 10:11:17 PM
你要放鬆下兔兔,盡量要安靜一點
仲有可以放細細聲的古典音樂,等兔兔relax下
small_tra 2010-9-30 10:13:05 PM
原帖由 miffymiffy 於 30-9-2010 09:18 PM 發表
今次是第二次假懷孕,但牠拔的毛比上次多,見牠拼命用力扯身上的毛,真係好心痛!希望一兩日後回復正常!

你唔想心痛~快同佢絕育啦~!
光之天使)) 2010-9-30 11:51:05 PM
其實真係只有絕育先有機會可以幫到兔兔,
我唔知養成習慣之後,絕育仲幫唔幫到佢~
miffymiffy 2010-10-1 04:00:27 AM
半夜醒來,看見兔兔暫時停了拔毛,希望明天回復正常。兔兔現在8個月大,想等到v凍些便帶牠絕育。
光之天使)) 2010-10-1 10:34:58 AM
我覺得襯秋天涼涼地做最好
唔好太凍~
因為兔兔肚仔無左毛,會無咁耐寒架~
佢地訓覺仲要貼住個地下
栗子)) 2010-10-1 03:46:07 PM
要注意..兔兔絕育後體溫會較低
miffymiffy 2010-10-1 04:15:21 PM
多謝大家的提點,我會把絕育的日期提前。
今早見兔兔終於安靜點,本想為牠清理厠所(牠建好的巢)。怎知牠見到乾淨的厠所後,顯得有點徬惶,因為牠用草和毛毛建成的巢不見了!牠便立刻開始再動工築巢,幸好我只是把牠的舊巢倒到膠袋,嚇得我立刻把牠的舊巢還原,否則,牠又再拔毛就大件事!希望這個惡夢快些過!見牠這樣保護自己的巢,唔知的,真的以為牠真要做媽媽呢!見牠拔毛的狠勁,兩隻前腳關節位置的毛不見了,露出肉色的皮,簡直心痛到想喊!我想:做媽媽真偉大啊!如果牠生在荒野,所築的巢可能屢遭破壞,那麼牠要拔多少毛呢!
小賢 2010-10-2 12:30:06 AM
我好明白你的感受,放鬆點牠,也放鬆點你自己吧...

快速發帖