為左兔兔健康,我唔介花多少少錢給牠最好。
不過,市面上同樣係T草,唔同牌子價錢可以相差甚遠。作為普通兔兔主人,無太多資料去分辨邊隻草質好。

我太太之前去過一間兔兔用品專門店,店員說兔兔最重要既糧食是乾草,只要給牠最靚既草就可以有好腸胃,同埋有靚毛。
店員就推介APD俾我。

都KEEP住食左好幾個月,發覺APD草貴就真貴過人啦,但草質都有時幾唔穩定(以我有限認知去觀察)。

不如大家都分享下你地既經驗...:062:
Maggie)) 2010-10-6 10:36:25 AM
APD 係貴過oxbow同momi的,根據兔友的分享,食過apd係唔能夠食返oxbow同momi的。

其實要令兔兔有好既腸胃,我認為要給兔兔多吃高纖、少糖的食物就可行了,所以我每天都給小姬b吃1st cut和一份的蔬菜。我都係怕apd一食會令小b上癮:054:
katy)) 2010-10-6 10:49:23 AM
人地都係介紹我比兔仔食APD.
佢話因為APD係自家農場種, 營養值係最好的; 而OXXXX同JOXX都係去人地個農場拎, 比起APD差D.#^32^#

但係我覺得佢枝少葉多,較碎. 所以都係訂MOMI 1ST CUT比佢. 當然草質冇保證, 如果果期唔靚我會買其他牌子撈來食...

呀b冇話食唔返轉頭, 不過相比起momi又係食多左草ge(多葉)~ 至於毛髮, 我覺得係在於我地勤唔勤同佢梳毛同埋兔地勤唔勤清潔^^

腸胃就要幼兔果陣照顧得好~ 除左a草t草a糧, 其他都唔好比, 因為兔地有左第一次腸胃病就好容易再復發~ 正如maggie所講高纖少糖多運動先會令腸道健康~

光之天使)) 2010-10-6 10:50:35 AM
其實草呢樣野,係好季節性~
無話貴既牌子就一定好~

不過APD品質較oxbow穩定又係真事~
apd差極都唔會話差到食唔到~
但係oxbow有時可能全箱都係枝,無乜葉,
又或者全箱都係葉/草碎,
APD呢D大牌就少D咁樣既情況~

另外,都要睇返兔兔既反應,
有D兔兔食APD就便便靚~
有D兔兔就唔食APD/某D品牌~

其實無話一定要名牌OR貴草,
最好每隻牌子都比兔兔試下,再留意返兔兔食完便便點樣,健唔健康~
再揀返一隻適合而又負擔到既牌子就OK
而一般我地都推薦MOMI/OXBOW係因為價錢平,大多數兔兔都肯食而且食左係OK既
alanfatfish 2010-10-6 11:23:47 AM
:070: ...謝謝大家分享

一於下次買其它牌子細包裝 俾LamJeeJee試下先
Pamela_peony 2010-10-6 11:51:36 AM
其實每隻草都有優劣,
而且草呢樣野始終係植物,好難話穩唔穩定,
同埋你覺貴的話最好就搵多一隻混草俾佢地,
第一唔怕佢上癮返唔到轉頭,
第二可以兩隻草取長補短,
第三可以唔駛咁貴嘛,
你可以考慮下
alanfatfish 2010-10-6 12:12:18 PM
^_^...
咁我先試下 APD 夾 MOMI 先....:062:
Pamela_peony 2010-10-6 02:28:04 PM
momi都有兩種,你睇下你包apd多枝定多葉,
就睇下夾1st cut(多枝)定2nd cut(多葉)既,
希望你兔兔鍾意食啦
Maggie)) 2010-10-6 03:22:37 PM
建議如果兔兔可以的話先給1st cut-多枝少葉讓牠們可以多磨牙,如果佢地真係唔食,才給2nd cut
alanfatfish 2010-10-7 09:28:24 AM
之前就係買開APD Timothy High Fiber Hay(黃色包裝) 加 APD A(綠色包裝) 草,KEEP住食左兩個月,見LamJeeJee都好肯食T草的枝和葉,仲要越來越大食添。

咁我早幾日就一於買盒裝T草,諗住平些,jeeJee又可以食放D。
點知盒裝同包裝D草有D唔同,枝既比例多左好多,仲要粗左。
JeeJee完全對這盒既草無晒興趣....俾一大堆,通常都只食到三分一,葉就無晒,枝就完好不動...>_<

wm20472 2010-10-7 10:01:26 AM
我就食開MOMI 1st cut

草係有季節性的, 每批貨運來香港會一時好一時唔好, 唯有買時開袋, 看看:

1. 有草味嗎 (一開袋就嗅到)
2. 唔會唔枯枝太多 (開袋看一看就見到)
3. 有無雜物/異物 (留單, 因為有異物舖頭一定比換過第2包)

快速發帖